Святий та грішний Лісабон: храм, що пережив доленосний землетрус давнини та підприємливі ченці

Святий та грішний Лісабон: храм, що пережив доленосний землетрус давнини та підприємливі ченці

Фото: www.flickr.com/Colin Craig

На стінах Собору святого Домінгоша збереглись сліди руйнівного землетрусу, що сколихнув середньовічну Португалію.

Португалію не сплутаєш з жодною європейською країною, а її столиця – Лісабон – місто просто унікальне. Воно затишне, колоритне, з низкою значних історичних пам’яток, при цьому сучасне та дуже галасливе одночасно.

Одна з основних пам’яток Лісабона, яку варто побачити – Національний Пантеон. Вхід до пам’ятки коштує 5 євро, але розкішні інтер’єри з височенними колонами та статуями під склепінням купола не залишать байдужими нікого. Крім того, у храмі поховані португальські президенти та інші відомі люди. Туристи часто приходять сюди, щоб піднятися на терасу звідки відкривається приголомшлива панорама на Лісабон.

Поряд з Пантеоном є блошиний ринок, який існує тут уже понад сто років. На ньому можна придбати різні дрібнички на згадку.

Ще одне гідне уваги місце розташовується у самому центрі Лісабону, поряд з площею Росіу, це старовинний собор Домінгоша. Святиню називають місцем сили і трагічності водночас. Тут виголошували вироки під час великого землетрусу, який зруйнував Португалію. Вважається, що цей землетрус був настільки значущим, що змінив долю християнства загалом.

Крім цього, собор святого Домінгоша "пережив" пожежу, сліди якої й досі видно на його стінах. Храм спеціально не реставрували повністю, щоб його інтер’єри були згадкою тих трагічних подій.

Ще одне цікаве місце, де ще й можна поласувати смачними тістечками, розташовується поряд з черговою святинею – Монастирем єронімітів. Старовинну кондитерську, про яку йде мова, заснували ченці 1837 року, щоб заробити гроші на монастир. Вони пекли тістечка "Белем", які тепер стали дуже популярними. Смаколики готують за незмінним рецептом уже понад 180 років, а інгредієнти тримаються у суворій таємниці. Спробувати вишуканий кошик із заварним кремом за одне євро десять центів приїздять люди з усього світу, тому тут завжди величезні черги.

Детальніше про цікаві місця Лісабона дивіться в сюжеті рубрики "Мій путівник" програми "Сніданок з 1+1".

Мій путівник. Португалія - Національний пантеон і 180-річна пекарня

Мій путівник. Португалія - Національний пантеон і 180-річна пекарня

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Туризм на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація