5 подорожей Івано-Франківщиною: від місць, де спалювали "упирів" до тих, де відпочивають президенти

5 подорожей Івано-Франківщиною: від місць, де спалювали "упирів" до тих, де відпочивають президенти

Фото: Google Maps

Івано-Франківська область має чим здивувати, як шанувальників розкішного відпочинку, так і шукачів маловідомих дивовиж.

Мандруючи Івано-Франківщиною вперше, варто відвідати її центр. Однак, якщо вам подобаються затишні місця та малолюдні алеї, то ТСН.Туризм підготував підбірку маловідомих, проте атмосферних місць Івано-Франківської області для незабутньої подорожі. А для зручності, під розповідями про місця, є інтерактивна карта.

Рогатин

Місто Рогатин відоме тим, що за легендами тут народилась славнозвісна Роксолана. Однак, вже тепер історики довели, що більшість відомостей про "попівну з Рогатина" – вигадка. Тут на честь уродженки навіть названа площа та встановлено пам’ятник Насті Лісовській – Роксолані.

Проте, крім площі та легенд про турецьку бранку, в Рогатині є чимало історичних пам’яток. Здебільшого це храми: костели, кам’яні та дерев’яні церкви та синагога. Деякі з пам’яток розташовані біля площі, деякі ж на околицях. Однак вони будувались, починаючи з XVI століття, та зберегли неповторні розписи та архітектуру. Найцікавіший з них – Михайлівський костел із годинниковою вежею, імовірно, закладений 1666 року. Готичний храм більше схожий на фортецю, ніж на святиню.

Повертаючись до історій про Роксолану варто сказати, що так її вперше назвав посол Священної Римської імперії. Він опирався на те, що дівчина походила з українських земель, що називались Рутенією або Роксоланією. А вже Настею Лісовською її назвали письменники. Однак, у листах європейських послів все ж згадується донька бідного православного священика з Рогатина, що була дружиною султана Сулеймана. От тільки незаможний українець та ще й настоятель православної, а не католицької церкви не міг мати польського прізвища "Лісовський".

Фото: www.instagram.com/_xarytia

Гута

Село Гута розташоване в Івано-Франківській області, його оточують гірські схили, порослі хвойним лісом, а на околицях є озера з блакитною водою. Саме тут розташовується державна резиденція "Синьогора" призначена для відпочинку перших осіб країни. Тут навіть відпочивали екс-президенти Леонід Кучма та Віктор Ющенко. Місце вибрано невипадково – пейзажі навколо приголомшливі, а наявність держрезиденції перетворює курорт на один з найбільш фешенебельних в Україні. І при цьому, відпочити тут може кожен, а ціни прийнятні. До того ж, розташування села дозволяє дістатись сюди значно швидше ніж на курорти Закарпаття.

Село Гута розташоване в Борщівському районі Івано-Франківської області. Крім готелю, тут також працює оздоровчий комплекс, спортзал, ресторани та є маса місць для прогулянок. За 15 км від села є Заповідне урочище Любінець з стрімкими потоками, водоспадами та каньйонами. Тому тут можна і чудово відпочити, і чудеса природи побачити.

Фото: unian.net

Болехів

Містечко Болехів не дуже відоме серед туристів. В Івано-Франківській області більшість людей надають перевагу Коломиї, Яремчому, Косину чи стародавньому Галичу, якщо ви шанувальник атмосферних подорожей із зануренням в цікаві історії минулого.

Тим не менш, Болехів теж має чим здивувати мандрівників. Тут збереглись: ратуша, синагога, костел, солеварня, низка чудових старовинних вілл, міські кам'яниці та польський цвинтар.

Центр міста – колишня площа Ринок, а нині площа імені Івана Франка. Тут розташовується відреставрована ратуша з годинниковою вежею 1861 року. Основна її окраса – це романтичний гостроверхий дах з башточками, а розташовані з чотирьох сторін годинники обладнані курантами. Неподалік від ратуші – кілька старовинних будівель та синагога, яка не працює. Все тут зберігає дух старовини, хоча й ці будівлі дещо занедбані. Поряд є православний храм святих Дружин Мироносиць XIX століття.

На іншому боці річки Сукіль, що ділить місто навпіл, є кілька старовинних вілл, у яких розташовуються приміщення лікарні, народний музей та дитяча бібліотека. А ще Болехів був одним із центрів солеваріння, однак від солеварні залишились лише стіни.

Фото: www.flickr.com/Vitaliy Ilnytskyy

Нагуєвичі

Село Нагуєвичі відоме тим, що у ньому народився письменник та громадський діяч Іван Франко. І хоча воно розташовується у Львівській області, розповісти про нього варто саме в розділі про область, що носить ім'я митця. Іван Франко записав низку жахливих історій, які трапились на його Батьківщині і стосуються "живих мерців", упирів та іншої нечисті. Ця сторінка його творчості менш відома ніж вірші та політична діяльність, однак дуже цікава.

В одній з найвідоміших розповідається про спалення селянами упирів у Нагуєвичах 1831-го року. Цього разу Івану Франку не довелось нічого вигадувати, а лише записати переказ ієромонаха. Страхітливий він не лише тим, що упирі "морили до смерті" десятки людей в Нагуєвичах. Найжахливіше те, як відшукували "живих мерців" та спалювали, а підштовхував до цього забобонний страх. Однак тепер відомо, що причиною численних смертей на Галичині, а колись Галіції, послужила епідемія холери, а не "упирі".

Тому у Нагуєвичах, крім прогулянки мальовничими місцями, де жив Іван Франко, огляду його хати, заповідника та знакових місць можна ще й послухати притчі, які складно знайти навіть в інтернеті. А де в них закінчується правда та починається вигадка інколи важко зрозуміти.

Фото: www.instagram.com/andriy.qnome

Поляниця

Саме тут розташовується найбільший гірськолижний курорт України – "Буковель". Однак на околиці Поляниці є ще й незвичайна локація, яких на всю Україну кілька. Йдеться про "перевернутий" будинок, біля якого зупиняються сотні мандрівників, щоб зробити тут незабутні кадри або оглянути незвичайну споруду. Варто сказати, що всередині будівля має звичне планування, бо будувалась як готель. Але, тим не менше, відпочиваючи на гірськолижному курорті, сюди варто навідатись.

Фото: www.flickr.com/avvinsk

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Туризм на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація