Археологічна сенсація: храм богів вікінгів знайшли у Норвегії

Археологічна сенсація: храм богів вікінгів знайшли у Норвегії

Фото: apimages

Залишки 1200-літнього язичницького храму, який багато століть назад використовувався для поклоніння таким скандинавським богам, як Тор і Один, стали першими, виявленими на території Норвегії.

Археологи з університетського музею Бергена виявили під час розкопок у Західній Норвегії руїни язичницького храму часів вікінгів віком 1,2 тис. років.

Про це повідомляє повідомляє Sciencealert.

"Це перший старий скандинавський храм, знайдений у країні", — сказав археолог і вчений Сорен Дінгофф з університетського музею Бергена.

Фундамент будівлі, побудованої за кілька століть до приходу християнства в цей регіон, археологи виявили в селі Осе на місці, де зараз будується житловий комплекс. Храм, що датується VIII століттям, був дерев’яним. Попри те, що споруди вже давно немає, вченим вдалося з’ясувати, якою вона була.

Археологи встановили, що храми були побудовані на прикладі ранньохристиянських базилік — із високою вежею. Мандрівники поділилися своїми знаннями про будівництво таких споруд вікінгами.

"Все має неймовірний вигляд", - сказав Денгоф.

Вчені також стверджують, що скандинави почали будувати "будинки богів" у VI столітті. До того релігійні обряди проводилися просто неба. Основні зміни в суспільстві відбулися, коли вікінги почали взаємодіяти з Римською імперією та германськими племенами Північної Європи.

За словами Денгоффа, тоді скандинавські релігійні вірування стали більш ідеологічно керованими та організованими. Церемонії відбувалися всередині "дому Божого". Там святкували такі важливі свята, як зимове та літнє сонцестояння. Одним із ключових моментів ритуалів було піднесення м’яса, напоїв та інколи дорогоцінних металів дерев’яним фігурам головних божеств, яким поклонялися вікінги.

Вчені вважають, що храм міг бути зруйнований у XI столітті, коли королі Норвегії насильно нав'язували християнську релігію та руйнували будівлі, пов'язані з язичництвом.

Нагадуємо, що археологи знайшли речі, що руйнують міфи про Київ.

Повʼязані теми:

Наступна публікація