П’ять промислових об'єктів України, які варто відвідати заради неймовірних вражень

П’ять промислових об'єктів України, які варто відвідати заради неймовірних вражень

Фото: www.flickr.com/Barry Mangham

Місце техногенної катастрофи, грандіозні радянські будівництва та інші промислові об'єкти України.

Україна багата на цікаві туристичні місця, серед яких і замки, і палаци, і різні природні дивовижі. Однак, промисловий туризм все ж залишається малопопулярним. Тому, ТСН.Туризм підготував 5 подорожей до промислових об'єктів України.

 Чорнобильська АЕС

Чорнобильська зона відчуження – закрита територія від 1986 року, після вибуху 4 реактора ЧАЕС. Крім панорами на саму атомну станцію, тут можна оглянути ще цілу низку цікавих місць. Два величезні міста – Прип’ять та Чорнобиль – колись були заселені робітниками, а нині стоять пусткою. Разом з тим охочих відвідати закриту зону вистачає, тому сюди періодично приїздять екскурсії. Також тут є покинуті села та дезактивований рудий ліс.

Ще один об’єкт зони відчуження – Радіолокаційна станція "Дуга". Вона використовувалась для раннього виявлення запусків міжконтинентальних балістичних ракет.

Фото: www.flickr.com/Michael Kötter

Дніпровська ГЕС

Легендарна гігантська гребля ДніпроГЕС розташована на річці Дніпро в межах міста Запоріжжя. Довжина греблі – 1300 метрів, а висота 60 метрів. Вперше вона запрацювала 1932-го року, була пошкоджена під час Другої світової війни та відбудована 1950-го року. Згодом, 1969-го року почалось будівництво ДніпроГЕС-2. Детальніше про історію будівництва та місцевості можна дізнатись в Музеї історії будівництва Дніпровської гідроелектростанції. Варто додати, що після зведення та запуску греблі вода в Дніпрі піднялась більше ніж на 37 метрів, а об’єм утвореного басейну становить більше 3 мільярдів кубічних метрів. При цьому, було затоплено численні навколишні землі.

Від греблі ДніпроГЕС видно острів Хортиця, який в давнину служив козацькою вольницею.

Фото: www.flickr.com/Nick Kovtun

Кар’єри поблизу Кривого Рогу

Кривий Ріг – одне з міст, яке має величезну перспективу в сфері промислового туризму. Тут розташований кар’єр Південного гірничо-збагачувального комбінату із видобутку залізної руди, який вважається одним з найглибших у Європі. Можна оглянути кар’єр, площа якого 570 гектарів, замовивши екскурсію в місті, однак на неї варто записуватись заздалегідь.

Крім кар’єрів в Кривому Розі, можна оглянути скансен гірничої техніки та з’їздити до Кочубеївських залізнорудних штолень, де також проводять екскурсії.

Фото: www.flickr.com/Serhey Ruban

Одеський морський порт

Одеський морський торгівельний порт – найбільший в Україні та один із найбільших в чорноморському басейні. Вперше порт був відкритий 1794 року, а наразі в ньому діє 46 причалів.

Одеський порт – це не лише промисловий об’єкт, а й важлива грань історії міста. Гості Одеси можуть замовити сюди екскурсію, оглянути, як змінювалась забудова порту з роками, побачити термінали де приймають вантаж, оглянути унікальну техніку та вантажні кораблі зблизька. Крім того, під час екскурсії можна дізнатись багато нового про судноплавство. Загалом, Одеський морський торгівельний порт – це величезний музей просто неба.

Фото: www.flickr.com/Serg Klimenko

Теребле-Ріцька ГЕС

Теребле-Ріцька гідроелектростанція розташована в долині річок Теребля і Ріка, біля села Вільшанка в Хустському районі Закарпаття. Після спорудження греблі з’явилось Вільшанське водосховище площею близько 80 гектарів. Довжина греблі – 153 метри, а висота – 46 метрів. Крім огляду лісистих закарпатських панорам, греблі та величезного плеса водосховища – тут можна відвідати Музей Теребовлянської ГЕС.

Фото: www.instagram.com/mylovezakarpattya

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Туризм на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація