Звільнений зі СІЗО експрезидент Атамбаєв назвав протести у Киргизстані "третьою революцією"

Звільнений зі СІЗО експрезидент Атамбаєв назвав протести у Киргизстані "третьою революцією"

Фото: sputnik.kg

Атамбаєв вперше після звільнення з'явився на публіці.

У п'ятницю, 9 жовтня, колишній президент Киргизстану Алмазбек Атамбаєв вперше з'явився на публіці після звільнення зі СІЗО. 

Про це повідомляється на Telegram-каналі "Підйом".

Під час виступу перед прихильниками Атамбаєв назвав події в країні "третьою революцією".

Зазначимо, що перша так звана "тюльпанова" революція відбулася у Киргизстані у 2005 році, коли з посади змістили очільника країни Аскара Акаєва. Наступна революція почалася у 2010 році — тоді пішов Курманбек Бакієв.

Нагадаємо, що чинний президент Киргизстану Сооронбай Жеенбеков підписав указ про відставку уряду і прем'єр-міністра країни Кубатбека Боронова.

Масові протести у Киргизстані спалахнули увечері в понеділок, 5 жовтня: тисячі людей вимагали анулювати результати виборів, вважаючи їх "сфальсифікованими на користь провладних партій".

Мітингувальників намагались розігнати світлошумовими гранатами, сльозогінним газом і водометами, але під їхнім натиском поліції довелося відступити.

Протестувальники захопили парламент та адміністрацію президента і підпалили їх. Із СІЗО Держкомітету нацбезпеки звільнили експрезидента країни Алмазбека Атамбаєва, який перебував під арештом з минулого літа. 

Відомо, що внаслідок масових протестів постраждала понад тисяча осіб. Вчора у країні попрощалися із 19-річним хлопцем, який загинув у першу ніч заворушень у столиці. 

Тим часом результати парламентських виборів, які відбулися у Киргизстані 4 жовтня, офіційно визнали недійсними

Нагадаємо, за оприлюдненими раніше попередніми результатами, 7-відсотковий бар'єр подолали чотири партії з 16. Це провладні "Бірімдік" і "Мекеним Киргизстан", а також центристська "Киргизстан" і опозиційна "Бутун Киргизстан".

Повторні парламентські вибори повинні бути призначені до 6 листопада.

У Киргизстані з посад пішли прем'єр та спікер парламенту

У Киргизстані з посад пішли прем'єр та спікер парламенту

Повʼязані теми:

Наступна публікація