Від кумедного Калігули до рок-н-рольної Панночки: якими прем’єрами відкриється театральний сезон 2020

Від кумедного Калігули до рок-н-рольної Панночки: якими прем’єрами відкриється театральний сезон 2020

Більшість прем’єр українських театрів повинні були відбутися весною, але в зв’язку з карантином були перенесені і тепер мають честь відкрити осінній театральний сезон.

На весну 2020 року українські театри готували цікаві прем’єри, але одними з перших серед закладів культури були змушені припинити свою діяльність через карантин. Зараз для більшості театрів "великий антракт" закінчено, але всі вони будуть працювати по карантинному протоколу: захисні маски, температурний скринінг, дотримання дистанції і…жодних квітів артистам.

Туризм ТСН.ua підготував гід по театральним прем'єрам українських театрів у вересні, які безперечно справлять враження на прихильників Мельпомени. 

Час зупиняється на київському Подолі

Київський театр на Подолі восени відкриває новий сезон прем’єрною чорною комедією "Вийшов месник із туману…" за твором Моріса Панича у постановці Євгена Мерзлякова.

"Глобальний світ диктує людству жорсткі правила, позбавляючи нас найнеобхідніших почуттів, тим самим лишаючи травми, які ми інколи не усвідомлюємо. Ми потребуємо опіки, любові, уваги, не намагаючись дати їх навзаєм. Й інколи несподівано отримуємо їх від тих, від кого не очікуємо, — говорить режисер-постановник Євген Мерзляков, переможець конкурсу Британської Ради "Taking the Stage" за виставу "Легені".

"Вийшов месник із туману..."

За сюжетом, головному герою приходить лист від тітки: “Приїзди. Я помираю”. Він мчить до неї прощатися і чекати на спадок, начхавши на заборони шефа. Відкриває двері і потрапляє у дім, де зупинився час, а кожне сьогодні – в очікуванні завтра.

У головних ролях провідна акторка театру на Подолі Софія Пісьман та Максим Грубер.

Прем’єра: 30 вересня

Адреса: Андріївський узвіз, 20 А, Б

Квитки на сайті театру.

Гумористичний комікс за Старим Заповітом у Львові

Львівській Національній опері у 2020 році виповнюється 120 років. Планувалося багато урочистих подій та яскравих вистав, які у зв’язку з карантином відкладено. Але театр працює і запрошує на дивовижну прем'єра балету "Створення світу". Цей балет композитора Андрія Петрова (1930-2006) від часу прем’єри у 1971 році в Маріїнському театрі отримав велику кількість постановок у різних країнах світу. На сцені Львівської опери постановка відбулася першою серед інших театрів України, а саме – 30 липня 1972 року, за рік після прем’єри. Відтоді часу цей балет на львівській сцені отримав вже третє капітальне поновлення: здійснене із оригінальними декораціями Євгена Лисика у 2020 року та присвячене 90-річчю від дня народження художника.

"Створення світу"

В основі сюжету балету – цикл малюнків на біблійну тематику французького графіка-карикатуриста Жана Еффеля. Взявши за основу почерговість подій Старого Заповіту, художник створив гумористичний комікс, де головними персонажами були Бог, Янголи, Сатана, Адам і Єва.

Балет про створення Землі та перших людей у декораціях художника Євгена Лисика постає як велична картина зародження, випробовування людства та роздумів над подальшою долею світу.

Прем’єра: 20, 27 вересня

Адреса: м. Львів, пр. Свободи, 28

Квитки на сайті театру.

Трагічне кохання у Дніпрі

47-й театральний сезон в Дніпровському Театрі опери та балету відкриється розкішною прем’єрною виставою Дж. Пуччіні "Мадам Батерфляй" у постановці Олексія Дугінова. Це зворушлива історія кохання юної японки Чіо-Чіо-сан до лейтенанта американського флоту Пінкертона. В основі сюжету лежить новела Джона Л. Лонга, але справжнє безсмертя «дівчині з Нагасакі» подарував італійський композитор Дж. Пуччіні. Він був глибоко вражений і схвильований історією кохання красуні гейші до американського моряка.

Соломія Крушельницька в ролі "Мадам Батерфляй"

Створений композитором образ люблячої дівчини вже друге століття захоплює всіх шанувальників оперного мистецтва. "Пані Метелик", саме так перекладається "Мадам Батерфляй", - одна з найбільш значущих партій сопрано.

Цей образ підкоряється тим оперним дівам, які володіють не просто красивим і сильним голосом, а й акторськими здібностями передавати почуття щастя першої любові і болю від розлуки з коханим Пінкертоном. Найвідомішою українкою, яка виконувала партію Мадам Батерфляй, була легендарна Соломія Крушельницька.

Прем’єра: 17, 18 вересня

Адреса: м. Дніпро, пр. Дмитра Яворницького, 72а

Квитки на сайті театру

Почути Донецьк у Чернігові

Новий театральний сезон Чернігівський обласний молодіжний театр відкриє начебто вперше. Адже вперше на цій сцені - сучасна українська драматургія. Вперше в Україні - постановка п'єс Катерини Пенькової. Вперше ставить виставу Володимир Сурай - студент дебютного режисерського курсу Тамари Трунової в КНУТКТ ім. Карпенка-Карого (Тамара Трунова - головна режисерка Київського академічного театру драми і комедії на лівому березі Дніпра). Вперше у головній ролі - нове акторське надбання - Валерія Чокурашвілі. І вперше буде реалізований новий театральний простір, який руйнує кордони між глядачами та акторами.

"Назву не пам’ятаю" 

Все це про прем’єру спектаклю "Назву не пам’ятаю" . Це історія трьох жінок, трьох поколінь. Для кожної Донецьк свій: одна його будувала (у ролі Бабусі Юлія Матросова), друга в ньому виживала ( в ролі мами Інна Атрощенко), а третя з нього втекла (дочка та онука - Валерія Чокурашвілі). Всі троє втратили Донецьк 2014 року. Але що робити, коли навіть спогади забирає старість і хвороба?! У виставі звучить ненормативна лексика, але зі складного життя складно викреслити нецензурні вислови.

Прем’єра: 18, 19, 20 вересня

Адреса: м. Чернігів, вул. Родімцева, 4

Квитки на сайті театру.

Божевільний абсурд імператора у Харкові

В Харківському академічному українському драматичному театрі ім. Т.Шевченка осінній театральний сезон відкриють скандальною виставою "Калігула" за п’єсою великого французького екзистенціаліста Альбера Камю.

І хоча прем’єра тільки відбудеться, але саме з цим спектаклем Харківський театр вже запрошений на Міжнародний фестиваль Україна в Польщі.

Як відомо, Калігула – античний імператор і один з жахливих тиранів в історії людства. Але у постановці режисера Олександра Ковшуна глядачі не побачать нічого від епохи, звідки "родом" герой, адже і сама п’єса екзистенціаліста А. Камю зовсім не про Давній Рим.

Калігула. А. Камю

Досить часто кохання межує зі зрадою, честь програє підступності, а смерть забирає кращих. Якщо закони добра раз-по-раз не спрацьовують, то чому б не запровадити закони зла? Після того, як померла кохана сестра, саме так вирішив зробити Калігула. Життя героя, його оточення і всієї держави стає настільки страшним – що аж абсурдним, настільки абсурдним – що аж смішним, настільки смішним – що аж божевільним.

Прем’єра: 19, 20 вересня

Адреса: м. Харків, вулиця Сумська, 9

Квитки на сайті театру.

Запальний рок-н-рол у Кропивницькому

Театр імені Марка Кропивницького розпочинає новий сезон з новою виставою. "Кохання Панночки" – це прем’єра театру корифеїв за п’єсою Марка Кропивницького за повістю "Вій" Миколи Гоголя. За жанром – це рок-опера,  і у виставі задіяна вся трупа театру.

У спектаклі кропивничан несподівано виникає мотив палкого кохання Панночки та Хоми Брута. Майстерно переплетені народні традиції та українське бароко, романтичного звучання набувають інші теми цього поліфонічного твору.

Панночка

Сценографію та костюми створила відома київська художниця Ірина Горшкова. Музичну адаптацію клавіру Кропивницького, наближаючи його до сучасного звучання, зробив Denis Dexx Fedorenko. Музичні номери у виставі виконуються наживо, у супроводі оркестру театру, диригентка – Наталя Ланова. У ролі Хоми Брута заслужений артист України Олександр Ярошенко, роль Панночки має дві іпостасі, отже цю роль виконують дві чудові акторки  - Інна Дорошенко та Олена Табак. А постановку здійснив головний режисер театру - заслужений діяч мистецтв України Євген Курман.

Прем’єра: 27 вересня

Адреса: м. Кропивницький, вул. Архітектора Паученка, 4

Квитки на сайті театру.

Нагадуємо, що в Києві відкривається 9 мистецьких виставок.

 

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація