Пікнік на гранітних скелях: яскраві вихідні на Буцькому, Тясминському і Актовському каньйонах

Пікнік на гранітних скелях: яскраві вихідні на Буцькому, Тясминському і Актовському каньйонах

Фото: @khers_on @buky_canyon | Instagram

Маршрут трьома мальовничими каньйонами Черкащини та Миколаївщини.

Пандемія коронавірусу зруйнувала всі плани на відпустку за кордоном через закриті авіашляхи та зупинку транспорту. Однак це хороша нагода влаштувати свою відпустку-2020 в Україні і познайомитися із новими місцями.

ТСН.ua розповідає, де в Україні сховалася Шрі-Ланка, яке місце на мапі країни не поступається швейцарським краєвидам та де можна побачити екзотичних тварин, не виїжджаючи за кордон.

Цього разу пропонуємо маршрут трьома мальовничими каньйонами - Буцьким, Тясминським та Актовським.

Буцький каньйон (Черкаська область)

Для тих, хто планує розпочати свій маршрут з Києва, найліпше спочатку вирушити до Буцького каньйону. Він розташований за 150 кілометрів від столиці на річці Гірський Тікич біля селища Буки на Черкащині.

Цей каньйон є досить компактним, але і масивним. Його глибина сягає 20 м, а ширина – від 20 до 40 м. Тут можна побачити руїни старовинного водяного млина та малої ГЕС, яка була першою в Україні.

Фото: instagram.com/buky_canyon

Однак найпоширеніше заняття тут - це пікнік на гранітних скелях над річкою. Любителі екстриму і активного відпочинку можуть  полазити скелями і покататись на каяках і байдарках серед бурхливої річки. 

Як доїхати до Букського каньйону. Найлегше до каньйону доїхати власним або орендованим автомобілем. Потрібно рухатися трасою Київ – Одеса до м. Жашків, далі ж - через села Вороне і Червоний Кут до села Буки. Дорога займає близько двох годин. Також сюди можна дістатися автобусами із Києва або Умані. 

Фото: instagram.com/buky_canyon

Тясминський каньйон (Черкаська область)

Тясминський каньйон з’явився через тектонічні процеси, у результаті яких на поверхню Землі пробилися певні гранітні породи. Так, по один бік тут розташувалися скелі, які поросли молодим лісом, а по інший - степові схили. Вік скелястих порід Тясминського каньйону сягає двох мільярдів років, висота ж становить 12-15 метрів.

Фото: instagram.com/abazhey

Цей каньйон є значно меншим, ніж Буцький, однак тут теж можна провести вихідні, влаштувавши пікнік або ж залишившись на ночівлю у наметі.

Як доїхати до Тясминського каньйону. Від Буцького до Тясминського каньйону на власному або орендованому автомобілі потрібно подолати 164 кілометри. З Києва доїхати сюди можна, доїхавши до Кропивницького одним з двох поїздів.

Ціни на квитки за напрямом "Київ - Кропивницький":

  • місце у купейному вагоні - 392 грн;
  • місце для сидіння другого класу - 205 грн.

Далі ж автобусом або автомобілем подолати ще 74 кілометри.

Фото: instagram.com/iren_london

Актовський каньйон (Миколаївська область)

Остання зупинка - Актовський каньйон, до якого від Тясминського каньйону потрібно подолати 205 кілометрів. Він розташований у селі Актове Миколаївської області. 

Актовський каньйон розмістився просто посеред степу. Тут його прорізала у гранітах Українського кристалічного щита річка Мертвовод, яка є притокою Південного Бугу. 

Фото: instagram.com/khers_on

Глибина Актовського каньйону сягає 40–50 метрів, а площа – понад 250 гектарів. Тут є не лише сам каньйон - на його території поєднані степова та водна екосистеми. Сам каньйон входить до складу ландшафтного парку “Гранітно-степове Побужжя” та Національного природного парку “Гард”. 

На відміну від Букського каньйону, тут влаштувати сплав чи катання на каяках не вийде. Однак Актовський каньйон ідеально підходить тим, хто любить скелелазіння.

Фото: instagram.com/lukin_denis89

Як доїхати до Актовського каньйону. Для тих, хто їде з Тясминського каньйону, найкраще дістатися автомобілем - потрібно подолати 205 кілометрів. Для тих, хто вирушатиме зі столиці, варто спочатку доїхати до Миколаєва потягом. З Києва туди прямують п’ять потягів, один з них - інтерсіті, який у дорогі перебуває найменше часу: 6 годин 46 хвилин.

Ціни на квитки за напрямом "Київ - Миколаїв":

  • місце у плацкартному вагоні - 202 грн;
  • місце у купейному вагоні - 333 грн;
  • місце у вагоні класу "Люкс" - 754 грн;
  • місце для сидіння першого класу - 488 грн.
  • місце для сидіння другого класу - 343 грн. 
Фото: instagram.com/indietrips_ukraine

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація