Зв'язки з РФ: у США екс-радник Трампа визнав себе винним у змові - ЗМІ

Зв'язки з РФ: у США екс-радник Трампа визнав себе винним у змові - ЗМІ

Фото: Reuters

Гейтс і Манафорт звинувачуються в підготовці помилкових податкових декларацій, банківському шахрайстві. Гейтс і Манафорт звинувачуються в підготовці помилкових податкових декларацій, банківському шахрайстві

Колишній радник передвиборчого штабу президента США Дональда Трампа і діловий партнер Пола Манафорта Рік Гейтс офіційно визнав себе винним у змові на федеральному рівні і дачі неправдивих показань, пише агентство associated press.

Екс-глава передвиборного штабу Трампа Манафорт і Гейтс стали першими обвинуваченими в рамках розслідування російської справи спецпрокурора Роберта Мюллера, їм пред'явили звинувачення в кінці жовтня. Напередодні Мюллер висунув нові звинувачення проти них.

Гейтс зробив заяву у федеральному суді у Вашингтоні. Манафорт сказав, що він невинний.

«Заява Гейтса є переконливим свідченням того, що він планує співпрацювати з спецпрокурором Мюллером", - пише агентство.

Мюллер хоче влаштувати допит Трампа у справі про зв'язки з РФ

Мюллер хоче влаштувати допит Трампа у справі про зв'язки з РФ

Дев'ять звинувачень, що висунуті проти Манафорта, 14 - проти Гейтса, решта дев'ять - проти обох.

Манафорт звинувачується у відмиванні через офшорні рахунки до 30 мільйонів доларів.

Раніше видання Politico написало, що у федеральний суд у Вашингтоні надійшов документ з новими звинуваченнями проти Манафорта і Гейтса.

У п'ятницю Мюллер надіслав у суд документи, в яких повідомляє, що його розслідування виявило додаткові факти "злочинної поведінки" Манафорта, "в тому числі ряд випадків банківського шахрайства". Тоді Мюллер не висунув нові звинувачення на адресу Манафорта.

Телеканал NBC з посиланням на джерела повідомив, що команда Мюллера в даний час намагається з'ясувати, чи не вступав Манафорт в змову з банкіром Стівеном Калком. Манафорта підозрюють у тому, що він пообіцяв Калку, голові банку Federal Savings Bank, роботу в Білому домі в обмін на кредити на житло в обсязі $16 млн. За даними телеканалу, Манафорт отримав від Federal Savings Bank три кредиту у період з кінця 2016 року по початок 2017 року. В серпні 2016 року Калк увійшов до зібрання економічних радників Трампа, тоді кандидата в президенти США. У підсумку Калк не отримав посаду в кабінеті Трампа.

Раніше Манафорт і Гейтс стали першими обвинуваченими в рамках розслідування Мюллера, їм пред'явили звинувачення в кінці жовтня. Гейтс і Манафорт звинувачуються в шахрайстві, відмиванні коштів, змові проти інтересів США і введенні в оману американських властей щодо своєї співпраці з екс-президентом України Віктором Януковичем і Партією регіонів.

У вівторок стало відомо, що звинувачення в дачі неправдивих свідчень ФБР в рамках розслідування справи про можливе втручання Росії в американські вибори 2016 року пред'явлені колишньому працівникові однієї з юридичних компаній Нью-Йорка Skadden, Arps, Slate Meagher & Flom Алекса ван дер Цвану. Американські ЗМІ стверджують, що ця людина - зять російського бізнесмена Германа Хана.

Звинувачення щодо дер Цвана були висунуті 16 лютого у федеральному суді у Вашингтоні. Вони пов'язані з доповіддю, який він допомагав готувати для слідства у справі українського політика Юлії Тимошенко.

Раніше Полу Манафорту, колишньому піарникові Віктора Януковича та екс-керівника виборчого штабу Трампа, у США пред'явлені 12 звинувачень.

Манафорту може загрожувати до 80 років ув'язнення.

Також у ЗМІ була інформація, що Манафорт просував інтереси Путіна в США. Зокрема, це начебто робилося через відомого російського олігарха Олега Дерипаску. В той же час останній спростовує ці звинувачення і майже нецензурно коментує зв'язку з Манафортом.

Повʼязані теми:

Наступна публікація