"Зустріч нерозлучних ворогів". Чого американські ЗМІ очікують від саміту Путіна і Трампа

"Зустріч нерозлучних ворогів". Чого американські ЗМІ очікують від саміту Путіна і Трампа

Фото: Reuters

Найочікуванішими темами є Сирія, втручання РФ в американські вибори, а також традиційні проблеми порядку денного.

У липні цього року у Гельсінкі, Фінляндія, планується зустріч президента США Дональда Трампа та президента Росії Володимира Путіна. Питання, які обговорюватимуться, достеменно невідомі, проте зустріч готувалася давно і досить ретельно. Нею займаються спецслужби обох сторін, про неї також розмовляли під час зустрічі у Москві радник Трампа з нацбезпеки Джон Болтон та Путін.

Американські ЗМІ очікують від зустрічі серйозних рішень і важливих домовленостей, що стосуються взаємовідносин між Росією та США, а також міжнародних питань, де безпосередньо існують інтереси обох сторін.

Величезну увагу у Штатах надають питанню сирійського конфлікту. CNN вважає, що Трамп давно хоче дійти з Путіним до певної угоди, вигідній, як він вважає, обом сторонам. Саме Сирія може бути основною темою для обговорення у липні, вважає видання, адже нещодавно Трамп знову висловив бажання вивести американські війська з території країни. 

За даними видання, президент США готовий дозволити Росії відновити у Сирії владу диктатора Башара Асада на території біля кордону Йорданії. Проте Трамп очікує від російського лідера рішень, вигідних для американської сторони.

"Сполучені Штати продовжують застерігати як російський уряд, так і режим Асада від серйозних порушень, і вимагає, щоб Росія стримувала сили режиму Асада від подальших дій в зоні деескалації на південному заході", - йдеться у повідомленні.

Трамп хоче домовитися з Путіним, аби той дозволив вивести із зони конфлікту проамериканські повстанські сили і врятувати їх від військ Асада. Проте джерела видання мають сумніви, що Росія дотримається угод. 

У матеріалі Девіда Ігнатіуса на Washington Post також йдеться про те, що Сирія стане однією із основних тем для обговорення. Проте автор висловлює дещо радикальнішу думку. Ігнатіус вважає, що Трамп може віддати Путіну перемогу у Сирії, допустивши відновлення влади Асада в країні і зведення нанівець дій проамериканських повстанців. 

На його думку, важливим аспектом перемовин буде й те, що Ізраїль бачить Росію надійним партнером на Близькому Сході. Ізраїль також має таку ж мету, як і США - блокувати Іран у регіоні. В цьому полягає основна інтрига перемовин.

The New York Times, своєю чергою, називає майбутній саміт "зустріччю нерозлучних ворогів" (в оригіналі - frenemies, що дослівно перекладається як "друзі-вороги" - ред.). За даними видання, Трамп, з одного боку, може висловити російському лідеру стурбованість Штатів стосовно агресії в Україні, анексії Криму тощо. З іншого боку, під час саміту G7 у Канаді Трамп вже сказав, що окупований Крим - російський нібито тому, що на півострові переважно розмовляють російською. 

З двох боків можна розглядати і ймовірну розмову лідерів про НАТО. Президент США може наголосити на спільності дій членів альянсу, проте може й не говорити про це, адже раніше називав діяльність НАТО негативною, порівнюючи з іншими начебто невигідними для США угодами.

Проте видання впевнене, що сторони обговорять і втручання РФ у американські вибори. Раніше Трамп писав, що "Росія знову заявляє, що не втручалася у наші вибори".

NYT наголошує, що силовий блок США і однопартійці Трампа більше вірять у небезпеку з боку РФ, аніж сам президент. На них лежить відповідальність дати зрозуміти президентові, що перед зустріччю з Путіним на кону перебуває безпека Америки. 

Екс-співробітник ЦРУ Деніел Хоффман розповів каналу Fox News, що саміт є дуже важливим кроком США та РФ у вирішенні проблем міжнародного тероризму, організованої злочинності, а також контролю за зброєю. Він додав, що обговорюватиметься, ймовірно, й питання Північної Кореї. Росія, за словами Хоффмана, бажає зняти санкції з КНДР до того, як та виконає зобов'язання щодо денуклеаризації.

Раніше повідомлялося, що президент Російської Федерації Володимир Путін зустрінеться з президентом США Дональдом Трампом в столиці Фінляндії, Гельсінкі, 16 липня. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація