Без "гарему", але з численними коштовностями: в Німеччині знайдено скарби аристократів

Без "гарему", але з численними коштовностями: в Німеччині знайдено скарби аристократів

Фото: apimages

На розкопках кладовища в Німеччині виявлено останки заможного аристократа та близько 80 інших людей, деякі з яких поховані з багатством, такими як скляні чаші, золоті прикраси та зброя.

Археологи виявили кладовище під час будівництва птахофабрики в Саксонії-Ангальт, в центральній Німеччині. Спочатку повідомлялося, що "древній німецький владика був похований в колі з шести жінок", а Daily Mail назвала це "гаремом для тогосвітнього життя". Але, за словами співробітників німецького Державного музею доісторії в Галле, це не так. Адже досі невідома навіть стать цих шести осіб.

Про це повідомляє Live Science.

Люди, поховані в аристократичному маєтку, якому близько 1500 років, були частиною недовговічного Тюрінгенського королівства. Воно існувало близько 80 років, перш ніж франки захопили королівство в 531 році нашої ери.

Деякі могили Тюрінгів містять людей із високим рівнем заможності, принаймні за даними похованих разом з ними артефактів. "Жінки були поховані разом зі  своїми ювелірними виробами (фібули, брошки, шпильки, намиста), а чоловіки зі зброєю (меч, спис, щит)", - розповідає Арнольд Мюль, археолог та експерт з питань міграції та ранньосередньовічного періоду Державного музею доісторії.

Спочатку це відкриття висвітлювалося як жахлива знахідка - начебто, знайдені шість жінок "можливо, були вбиті або принесені в жертву самі" після смерті німецького володаря. Але досі навіть невідома стать цих шести осіб.

 "Ці припущення стосуються надмірної інтерпретації попередньої стадії розкопок", - сказав Арнольд Мюль. Більше того, незважаючи на повідомлення про "німецького лорда", археологи не думають, що на кладовищі є його могила. "Але справедливо сказати, що найбагатші з цих поховань, безумовно, належать до заможної родини аристократів", - сказав Мюль.

Поховання, яке датується 470-540 рр. н. е., є "лінійним кладовищем, на якому могили лежать поруч одна з одною", - сказав Мюль. Тут також є яма, де поховані тварини: корови, коні, собаки.

В інших похованнях також зберігались артефакти з різних куточків Європи. Наприклад, археологи розкопали високоякісні скляні посудини, привезені із Франкської Рейнляндії (сучасна західна Німеччина). Ці знахідки "повністю збереглися і виглядають як нові, - сказав Мюль, - насправді ці скляні посудини були предметами престижу і можуть перебувати лише в похованнях заможної еліти".

Археологи сподіваються дізнатися більше про цю садибу Тюрінгів, коли проаналізують блок поховання тварин та інші артефакти у своїй лабораторії.

Нагадуємо, що Нідерланди збираються повернути награбовані цінності колоніям.  

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Неймовірні археологічні відкриття
Наступна публікація