Lonely Planet назвало найцікавіші національні страви світу та де їх скуштувати

Lonely Planet назвало найцікавіші національні страви світу та де їх скуштувати

Фото: visualhunt.com/Jimmy G

Видання назвало маловідомі смаколики, які варто скуштувати у популярних туристичних місцях.

Популярне туристичне видання Lonely Planet створило путівник із вказівками, де найкраще скуштувати традиційні страви різних країн. Зазначається, що їжа розкриває соціальні звичаї, давні традиції та нерозривно пов’язана із подорожами.

ТСН.Туризм підготував 20 найцікавіших місць, де варто скуштувати смаколики національних кухонь різних народів із понад п’ятисот, які увійшли до друкованого примірника Lonely Planet. Журнал упорядковували тревел і фуд-блогери.

1. Сан-Себастьян, Іспанія – спробуйте пінчо до пива

"Якщо є кращий спосіб дізнатись про культуру Іспанії, ніж скуштувати пінчо у Сан-Себастьяні, тоді ми будем їсти шорти", - коментує видання.

Пінчо або тапас – це бутерброди, або будь-яка інша закуска, яку подають в Іспанії до пива, вина чи іншого напою. У нетуристичних тавернах такі закуски часто входять у вартість напою. Найчастіше такі закуски – це міні-пироги із спаржею, тунцем, анчоусами та дрібно нарізаними грибами.

Фото: www.flickr.com/Janina Kiwi

2. Куала-Лумпур, Малайзія – спробуйте каррі-лакса

Каррі-лакса – це кремовий суп із різними овочами та креветками, який можна знайти у будь-якому куточку планети, але саме в Куала-Лумпур його готують за особливим рецептом.

Найкраще місце для того, щоб спробувати цей смаколик, називається Madras Lane. Тут розташовується низка колоритних забігайлівок у тіні хмарочосів. Варто обрати кафе, де найдовша черга та заздалегідь зайняти столик, чи принаймні стілець, переконавшись, що він належить цьому закладу.

Фото: www.flickr.com/IQRemix

3. Токіо, Японія – спробуйте суші

У переважній більшості місць Токіо, де варто скуштувати суші, туристів чекають безкінечні черги. Разом з тим є два менш популярні, але дуже вартісні місця із низкою кав’ярень: Sushi Marunouchi на березі Токійської затоки та Juzo Sushi, яке розташовується на околиці міста.

Тут варто скористатись японською фразою "омакасі" (omakase), яка означає "покладаюся на вас". Тоді японські суш-майстри приготують частування, як вони вважають за потрібне. Зазначається, що суші тут прийнято їсти руками, а не паличками.

Фото: commons.wikimedia.org/Nandaro

4. Техас, США – спробуйте техаську грудинку із яловичини

"Чи варта техаська грудинка чотирьохгодинного очікування у черзі? До біса, так!", - пише видання.

Люди у Техасі знають, де готують найкращі страви на мангалі, а тому не варто нехтувати цією порадою. Одне з таких місць – Franklin Barbecue – розташовується в Остіні. У меню "Франкліна" є свинина, реберця, ковбаски, та найвідоміший смаколик закладу – копчена яловичина.

Крім вищезгаданого бару можна відвідати місто Локхарт, неподалік Остіна. Його називають техаською столицею барбекю.

Фото: statesman.com

5. Бангкок, Таїланд – скуштуйте салат "Сом там"

"Сом там" – це салат із зелені та криветок, а його "секретний інгредієнт" – папайя. Головна його особливість – це гама смаків – він одночасно кислий, солоний, солодкий та неймовірно пекучий.

"Сом там" можна придбати у будь-якому куточку Таїланда, але мандрівники розповідають, що найсмачніше його готують у вуличних закусочних Бангкока. Самі тайці відвідують галасливу забігайлівку Som Tam Jay So, де доводиться їсти просто на вулиці, але цей салат тут готують найкраще. Ще низка кафе, які більш схожі на європейські, розташовуються на майдані Сіам.

Фото: www.flickr.com/kalboz

6. Копенгаген, Данія – посмакуйте снореброд – данський "хліб з небес"

У Данії, як і в Україні, хліб має велике символічне значення. Але тут випікають його із безліччю різних присмаків та подають із спеціями.

Снореброд – це нарізані хлібці, які варто скуштувати із маслом, додаючи послідовно: оселець, іншу рибу, м'ясо, а потім ще й сир. Саме у такому порядку варто все їсти для того, щоб відчути усю гаму смаків.

Фото: visualhunt.com/WordRidden

7. Кайкура, Нова Зеландія – замовте варених раків

Назва міста Кайкура, що у Новій Зеландії, походить від маорійських слів "Кай", що означає їжа, і "Кура" – раки.

Тут подають раки з маслом, часником і нарізаною петрушкою. Раки їдять після того, як вичавлять на них лимонний сік, крім того місцеві змочують їх у пиві.

Поблизу Калькури можна побачити іспанських китів, дельфінів та тюленів.

Фото: www.flickr.com/purecaffeine

8. Сеул, Південна Корея – спробуйте пібімпап

"Корейська їжа у мисці – бездоганна їжа", - пишуть у гастро-путівнику.

Пібімпап – це яловичина, гриби шиітакі, шпинат, цукіні та деякі інші солені овочі, які додають до вареного рису і припарвляють соусами.

Цікаво, що кожен із інгредієнтів страви призначений для певного органу вашого тіла: перець – серце, зелені овочі для печінки, жовтки яєць для шлунку і так далі.

Фото: pixabay.com/seul5167

9. Неаполь, Італія – спробуйте піцу Маргарита

Світ зобов’язаний Італії за винайдення піци. І хоча існує безліч способів приготування цієї виняткової страви, безумовно варто відвідати її батьківщину – Неаполь, щоб спробувати їх саме тут.

Фото: www.flickr.com/John J Young

10. Гонконг, Китай – скуштуйте дімсам

Дімсам у перекладі означає "легка закуска" і її готують у різних куточках світу, але ніде вона не зрівняється із приготовленою у Гонконзі. Раніше дімсам їли мандрівники, які зупинялись на перепочинок та пили з нею чай.

У Гонконзі закуску готують із засмаженою свининою, або ж креветками.

Фото: www.flickr.com/GlobaLinks Learning Abroad

Ще десять міст, які увійшли до фуд-журналу Lonely Planet:

11. Ліма, Перу – севіче – салат із рибою чи іншими морепродуктами,

12. Лісабон, Португалія – Паштел-де-ната – тістечко у вигляді чашки з листкового тіста із заварним кремом,

13. Тасманія, Австралія – устриці,

14. Франція – сир,

15. Ямайка – маринована курка зі спеціями,

16. Марракеш – таджин – тушковане із овочами та прянощами м'ясо,

17. Сингапур – чилі-краб,

18. Брюссель, Бельгія – муль-фріт – картопля-фрі із мідіями,

19. Пекін, Китай – пекінська качка,

20. Вздовж річки Хау, Вєтнам – фо – суп з локшиною, шматочками свинини чи курки, а інколи із рибою.

Раніше авторитетне видання випустило рейтинг найкращих ресторанів 2018 року. До десятки найкращих увійшло чимало європейських закладів харчування.

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Туризм на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація