В Ізяславі от-от повністю зникне унікальний палац Санґушків

В Ізяславі от-от повністю зникне унікальний палац Санґушків

Фото: www.facebook.com/Палац Санґушків • Ізяслав •

Раніше обвалився південно-східний кут палацу Санґушків.

Минулого тижня, під час розчистки від зарослів палацу Санґушків в Ізяславі, працівники місцевої громадської організації помітили значне просідання фундаменту і відхилення східної опорної стіни північного корпусу будівлі.

Представник організації повідомив, що стіна може обвалитись будь-якої миті. Так, 2016 року вже упав південно-східний кут будівлі. Але ця подія не викликала суспільного резонансу.

Фото: www.facebook.com/Заслав'є - Zaslavia

Загалом, стіна будівлі перебуває у найгіршому стані тому, що за радянських часів у ній зробили добудови без дотримання норм будівництва та пробили отвори для балок. Це тепер призводить до перевантаження фундаменту та відхилення стіни.

Раніше обвал кута, що був поруч зі стіною, легендарного палацового комплексу не викликав суспільного резонансу, як подібні інциденти у Меджибожі чи Кам’янці-Подільському, а також не став предметом турботи відповідальних осіб органів державної влади та місцевого самоврядування.

Нагадаємо, раніше палацовий комплекс Санґушків згадувався серед десяти занедбаних палаців та замків України, які можуть зникнути назавжди. Руїни палацу Санґушків розташовані в місті Ізяслав Хмельницької області, на березі Горинського водосховища. Стиль палацу – бароко. Його було зведено у XVIII столітті , як волинську резиденцію князів, поряд з Новозаславським замком. Однак перебудова була настільки значуща, що палац та оновлений замок почали називати іменем Санґушків.

Занепад палацу розпочався наприкінці XIX століття, коли він стає власністю Російської імперської армії. Тоді в стінах будівлі розмістили казарми. За часів СРСР за палацом не доглядали, а тому він поступово руйнувався. Водночас, і за час незалежності в Україні йому не реставрували, а тому будівля стоїть в руїні.

Одна зі стін Кам'янець-Подільської фортеці обвалилася на дорогу

Одна зі стін Кам'янець-Подільської фортеці обвалилася на дорогу

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Туризм на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація