У Стамбулі відновлять легендарний вокзал Османської імперії "Ворота Європи"

У Стамбулі відновлять легендарний вокзал Османської імперії "Ворота Європи"

Залізничний вокзал "Хайдарпаса" був зачинений після пожежі 2010 року.

У Турецькій державній залізниці обіцяють, що 2019-го року знову запрацює легендарний вокзал, відомий як "Ворота Європи". Він розташовується в Стамбулі на азійській стороні протоки Босфор та раніше був важливим стратегічним пунктом між країнами Європи та Азії. Станцію "Хайдарпаса" заклали 1909 року і вона служила символом дружби між Османською імперією та Німеччиною під кайзером Вільгельмом II.

Після закриття залізничного вокзалу 2013-го року влада Стамбула неодноразово хотіла продати його під торговий центр, готель чи розважальний комплекс, пише Yahoo. Завдяки активістам будівля залишилась у державній власності. Тепер всерйоз заговорили про її відновлення, саме як історичного залізничного вокзалу. "Будівлю відкриють саме, як станцію, через яку курсуватимуть сучасні потяги. Ніяких інших варіантів не розглядається", - повідомили в Турецькій державній залізниці.

Вражаючий фасад став свідком і пережив понад сто років бурхливої, а іноді і трагічної історії: крах Османської імперії, Першу світову війну, депортацію вірменів, військові перевороти і руйнівну пожежу в листопаді 2010 року, що зруйнувала дах. Після 2010 повз станцію ще курсували потяги, а 2013 вузол був цілком зачинений й відкритий новий вокзал.

Нагадаємо, раніше агентство Reuters опублікувало добірку світлин з котами, які живуть на вулицях турецького міста Стамбул. До котів-безхатьків тут ставляться дуже шанобливо: намагаються постійно їх підгодовувати, залишають воду у мисочках і навіть роблять багатоповерхові котячі будиночки.

Приєднуйтесь також до групи ТСН.Туризм на facebook і стежте за оновленнями розділу!

Повʼязані теми:

Наступна публікація