Відпочинок на Арабатській стрілці. Лікувальні озера та археологічні знахідки

Відпочинок на Арабатській стрілці. Лікувальні озера та археологічні знахідки

Фото: www.flickr.com/Maksim Korelin

Термальні води, величезні поклади солі та інші принади Арабатської стрілки.

Арабатська стрілка, це не тільки мальовниче місце з численними солоними озерами, а й місце археологічних знахідок. Тут, неподалік Генічеська було розкопано носову частину слов'янського судна, віком більше 1000 років. Відкриття було зроблене в 1987 році.

Протяжність Арабатської стрілки більше сотні кілометрів. Вона найбільша у всій Європі. Це незвичайне місце закохає в себе кожного, хто тут побуває. Рожеві води та білі кристали солі – такі пейзажі схожі на космічні.

Неподалік розташоване озеро Сиваш, площа якого 3 тисячі квадратних км. Це розміри маленької держави – такої як Люксембург.

Про Арабатську стрілку знали навіть чумаки. Відомо, що саме сюдою запорозькі козаки возили багато хутра, сукна та олії. Однак не варто забувати, що найцінніше що вивозили звідси була сиваська сіль. А на початку 19 століття тут розпочалось її повномасштабне видобування.

Тепер солепромисловість не працює. Її видобувають хіба-що місцеві для своїх потреб. Запасів цього продукту тут близько 200 млн. тон. Сіль додають у їжу та використовують в косметології.

Арабатка відома своїми термальними озерами, які є практично в кожному селі. Тут можна скупатись самостійно, або пройти лікувальний курс в одному із пансіонатів.

На підземні родовища води натрапили випадково і навіть хотіли збудувати державний реабілітаційний комплекс. Однак, через брак коштів від цього довелось відмовитись і тепер кожен може оздоровлюватись безкоштовно. Основні корисні складові місцевої води це: йод, бром та натрій.

Вода дуже корисна. Однак знаходитись в ній більше 10 хвилин не можна. Температура лікувальних озер сягає 50 градусів, тому скупатись можна навіть в холодну погоду. Деталі дивіться в відео.

Мій путівник. Космічні краєвиди та цілющі джерела Арабатської стрілки

Мій путівник. Космічні краєвиди та цілющі джерела Арабатської стрілки

Повʼязані теми:

Наступна публікація