7 подорожей на свято Покрови: місця бойової доблесті, легенд та таємничих козацьких історій

7 подорожей на свято Покрови: місця бойової доблесті, легенд та таємничих козацьких історій

14 жовтня в Україні відзначають свято Покрови Пресвятої Богородиці та День українського козацтва.

А це чудовий привід побачити незнані місця своєї Батьківщини, дізнатись щось цікаве та отримати масу вражень. До того ж, з 2014 року це ще й День захисника України. Тому є цілих 3 причини влаштувати собі незабутню триденну мандрівку.

ТСН.Туризм підготував 7 легендарних місць, де відбувались важливі для українців події. Тут можна прогулятись серед затишної осінньої природи, побачити старовинні козацькі палаци, кам’яниці та храми, а ще послухати загадкові та пікантні історії про відомих українців.

Балико-Щучинка

Село Балико-Щучинка розташоване в Кагарлицькому районі на Київщині за 90 км від столиці. Тут, на кручі біля села, з якої відкривається неймовірна панорама на Дніпро, закладено Національний музей-меморіальний комплекс "Букринський плацдарм". Це стратегічна точка, яку планувало захопити радянське командування, щоб реалізувати план визволення Києва. Однак, через невміле командування на підступах до плацдарму загинуло сотні тисяч солдат. Згодом на високому пагорбі було закладено меморіальний комплекс та насипано братські могили полеглим солдатам.

Нині тут можна прогулятись височиною та помилуватись панорамами Каховського водосховища. Крім того, на цьому місці було стародавнє місто Чучин, про що свідчать археологічні знахідки. На знак цього, на кручі, є скульптура ченця. Детальніше легендарне місто описано у "10 унікальних місцях України, які має побачити кожен".

Фото: www.flickr.com/Sen Machine

Батурин

Містечко розташоване у Бахмацькому районі на Чернігівщині за 225 км від Києва. І сюди варто їхати, щоб більше дізнатись про життя та любовні походеньки Івана Мазепи, а ще як Кирило, з сім’ї простого козака Григорія Розума, став фаворитом російської імператриці та останнім українським гетьманом.

Проте не лише романтичні та благородні історії наповнюють сторінки історії міста. Також у Батурині вам розкажуть, як генеральний суддя та друг Івана Мазепи - Василь Кочубей, доніс на гетьмана Петру І, а козаки-характерники прокляли рід ніжинського полковника Галагана за зраду. І все це можна дізнатись, прогулюючись заповідними місцями "Гетьманської столиці" - Батурина. Тут є дерев’яна козацька цитадель, розкішний парк та палац Кирила Розумовського, а також будинок генерального судді Кочубея.

Фото: www.flickr.com/Dmitry Gavrilov

Переяслав-Хмельницький

Місто розташоване на лівому Березі Дніпра, за 90 км від Києва. Відоме воно, як місто музеїв, яких налічується в Переяславі більше 30. А ще тим, що тут проходила Переяславська рада 1654 року, скликана Богданом Хмельницьким, у результаті якої з’явились Березневі статті, що надовго зв’язали історію Гетьманщини з тодішнім Московським царством.

Деякі історики вважають, що саме особиста образа на польського підстаросту Данила Чаплинського, який викрав утриманку гетьмана  Мотрю, підштовхнула Богдана Хмельницького до розгортання війни з Польщею. Детальніше про маловідому історію життя гетьмана можна дізнатись в Переяславі або в Чигирині.

У Переяславі варто оглянути Музей народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини. Тут ви побачите зразки старовинної архітектури та різні незвичайні будівлі, біля яких можна сфотографуватись та розглянути їх начиння. В місті є такі музеї: музей Хліба, "Поштова станція", радянський музей космосу в церкві, а також музеї рушників, обрядів та археології. Про Переяслав-Хмельницький раніше згадувалось серед 10 легендарних міст України.

Фото: www.flickr.com/Oleksandr Dziuba

Корсунь-Шевченківський

Корсунь-Шевченківський розташований в Черкаській області, за 150 км від Києва. Місто відоме тим, що у Другій світовій війні опинилось у центрі наступальної операції радянських військ, під час якої частини армії Вермахту потрапили в оточення. Перемога у Корсунь-Шевченківській битві дозволила звільнити від військ "Третього Рейху" значну частину українських земель.

Про подробиці Корсунь-Шевченківської операції можна дізнатись у міському музеї зброї та техніки часів Другої світової війни. Проте тут починається найцікавіше – музей розміщується в старовинному палаці на скелястому острові посеред міста. Тому, крім історії битви, можна оглянути розкішну архітектуру палацу Лопухіних, прогулятись навколишнім парком та біля каньйону річки Рось. В паркові та на берегах річки є чимало різних скульптур, найцікавіша з яких встановлена на ще одному острові та зображує воїна у середньовічних обладунках з списом та щитом.

Фото: www.flickr.com/Вадим Артемчук

Чигирин

Ще одне місце, яке буде цікаво відвідати на Покрову – Чигирин. Воно розташоване у Черкаській області, за 250 км від Києва. Місто відоме як гетьманська резиденція Богдана Хмельницького, тому в повітрі тут таки витає козацький дух. Серед цікавинок: резиденція та музей гетьмана, оборонні укріплення козацької фортеці, пам'ятник Богдану Хмельницькому на Замковій горі з оглядовим майданчиком на місто.

Загалом пам’ятні місця не обмежуються тут Чигирином. Неподалік розташований Суботів, де відновлено хутір Хмельницького. Саме звідси почалась історія Національно визвольної боротьби українського народу. І у Суботові можна дізнатись багато про життя гетьмана, його сутичку з підстаростою Данилом Чаплинським та пікантні подробиці, які не пишуть в книгах історії. А зовсім поряд розташовується славнозвісний Холодний Яр, куди сходилось козацьке товариство на ради та переховувалось від ворогів. Про це місце писав навіть Тарас Шевченко:

"І повіє огонь новий з Холодного Яру."

Фото: www.flickr.com/lights2008

Полтава

Місто розташоване за 340 км від Києва на трьох пагорбах: Монастирському, Соборному та Інститутському. Сюди варто їхати не лише на День козацтва, адже у Полтаві є на що подивитись. Найперше, що варто побачити, це Полтавський краєзнавчий музей, який виник як будинок губернського земства. Ще дві цікаві локації: Корпусний сад та будинок-музей Івана Котляревського.

Однак, якщо мандрувати до міста на Покрову то варто обов’язково відвідати заповідник "Поле Полтавської битви". Одна з експозицій називається "Козацька держава". Вона розповідає про події до Великої Північної війни та до переходу Івана Мазепи на бік шведів. В музеї розповідають про історію становлення козацької держави часів Богдана Хмельницького, історію Полтавщини у складі Гетьманщини та Запорозької Січі і, звичайно, маловідомі факти про культуру і побут українських козаків.

Фото: www.flickr.com/Vladislav Samoilov

Запоріжжя

Запоріжжя розташоване за 500 км від Києва на берегах Дніпра. Тут розташовується одне з легендарних місць доби козацтва – острів Хортиця. На ньому в XVI-XVIII століттях була козацька фортеця – Запорізька Січ. Вона слугувала надійним форпостом українських земель, що захищав їх від ворогів.

На острові можна відвідати Національний історико культурний комплекс "Запорізька Січ" з відновленими будівлями, укріпленнями та церквою Покрови Богородиці. На території заповідника працює музей з унікальними археологічними знахідками. Також на острові проводяться інсталяції битв за участю сучасних козаків та різні святкування.

Фото: www.flickr.com/Nikita Vadimovitch

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Туризм на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація