Станція Диявола: на кривавій китобійні, що стала музеєм, розібрали 175 тисяч туш

Китобійна станція пропрацювала 62 довгих роки.

Якщо ви згадаєте фільм "Чужий проти Хижака", то там події розвиваються на похмурій антарктичній китобійній станції. Але в реальності такі місця ще більш жахливі ніж їхня художня копія. Так, на субантарктичному острові Південна Джорджія є закинута китобійня, де було вбито та розібрано понад 175 тисяч китів. Нині судна з гарпунами стоять без діла, а об’єкти фабрики вкриваються іржею, і лише місцевий музей розповідає туристам про жахливе виробництво, яке було створене, здається, самим дияволом.

Фото: visualhunt.com/size4riggerboots

Сьогодні місто Грютвікен - це напрямок для екстремального промислового туризму, пише Daily Mail. Але ще близько півстоліття тому тут розбирали туші китів. Фабрика запрацювала 1904-го року й стала єдиною в цьому регіоні, а тому лише за перший сезон було відловлено близько 200 цих ссавців. Кожна їхня частина використовувалась для якогось виробництва: з жиру робили косметику, мило, маргарин та масло для світильників; м’ясо експортували як делікатес; кістки та інші решти перетворювали на добриво чи корм для тварин.

У Грютвікені в період його розквіту було близько 450 робітників і невелика ферма зі свинями, курми, вівцями та великою рогатою худобою. Єдиними жінками були дружини і дочки господарів станції, а також деякі співробітники кухні.

Загалом персонал такої фабрики міг розібрати до 45 китів за день. Працівники носили чоботи з підковами, щоб вони не ковзали по мерзлій землі, глибоко просякнутій кров’ю.

Завод працював в південні літні місяці з жовтня до березня, і кілька членів екіпажу залишалися взимку, щоб "тримати все під контролем", підтримуючи в належному стані човни і приміщення.

Китобійню закрили в грудні 1966 року, загалом вона пропарацювала 62 довгих роки. Туристи розповідають, що під час  мандрівки на станцію навіть тепер не зустрічаються кити. Натомість, поблизу Грютвікена можна побачити залишки кісток, а ще китобійні судна з гарпунами, величезні діжки для жиру та інші приміщення, де жили та працювали приїжджі з Норвегії та Великої Британії заробітчани.

Фото: Google Maps

Крім фабрики та музею, у Грютвікені є могила відомого британо-ірландського дослідника Антарктики Ернеста Шеклтона.

Грютвікен розташовується на острові Південна Джорджія, в Південно-Атлантичному океані. Найближчий порт, з якого можна дістатись до китобійні, розташований за 2 тисячі кілометрів, і це місто Ушуайя в Аргентині.

Нагадаємо, раніше український бар в Антарктиді потрапив до списку найкращих місць планети. Крихітний заклад може вмістити лише сімох гостей, проте напої коштують там лише три долари.

Український бар в Антарктиді потрапив у список найкращих місць планети

Український бар в Антарктиді потрапив у список найкращих місць планети

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Туризм на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація