Зустріч "четвірки" у Берліні: Клімкін став поруч із Лавровим, а Штайнмайєр пожалівся на російські ЗМІ

Міністрів запросили провести переговори у гостьовій резиденції німецького МЗС на віллі "Борзіг"

У Берліні сьогодні розпочалася зустріч глав МЗС "нормандської четвірки", на якій основною темою для обговорення стало українське питання.

Напередодні зустрічі український міністр закордонних справ у своєму Twitter заявив, що готовий до компромісу, втім це не стосується теми виборів на Донбасі.

"Вилітаю до Берліну. Готовий до конструктивної розмови, але безпека і справжня свобода волевиявлення на Донбасі - не предмет для компромісів", - написав чиновник.

У свою чергу, як пише "ТАСС", офіційний представник російського МЗС Марія Захарова напередодні зазначила, що Росія продовжуватиме діалог "щодо всіх аспектів внутрішньоукраїнського врегулювання, особливо в частині, що стосується зобов'язань за мінським комплексу заходів від 12 лютого 2015 року про вирішення ключових питань через прямий діалог Києва з Донбасом". До Берліну вже прилетів і сам очільник МЗС Росії Сергій Лавров. При цьому, детальних прогнозів щодо результаті перемовин у РФ не дають.

У той же час, за повідомленням видання, міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр перед початком зустрічі із колегами із України, Росії та Франції, зазначив, що на Донбасі необхідно закріпити "великоднє" перемир'я. Яким чином зберегти "режим тиші на Донбасі і обговорять глави МЗС на сьогоднішній зустрічі.

"…потрібно знайти механізми для того, щоб більш ефективно, ніж досі, забезпечити його (перемир'я) дотримання", - заявив він.

Що ж стосується виборів на Донбасі, то Штаймайєр покладає надії на вирішення цього питання під час зустрічі у Берліні. Адже, за його словами, наразі на переговорах щодо політичного вирішення конфлікту на Сході "настало затишшя".

При цьому, глава німецького МЗС пожалівся на російські ЗМІ, заявивши, що сподівався на розмову по суті, поки не прийшли журналісти із РФ. Про це на своїй сторінці у Fаcebook написала представник російського МЗС Марія Захарова.

Український дипломат Андрій Мельник у Twitter повідомив, що Клімкін зустрівся із Штайнмайєром перед початком перемовин "нормандської четвірки".

Зустріч міністрів відбувається у гостьовій резиденції німецького МЗС на віллі "Борзіг" на Тегельському озері неподалік від Берліна, повідомив український дипломат Олексій Макеєв.

Нагадаємо, відповідаючи на запитання, що Кремль очікує від зустрічі міністрів країн "нормандської четвірки", прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков порадив звернутися до МЗС РФ. Проте він таки висловився щодо роботи нормандського процесу.

"Поки ми констатуємо плачевну ситуацію в плані реалізації мінських домовленостей, під якими стоять підписи "нормандської четвірки", - сказав він.

При цьому, Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмйаєр очікує від України та Росії конкретних пропозицій задля вирішення ситуації на Донбасі. За словами міністра, виконання мирних домовленостей, яким уже 15 місяців, не може тривати вічно. "Ми потребуємо не лише чітких заяв від сторін конфлікту, але передовсім прогресу у втіленні (домовленостей - Ред.) в життя", - сказав Штайнмайєр у вівторок, 10 травня, напередодні нової зустрічі у "нормандському форматі".

Повʼязані теми:

Наступна публікація