6,5 тисячі інтернет-користувачів скинулися грошима й купили замок у Франції

6,5 тисячі інтернет-користувачів скинулися грошима й купили замок у Франції

Фото: Sauvons le château de la Mothe-Chandeniers / Facebook

Люди профінансували реставрацію пам’ятки.

Шість із половиною тисяч інтернет-користувачів із 45 країн світу зібрали 500 тисяч євро на купівлю замку Шато Мот-Шанденьє на заході Франції.

Тепер кожен благодійник може називатися власником королівської нерухомості, пише Daily Mail. Покупку здійснили 1 грудня за допомогою сайту Dartagnans.fr, який працює над збереженням культурної спадщини.

"Два місяці тому ми почали божевільні збори. Любов до спадщини перемогла – і прекрасне майбутнє тільки починається", - написав у Facebook організатор благодійних зборів.

Шато Мот-Шанденьє був збудований у XIII столітті біля міста Ле Труа-Мутьє. Він оточений старим парком і рівчаком із водою. Усе це справляє враження, ніби замок стоїть посеред озера.

На долю будівлі припало чимало випробувань: у Середньовіччі її двічі займали англійці, замок повністю зруйнували під час Французької революції, а після ретельного відновлення його сильно пошкодила пожежа в 1930-х роках. Але тепер архітектурна пам’ятка отримає ще один шанс на життя завдяки тисячам інтернет-користувачів.

Новоспечені власники зможуть навідуватися до замку, як до себе додому, контролювати й брати участь у реставрації.

Нагадаємо, і серед українських пам’яток архітектури є чимало атмосферних палаців та середньовічних замків, які добре збереглися. Значна частина старовинної забудови розташовується в західних регіонах. Однак у всіх областях є важливі пам'ятки архітектури, які зникають на очах.

Повʼязані теми:

Наступна публікація