Повсталий із попелу: крипту собору Паризької Богоматері відкривають для публіки

Повсталий із попелу: крипту собору Паризької Богоматері відкривають для публіки

Крипта Нотр-Даму вже запрошує на виставки, присвячені письменнику Віктору Гюго та архітектору Ежену Віолле-ле-Дюку.

Археологічний склеп біля собору Паризької Богоматері знову відкрився для публіки. Відвідувачів запрошують на виставку, яка розповідає про історію собору та ролі, яку відіграли в його долі письменник Віктор Гюго і архітектор Ежен Віолле-ле-Дюк.

Про це повідомляє Artdaily.

Виставка складається здебільшого з фотографій, малюнків, картин та фрагментів фільмів, що ілюструють вплив собору на світову культуру.

Експозиція віддає данину поваги Віктору Гюго, чий роман "Собор Паризької Богоматері" був виданий у 1831 році.

"У XIX столітті будівля собору була в жалюгідному стані, з часів революцій статуї королів були розбиті, основна конструкція ослаблена. Сам Віктор Гюго засмучувався станом історичної спадщини. Тому як письменник він бився з руйнівниками, тими, хто хотів тоді прибрати до рук старі будівлі, щоб перетворити їх на каменоломні. І саме його роман зробив свій внесок у те, щоб зробити цей собор національним пам'ятником", — каже кураторка виставки Анне де Моднар.

Також частина виставки буде присвячена архітектору Ежену Віолле-ле-Дюку, який у часи Гюго очолив реставрацію собору, в тому числі реконструкцію середньовічного шпиля. Сам архітектор порівнював свою роботу з кажаном, бо готичне склепіння нагадувало структуру крила цієї тварини.

Нагадуємо, що у Китаї відкрили найдовший і найвищий скляний міст в світі.  

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація