10 легендарних міст України та як до них дістатись

10 легендарних міст України та як до них дістатись

Фото: www.flickr.com/lantanextra

Міста, в яких творилась історія та оживають старовинні легенди.

Українські землі заселені з найбільш стародавніх часів. В добу Палеоліту, під час освоєння греками Північного Причорномор'я, а також в середні віки тут вирувало життя. Кожна місцевість має свої легенди. Однак трапляються міста, події в яких назавжди змінювали хід історії. Вони слугували резиденціями королів та гетьманів, були місцем битв та підписання договорів.

ТСН. Туризм підготував список з 10 легендарних українських міст, у яких оживає історія.

Білгород-Дністровський

Місто розташоване в Одеській області, на березі Дністровського лиману.

Місцевість заселена, ще з IV століття до н.е. вихідцями з Мілету. Тут було засноване одне з грецьких міст-держав Північного Причорномор'я. А археологи знайшли в межах міста залишки древнього поліса Тіра. Назва, імовірно, походить від старовинної назви Дністра – Тірас. Залишки стародавнього поселення збереглись до наших днів і розташовані неподалік Аккерманської фортеці.

Білгород-Дністровська фортеця служить візитівкою та окрасою міста. Вона збудована частково на залишках грецького полісу в XIIIXVстоліттях. Місцевість у ті часи належала Золотій Орді, однак збудували фортецю вихідці з італійської Генуї.

Твердиня має приголомшливий вигляд, незважаючи на поважний вік. Зараз можна побачити стіни неймовірних розмірів, темницю, цитадель, башту головного входу та інші. 2016 року північна стіна була в аварійному стані від впливу вітрів, дощів та морських хвиль. Тоді її значно укріпили та зберегли для наступних поколінь.

На стінах фортеці можна помітити ядра, що встановлені в певній послідовності. Вважається, що це магічні символи друїдів. Такі-ж символи використовували масони. А в одній з башт, під час розкопок, була знайдена табличка – "Майстер Федорко закінчив будівництво у 1440 році". Це дозволяє припустити, що фортецю будували саме масони. Тому що, в ті часи майстром називався глава масонської ложі.

Багато цікавих знахідок можна побачити в місцевому краєзнавчому музеї. Вони припіднімають завісу над непроглядною історією міста.

Маршрут. З Києва до Білгорода-Дністровського можна дістатись автобусом та потягом. Вартість залізничного квитка  від 160 грн. Автобусний квиток коштує від 370 грн.

Фото: www.flickr.com/Andre Dengin

Коростень

Місто розташоване в Житомирській області. Через нього від Києва проходить "Варшавське" шосе.

Перші згадки про Коростень належать до часів Київської Русі. В "Повісті минулих літ" місто описується, як центр слов'янського племені древляни.

В давнину воно називалось Іскоростень. А згадується через повстання древлян та убивство київського князя Ігоря 945 року. За легендою, після смерті Ігоря його дружина Ольга вщент спалила Іскоростень. Після цього воно втратило своє важливе значення.

В самому серці міста розташований мальовничий каньйон, яким тече річка Уж. Місцевість носить назву Древлянський парк. Вважається, що тут неодноразово бувала княгиня Ольга. В паркові навіть є  купальня княгині та її статуя. Навколишня місцевість дуже мальовнича, через каньйон перекинуті містки, а на пагорбах збудовані альтанки. На одному з підвищень встановлена грандіозна статуя древлянського князя Мала.

На цьому дива Коростеня не закінчуються. В паркові серед гранітових брил захований бункер Сталіна – "Скеля". Зараз він переобладнаний у музей, який можна відвідати та оглянути військово-історичні експонати. Об'єкт був довгий час засекречений та вважається одним із найтаємничіших комплексів Сталінської епохи. Поряд з бункером представлена експозиція військової техніки.

В місті є краєзнавчий музей.

Маршрут. До Коростеня можна дістатись автобусом та потягом. Вартість залізничного квитка  від 90 грн. Автобусний квиток коштуєвід 140 грн.

Фото: www.flickr.com/Andrei Dmitriev

Новгород-Сіверський

Місто розташоване в Чернігівській області на березі річки Десна.

Місцевість на берегах Десни була заселена різними племенами з незапам'ятних часів. А вже в VI столітті на території теперішнього міста поселяються слов'янські племена сіверян.

В літописах згадується від 988 року. Саме тоді Володимир Великий наказав збудувати навколо міста фортецю для захисту від кочівників. Тоді воно слугувало прикордонним пунктом на межі з кочовими землями та центром Сіверського князівства. Оборонна споруда не дійшла до наших часів.

Проте чудово зберігся потужний оборонний Спасо-Преображенський монастир. Точна дата його закладення невідома. Однак деякі джерела відносять час заснування до XI століття. В центрі ансамблю розташований собор із дзвіницею, а його оточують височенні мури з вежами, на які можна піднятись та оглянути чудові панорами річки Десни. В храмі є старовинні галереї та підземелля.

На території монастиря розташований єдиний в Україні музей книги "Слово о полку Ігоревім". Музей розміщується в відреставрованому княжому теремі. Вважається, що саме з древнього храму, який тут був Ігор Святославич вирушив у похід. В музеї представлено багато цікавих експонатів, а старовинна забудова підсилює атмосферу такої подорожі. Літом тут проводяться театралізовані бої.

В Новгород-Сіверському також є Тріумфальна арка збудована 1787 року до приїзду Катерини II. Головну площу міста прикрашають Торгові ряди XIX століття.

Маршрут. Прямого залізничного сполучення між Києвом та Новгородом-Сіверським немає. Однак в місті є залізничний вокзал, що дозволяє сюди дістатись потягом із інших міст. З Києва зручно приїхати автобусом, вартість квитка від 160 грн. 

Фото: www.flickr.com/Olena Kulyk

Галич

Місто розташоване в Івано-Франківській області на берегах Дністра.

Галич у минулому був центром Галицько-Волинського князівства та дав назву цілому регіонові – Галичина. Вперше місто згадується в угорських хроніках за 989 рік.

Однак, життя тут кипіло, ще з часів міді-бронзи, про що свідчать численні археологічні знахідки, які можна побачити в музеях міста. З давнини в околицях Галича збереглось п'ять земляних валів висотою до 25 метрів, які служили для оборони.

Древній Галич був значно більший, до нього входило теперішнє селище Крилос. Тут розташована Галичина могила – місце посвяти князів, які були нашими прямими предками. Під час розкопок в ній було знайдено низку військових артефактів та стародавній човен.

Храм святого Пантелеймона – найдавніша та єдина збережена святиня Галицько-Волинського князівства. Його можна побачити в сусідньому селі Шевченково, що входило до літописного Галичу.

Від княжого Успенського храму залишився лише фундамент, його розібрали для будівництва костьолу в період католизації.

В серці міста, на Галич-горі збереглись залишки Старостинського замку закладеного в XIV столітті. Найкраще зберіглась західна башта. Існування старішої будівлі на горі підтверджують літописи та археологічні знахідки. Вона, імовірно, була дерев'яною.

Неподалік від замку збереглась Церква Різдва Христового XIII століття.

В Галичі та його околицях є ціла низка давніх пам'яток загалом об'єднаних в Національний заповідник "Давній Галич".

Маршрут. З Києва до Галича більш зручно дістатись потягом. Вартість залізничного квитка від 140 грн.

Фото: www.flickr.com/Vitaliy Ilnytskyy

Жовква

Містечко розташоване в Львівській області. Засноване 1368 року та віддавна відоме як місто ремісників.

Спершу Жовква була селищем Винники. Однак польський король віддав його у власність гетьмана Станіслава Жолкевського, який і перейменував та розбудував місто. Назву воно отримало 1603 року. Відомий Жолкевський тим, що 1610 року, керуючи українсько-польським військом, зайняв Москву. Зараз могила великого полководця розташована в Костелі Святого Лаврентія в місті. Тут похований не лише гетьман, а й члени родини польського короля Яна Собеського.

Місто має оборонні мури з фортечними баштами. Навколо величної центральної площі височіють дзвіниці костелів та церков. Тут світські споруди межують з сакральними вони в часи різних війн виконували ще й оборонну функцію. Опинившись в Жовкві, може здатись, що перебуваєш далеко за межами України.

Жовкву споруджували за принципом ідеальних міст доби ренесансу. В давнину тут приймали Російського царя, послів від Папи Римського та Священної Римської імперії.

Цікаву архітектуру має Глинська брама, що веде до міста. Також варто побачити церкву Св. Параскеви, Домініканський собор, синагогу та Жовківський замок. Особливі храми міста ще й тим, що святі тут зображені в українському вбранні. Це дивовижний випадок вияву народної творчості.

Маршрут. Містечко Жовква розташоване неподалік від Львова. Від нього ходять місцеві маршрутки до Жовкви. Вартість залізничного квитка на потяг Київ-Львів від 140 грн. 

Фото: www.flickr.com/sunmaya1

Полтава

Місто розташоване в Лівобережній Україні. Через нього протікає річка Ворскла та її притока Колмак. Так історично склалося, що Полтава розмістилась на трьох горах: Монастирській, Соборній та Інститутській.

Місто згадується в літописах, як захисна фортеця Київської Русі від кочівників. Датою заснування вважається 889 рік. Перше поселення було розташоване на Соборному пагорбі. Зараз тут збудовано міську Соборну площу. Вона оточена старовинною забудовою. Неподалік розташовнана Біла альтанка у формі підкови – одна з візитівок міста. З неї відкривається чудова панорама.

Тут також розташований музей-садиба Івана Котляревського. Поряд пам'ятник Полтавській галушці. Садиба відреставрована та має гарний вигляд. А в самому музеї можна не лише оглянути речі автора української "Енеїди", а ще й поїсти. А при вході вас зустріне "Наталка-полтавка".

Полтавський краєзнавчий музей розміщується в будівлі Губернського земства. Будівля збудована в 1903 році  та прикрашена вирізьбленим українським орнаментом. Чудово збереглись фасади та внутрішнє оздоблення земства. А колекція музейних експонатів найбільша у Полтавській області.

В місті є Музей історії Полтавської битви, яка стала переламною для українців та гетьмана Івана Мазепи. Саме тоді гетьман підтримав шведського короля, а не російського царя Петра I.

В центрі Полтави можна побачити Корпусний сад, який має симетричну форму та вважається зразком садово-паркового мистецтва. Закладений до 200-річчя Полтавської битви.

В місті збереглася ціла низка соборів, старовинних будівель та пам'ятників, які варто побачити.

Маршрут. До Полтави можна дістатись потягом та автобусом. Вартість залізничного квитка з Києва від 110 грн. Квиток на автобус з столиці коштує від 153 грн.

Фото: www.flickr.com/Vladislav Samoilov

Миргород

Місто розташоване в Полтавські області та вважається одним з найстаріших поселень Лівобережної України. Ним кількома руслами розтікається річка Хорол. В Миргородському районі  та самому місті, є оздоровчі санаторії. Миргород, як і сама Полтава славиться своїми галушками.

Місто на сторінках своїх книг увіковічнив Микола Гоголь. Тут є парк письменника з постаментами численних героїв його книг.

Неподалік розташоване село Великі Сорочинці. Саме тут проводиться найвідоміший в Україні Сорочинський Ярмарок. Місцем проведення служить Жабокрицька площа, обставлена в українських традиціях. Ярмарок проводиться наприкінці літа. Крім продажу різних товарів та оздоблення, всього в національному дусі, під час ярмарки виступають різні виконавці.

В селищі народився Микола Гоголь. Тому все в Миргороді, Великих Сорочинцях та славнозвісній Диканьці нагадує про нього.

В "Вечорах на хуторі біля Диканьки" описується Троїцька церква, яка збереглась до наших днів. Також у містечку був палац Кочубеїв, від якого тепер залишилась лише в'їзна Тріумфальна арка. Зате вціліла церква, яка стала усипальницею козацької родини. Залишається загадкою, як сюди заносили саркофаги, які набагато ширші за проходи. Припускають, що в давнину до усипальниці вели численні підземні ходи.

В Околицях Диканьки є ще одне диво  це тисячолітні дуби. За переказами саме тут донька Кочубеїв, всупереч волі батьків, зустрічалась із гетьманом Мазепою.

Маршрут. До Миргорода можна дістатись потягом та автобусом. Вартість залізничного квитка  від 100 грн. Квиток на автобус коштує від 176 грн. До Великих Сорочинців та Диканьки можна дістатись з Миргорода.

Фото: www.flickr.com/Професійний Ліцей

Глухів

Місто розташоване на півночі Сумської області. Глухів відомий тим, що більше 50 років був столицею Гетьманщини.

В давнину місто було фортецею, від якої дотепер дійшли земляні вали. В XVIII столітті  реконструювали в'їзні ворота до міста – Київську браму. Вони служили як митниця та збереглись дотепер. Брама веде до однієї з найстаріших вулиць міста Києво-Московської.

На ній розміщується бібліотека, яка входить до трійки найстаріших в Україні. Неподалік Будинок повітового земства та старовинні освітні заклади, в яких тепер розмістився Глухівський національний педагогічний університет.

На Соборному майдані розмістилась автостанція та найстаріша будівля Глухова – Церква Святого Миколая. Храм є національною та світовою пам'яткою. На місці автостанції в давнину стояв Троїцький собор – відомий тим, що тут проводили ритуал "Проводу Мазепи в пекло" після того, як він прийняв сторону Шведського короля.

В місті збереглось багато храмів козацької доби.

Однією з візиток Глухова є Водонапірна башта, збудована на початку XX століття. Цікава будівля тим, що вона чудово зберіглась та на неї можна піднятись.

Всі пам'ятки та історичні вулиці міста об'єднані в межах Національного заповідника "Глухів".

Маршрут. Прямого залізничного сполучення між Києвом та Глуховом немає. Однак, в місті є залізнична станція. Вартість квитка на автобус Київ-Глухів  від 250 грн.

Фото: www.instagram.com/andy_travel.com.ua

Переяслав-Хмельницький

Місто розташоване на сході Київської області. Одне з найстаріших міст Київської Русі, було центром Переяславського князівства. Перша згадка належить до 907 року.

Переяслав-Хмельницький називають "місто музеїв", їх тут близько 30. Один із найцікавіших Архітектури та побуту просто неба, тільки на його території розміщується 14 різноманітних музеїв. Ще один диво-музей розмістився в Церкві святої Параскеви, тут стоять місяцеходи та відбуваються різноманітні виставки, присвячені космонавтиці.

В місті є музей Тараса Шевченка. Будівля 1820-го року чудово збереглась, колись в ній жив друг поета. Припускають, що саме тут був написаний "Заповіт".

Місто найбільш відоме тим, що тут проводилась Переяславська рада. Це загальна козацька рада, яку скликав Богдан Хмельницький 1654 року. Рішення ухвалені на раді були втрачені та зараз точно невідомі. Тому її результат трактують по-різному.

На центральному майдані міста зберігся Вознесенський монастир із дзвіницею. Він вважається одним з найбільш приголомшливих храмів доби Гетьманщини.

Всі визначні місця та музеї міста об'єднані в Національний історико-етнографічний заповідник "Переяслав".

Маршрут. З Києва до Переяслава-Хмельницького зручно буде доїхати автобусом. Вартість квитка від 65 грн.

Фото: www.flickr.com/Oleksandr Dziuba

Берестечко

Місто розташоване в Волинській області, на березі річки Стир.

Під Берестечком відбулася найбільша битва між Військом Запорозьким під проводом Богдана Хмельницького та Річчю Посполитою. Варто сказати, що битва відбувалася ближче до селища Пляшева, Рівненської області. Тому історичні пам'ятки про ті події збереглись в обох поселеннях.

Теперішній Національний історико-меморіальний заповідник "Поле Берестецької битви" зберігає всі таємниці тих трагічних подій. На згадку про тисячі загиблих козаків закладений Свято-Георгіївський монастир та встановлений величний пам'ятник загиблим козакам та селянам. Монастир унікальний – має три престоли, які розташовані один над одним. В підземному ярусі є моторошний скляний саркофаг з кістками козаків, полеглих під час багатоденних боїв.

Михайлівська церква XVII століття була збудована ще задовго до битви під Берестечком. Її відвідували Богдан Хмельницький, Іван Богун та інші козацькі полководці. Вважається, що саме тут незадовго до страшного бою молився Хмельницький.

Навколо храмів збудований стилізований фортечний мур.

Острів Гайок – легендарне місце. Саме він в давнину був переправою козацьких військ. Пам'ятний тим, що тут 300 козаків ціною власного життя утримували багатотисячне польське військо, поки їхні побратими змогли відступити на безпечну відстань. Навіть тепер на острові існує якась особлива атмосфера. Ходять легенди, що останньому козакові польський король запропонував золото, якщо той здасться. Однак козак відмовився і загинув героїчною смертю. Тут є кілька кам'яних козацьких хрестів та Козацька яма, в якій за переказами загинув останній із оборонців.

Маршрут. Щоб дістатись до історичних місць спочатку необходно їхати до Рівного. Вартість квитка на потяг Київ-Рівне від 110 грн. З Рівного до Пляшевої курсує автобус. Вартість квитка  від 63 грн.

Фото: www.flickr.com/Сергій Ткаченко

Повʼязані теми:

Наступна публікація