У Туреччині мисливці за скарбами знайшли "саркофаг з Медузою Горгоною"

У Туреччині мисливці за скарбами знайшли "саркофаг з Медузою Горгоною"

Фото: Associated Press

Попередньо встановлено, що вік цього артефакту становить близько 2500 років.

У Туреччині співробітники жандармерії обстежили місця несанкціонованих розкопок на історичних ділянках і виявили прикрашений рідкісним барельєфом 2500-річний саркофаг, який знайшли нелегальні мисливці за скарбами.

Про це повідомляє Hurriyet Daily News.

Унікальний кам'яний саркофаг був виявлений в західній провінції Айдин. А виявили його жандарми, які відреагували на повідомлення про можливі нелегальні розкопки неподалік від стародавнього міста Афродісіас.

В оливковому гаю була знайдена траншея, яку викопали, ймовірно, так звані мисливці за скарбами або "чорні археологи". Помітивши кам'яний предмет, жандарми повідомили про знахідку археологам.

До речі, група мародерів була затримана неподалік цього місця. Археологи ж обстежили траншею, дотримуючись запобіжних заходів. В результаті з землі були підняті два саркофаги і кам'яний вівтар.

Попередньо встановлено, що вік цих артефактів становить близько 2500 років. Один із саркофагів було прикрашено зображенням Медузи Горгони. Подібні барельєфи ніколи раніше не зустрічалися на саркофагах, знайдених під час розкопок в цьому стародавньому місті.

"Тому ми думаємо, що людина, похована в цьому саркофазі, була одним з представників вищого керівництва того часу, - говорить директор провінційного департаменту з питань культури і туризму Умут Тунчері, - місто Афродісіас належить до елліністичного періоду. І хоча ці саркофаги ще не повністю ідентифіковані , за нашими оцінками, їм не менше 2500 років ".

Повідомляється, що місце розкопок взято під посилену охорону. Археологи вважають, що в подальшому вдасться знайти і інші саркофаги. Наявність двох кам'яних трун вказує на те, що тут міг розташовуватися некрополь.

Небезпеку становлять мисливці за скарбами, які свої "розкопки" проводять варварськими методами, нерідко пошкоджуючи досить цінні з точки зору науки предмети. Існує підозра, що в цьому районі орудує кілька груп мародерів, а затримати поки вдалося лише одну з них.

Нагадуємо, що на півдні Голанських висот виявлено форт епохи царя Давида. 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Неймовірні археологічні відкриття
Наступна публікація