10 найвищих карпатських гір із неймовірними панорамами, які варто побачити

10 найвищих карпатських гір із неймовірними панорамами, які варто побачити

Фото: visualhunt.com/Wolfhowl

Туристів вражають панорами Карпат та неймовірна гірська природа.

Нарешті розпочалася весна, все навколо розцвітає та оживає. Це чудовий час, щоб піднятись на карпатські гори та побачити, як оживає природа на українських полонинах й вершинах.

ТСН.Туризм зібрав 10 найвищих вершин українських Карпат для незабутнього трекінгу.

1. Гора Говерла. Висота — 2061 м

Говерла – найвища точка українських Карпат. Гора розташовується на межі Івано-Франківської та Закарпатської областей. Одні із найпопулярніших поселень для старту подорожі до вершини – Ворохта, Яремче та Верховина. Населені пункти розташовані за рейтингом популярності серед туристів, тому зважайте, що важливіше – чи нові знайомства отримати, чи побути наодинці з природою.

Фото: www.flickr.com/photos/FeHbka

2. Гора Бребенескул. Висота — 2032 м

Бребенескул височіє між ще двома вершинами Менчул і Ребра. Поблизу гори розташовується найвисокогірніше озеро Карпат із однойменною назвою. Вершина практично не виступає із Чорногорського хребта, яким прокладений трекінговий маршрут, а тому проходячи тут – її можна й не помітити. Маршрут можна розпочати із села Шибене і також відвідати озеро Марічейка, чи із села Дземброня та відвідати Дзембронські водоспади й Вухатий камінь.

Фото: www.flickr.com/Victor

3. Гора Піп Іван Чорногірський. Висота — 2028 м

Піп Іван Чорногірський розташовується зовсім неподалік від підвищення Бребенескул. Саме сюди досить часто прокладають трекінгові маршрути, а вже разом оглядають сусідні вершини та Чорногорський хребет загалом. На вершині розташовується закинута обсерваторія, яку прозвали "Білий слон". Саме незвичайна будівля приваблює до гори безліч туристів. Маршрут на Піп Іван можна розпочати із села Шибене і також відвідати озеро Марічейка, чи із села Дземброня та відвідати Дзембронські водоспади й Вухатий камінь.

Фото: www.flickr.com/Vitaliy Ilnytskyy

4. Гора Петрос. Висота — 2020 м

Петрос інколи називають грозовою вершиною та вважають найнебезпечнішою горою Чорногорського хребта у негоду. Пік розташувався одразу ж за Говерлою. Гори розділені глибокою сідловиною, яка візуально відрізає Петрос від усього масиву. Ця особливість призводить до того, що гора буває закутана у хмари і її часто вражають блискавки. На Петрос прийнято підніматися із Лазещини, а спускатися у Кваси. Цей маршрут прекрасно вписується в формат одно- або дводенного переходу.

Фото: www.instagram.com/_nikolaev_

5. Гора Гутин Томнатик. Висота — 2016 м

Томнатик – ще одна вершина Чорногорського хребта поряд із озером Бребенескул. Вона розташовується навіть ближче до водойми ніж однойменна гора. Пік височіє у межах Рахівського району Закарпатської області. До гори можна дістатись туристичними стежками від вершин Бербенскул або ж Ребра.

Фото: www.instagram.com/yuriy_shushkevych

6. Гора Ребра. Висота — 2001 м

Гора Ребра розташовується також на Чорногорському хребті, на межі Івано-Франківської та Закарпатської областей. Вершина вкрита травою, а її пологі схили поступово переходять у круті урвища із скелястими виступами – звідки й з’явилась назва піку. До гори прокладено близько п’яти туристичних стежок, які здебільшого ведуть через інші чорногорські вершини. Маршрут можна розпочати із кількох сіл Верховинського району, зокрема із поселення Бистрець, від спортивної бази "Заросляк". Інший маршрут із села Говерла розпочинається від КПП Карпатського біосферного заповідника.

Фото: commons.wikimedia.org/Zybikok

7. Гора Менчул. Висота — 1998 м

Біля піку Менчул розпочинається ще один карпатський гірський хребет – Розшибенник. Дістатись до вершини можна Чорногорським хребтом від Бербенскула, або ж обійти її та потрапити на Дземброню. Маршрут безпосередньо на Менчул розпочинається від села Говерла Рахівського району Закарпатської області.

Фото: www.instagram.com/dukuj_med

8. Гора Піп Іван Мармароський. Висота — 1940 м

Гора Піп Іван Мармароський розташована у Рахівському районі Закарпаття практично на кордоні з Румунією. Вершина гори яскраво виражена, її оточують полонини із рідкісними карпатськими травами та квітами. Піп Іван Мармароський розташований у межах Марморського гірського масиву та належить до вершин так званих "гуцульських Альп". Найближче до вершини село – Ділове.

Фото: visualhunt.com/Wolfhowl

9. Гора Туркул. Висота — 1933 м

Гора Туркул розташовується в межах Чорногорського гірського масиву, неподалік від скелястого піку Ребра. Не дивлячись на свою відносну низькість, Туркул неймовірно красивий: вершина поросла вічнозеленим ялівцем, гірськими соснами, а із її схилів виглядають зубасті скелі. Поблизу є чимало чашеподібних заглиблень з озерами, зокрема, урочище Кізли та озеро Несамовите. Дістатись до вершини можна від сіл Говерла (Івано-Франківська область) чи Бистрець (Закарпатська область), а ще від спортивної бази "Заросляк" неподалік Ворохти. До піку зазвичай прокладають маршрути із включенням ще кількох вершин Чорногорського хребта.

Фото: www.instagram.com/grechka_kek

10. Гора Брескул. Висота — 1911 м

Брескул розташовується в межах Чорногорського масиву між Говерлою та Пожижевською. Вершина має заокруглу банеподібну форму із подекуди крутими кам’янистими схилами, урочищами та обривами. Гора поросла різними травами квітами та чагарями. Трекінгові маршрути на Брескул зазвичай планують, щоб охватити ще й Говерлу чи Пожижевську.

Фото: www.flickr.com/kozi_90

Повʼязані теми:

Наступна публікація