"Золота лихоманка" ринку конопель. Світові лідери борються за лідерство в експорті марихуани

"Золота лихоманка" ринку конопель. Світові лідери борються за лідерство в експорті марихуани

Фото: pixabay.com

У низці держав дозволене вживання з медичною метою, у частині регіонів - і з рекреаційною.

Легальний ринок марихуани перебуває на межі світової "золотої лихоманки": 2017 року загальна оцінка ринку каннабісу становила близько $ 9,5 млрд. Згідно з нещодавнім дослідженням Arcview Market Research та BDS Analytics, до 2022 року очікується зростання до щонайменше $ 32 млрд, а 2027 року - до 57 млрд.

Про це пише видання The Jerusalem Post.

Уряди певних країн та штатів США, де дозволене медичне вживання марихуани, а також подекуди рекреаційне, зацікавлені у залученні своїх можливостей на цьому ринку.  Водночас ізраїльське ЗМІ зауважує, що уряд їхньої країни стримує затвердження медичного експорту конопель з незрозумілих причин та втрачає можливість серйозно боротися за позиції на ринку.

Уряди певних країн та штатів США, де дозволене медичне вживання марихуани, а також подекуди рекреаційне, зацікавлені у залученні своїх можливостей на цьому ринку / Фото: pixabay.com

"Ізраїль має всю інфраструктуру, щоб бути лідером в галузі медичної конопляної промисловості", - заявив Йона Леві, генеральний директор компанії Alvit LCS Pharma. "Єдина затримка полягає в тому, що уряд вирішив не ухвалювати рішення, а це не відповідає інтересам Ізраїлю та його компаніями".

Тим часом Канада 17 жовтня стане другою країною світу, яка легалізує рекреаційне вживання конопель.

Ліза Гарун, співзасновник вейперської компанії Vapium, не сумнівається в тому, що Канада може стати глобальним гравцем у експорті каннабісу до країн, які нещодавно легалізували цей продукт для медичного вживання, але ще не створили власну інфраструктуру.

"Зараз ми виробляємо одні з найкращих конопель у світі. Це можливість, і вона дуже масштабна", - цитує її Global News.

У Канаді легалізували марихуану

У Канаді легалізували марихуану

Найбільший постачальник продуктів каннабісу в Канаді - Smiths Falls -  має ринкову капіталізацію у понад 7,3 мільярда доларів. Компанія продала понад 6200 кг конопляних продуктів лише на канадському медичному ринку та уклала необхідні угоди щодо експорту коноплі до Австралії, Бразилії та Німеччини.

Інші канадські компанії постачають коноплі до Данії, Італії, Португалії, а також США.

Як відомо, компанія Coca-Cola веде переговори з  канадським виробником марихуани Aurora Cannabis Inc. і розглядає можливість розпочати виробництво безалкогольних напоїв на основі канабісу. Вона проявляє інтерес до каннабідіолу - це речовина з групи каннабіноїдів, яка не має психоактивної дії. 

На початку року аналітики доповідали, що американський ринок легальної марихуани може принести економіці країни $ 40 млрд у 2021 році порівняно з $16 млрд у 2017 році (цифра передбачає як продаж, так і створення робочих місць).

У Колорадо медсестрам дозволили видавати учням медичну марихуану

У Колорадо медсестрам дозволили видавати учням медичну марихуану

У січні в Каліфорнії було легалізовано використання марихуани з рекреаційною метою. Тут за чотири роки може з'явитися майже 150 тис. нових робочих місць, пов'язаних із вирощуванням та поширенням канабісу.  Обсяги продажу марихуани можуть сягнути $ 23 млрд.

До 2021 року марихуану може бути легалізовано в 35 американських штатах.

Також на початку року уряд Австралії легалізував експорт марихуани для медичних цілей. У державі заявили, що планують стати постачальником цього продукту номер один у світі.

Експерти прогнозували, що ринок австралійських лікарських продуктів з конопель виросте в чотири рази - до 1 млрд доларів - до 2020 року.

Улітку стало відомо, що від осені британські лікарі розпочнуть легально призначати хворим ліки з марихуани, а в Грузії наприкінці липня Конституційний суд скасував покарання за вживання марихуани без призначення лікаря.

У Грузії легалізували вживання марихуани

У Грузії легалізували вживання марихуани

Щодо України, то вітчизняні правоохоронці не припиняють звітувати про вилучення марихуани у населення, зупинення контрабанди наркотика та накриття "плантацій". Іноді це стає приводом для знущань у соцмережах. Так, у серпні менше ніж за добу один пост Державної фіскальної служби зібрав у Facebook тисячу реакцій. У ньому йшлося про те, що вони попередили спробу контрабанди канабіса. Об'єми речовини у дрібному пакетику вразили юзерів соцмережі своїми розмірами: вони зауважували, що кількості ймовірного наркотику не вистачить навіть на статтю "зберігання" (більше 5 грамів). Митники визначили правопорушення "контрабандою наркотичних засобів". У разі доведення вини, порушникам "світить" позбавлення волі від п'яти до десяти років. 

Навесні 2017 року було оголошено, що у Глухові відкриють перший у Європі центр із лікування марихуаною. Міський голова Мішель Терещенко заявив, що вирощування конопель є місцевою традицією, також тут розташований Інститут конопель, який ще 20 років тому міг виводити сорти без ТГК (ненаркотичні коноплі), але не без канабіноїдів, які можуть використовуватись для боротьби з численними захворюваннями.

Нині лідерами серед експортерів канабісу для медичних цілей вважаються Канада та Нідерланди. Найбільшими імпортерами є Німеччина та Хорватія.

Міжнародний ринок медичних конопель залишається жорстко регульованим – всі операції з купівлі-продажу перебувають на контролі Міжнародного комітету з контролю над наркотиками ООН.

 

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація