Гріхи Давнього Єгипту. ДНК мумій двох братів показала, що їхній батько був "рогоносцем"

Мумії були знайдені поблизу Каїра в одній гробниці, тому й вважались братами.

У музеї Манчестера зберігаються мумії двох братів, які жили за часів Старого Єгипетського царства. В давнину вони були жрецями та синами губернатора міста Дейр-Ріф біля Каїра. Завдяки аналізу ДНК зубів мумій, сучасні дослідники дізнались, що "брати" мали спільну матір, але батько в них різний.

Мумії знатних чоловіків Хнум-Нахта і Нахта-Анахта захоронені приблизно 1800-го року до нашої ери, пише Daily Mail. Їх знайшли 1907-го року поблизу столиці Єгипту Каїр в спільній гробниці. З ієрогліфів стало зрозуміло, що саркофаги належать братам, їхній батько був губернатором, а мати носила ім’я Хнум-Аа. Завдяки цьому знахідку почали умовно називати "Два брати".

Фото: www.flickr.com/gidzy

Після досліджень скелетів небіжчиків антропологи вирішили, що вони не були родичами, бо дуже відрізнялись. Тоді з’явилась теорія, що один з братів – всиновлений. Але аналіз ДНК відкрив давню таємницю – вони брати лише з материнської лінії. Про це свідчить мітохондріальний гаплотип M1a1. Гаплотип означає, що в них спільний один з батьків, а M1a1 – що це мати.

Фото: www.museum.manchester.ac.uk

Дослідники не мають відомостей про те, чи був у матері "братів" роман і чи знав про це чоловік. В давнину подібні пікантні історії приховувались. Зради чоловіків сприймались в давньому Єгипті нормально, особливо, якщо це був високопоставлений чиновник. В цей самий час жінку за інтимний зв'язок з іншим могли побити, вбити чи навіть спалити на вогнищі живцем. Але це більше залежало від рішення чоловіка, ніж від якихось законів чи суспільних норм. Так, в одній зі староєгипетських повчальних книжок розповідається притча про розбещену дружину. За зраду її прив’язали до колоди, спалили на вогнищі, а кістки викинули до Нілу.

Наразі мумії "Двох братів" - це найстаріші рештки людей, які зберігаються в музеї при Манчестерському університеті у Великій Британії.

Нагадаємо, раніше згадувалось, що у Єгипті археологи знайшли дві гробниці віком 3500 років. В одній з них зберігалася мумія якогось поважного громадянина, дерев'яні похоронні маски, глиняний посуд і близько 450 статуй. На стелі викарбовано ім'я фараона Тутмоса I. Гробниця має п'ять входів.

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Туризм на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація