Відпочинок у Грузії: що потрібно побачити і спробувати

Відпочинок у Грузії: що потрібно побачити і спробувати

Грузія - країна з безліччю легенд / Фото: meddaily.ru

Країна щороку все більше приваблює туристів.

Грузія - країна з безліччю легенд. Одна з них свідчить, що коли Бог розподіляв між народами землі, грузини були зайняті застіллям. Після виголошення тостів, вони прийшли до Бога. Богу не сподобалося, що грузини запізнилися. Тоді вони чесно сказали: "Вибач, ми запізнилися, тому що пили за твоє здоров'я".

Бог подумав і сказав: "Приберіг я тут для себе шматочок землі, але за вашу щирість і відвертість віддаю його вам! Пам'ятайте, що земля дуже красива і ні з чим незрівнянна, і люди в усі віки будуть захоплюватися і милуватися нею".

Ось уже багато століть усі схиляються перед красою маленької, але гордої країни. ТСН.Туризм склав список 10 речей, які треба зробити в цій чудовій країні

1. Спробувати чудове грузинське вино.

Грузинське вино - найбільша гордість грузинського народу! Вино на території Грузії стали виробляти вже в п'ятому тисячолітті до нашої ери, і сьогодні в Грузії культивується понад 500 різновидів виноградної лози.

Вино - найбільша гордість грузинського народу / Фото: Архів

Сьогодні, як і в давнину, центром виноробства залишається Східна Грузія - Кахетія. Найсприятливіші кліматичні та географічні умови для культивації винограду є і в Алазанській долині.

У Грузії безліч різних марок вин: червоні "Сапераві", "Хванчкара", "Кіндзмараулі", "Мукузані", "Ахашені", "Теліані", білі "Кахеті", "Цинандалі", "Тбілісурі" і багато інших. З міцних напоїв відома виноградна горілка "чача".

2. Навчитися вимовляти тости.

Тости в Грузії - це святе. Тут майже завжди будь-яке застілля перетворюється в торжество, яке супроводжується жартами, грузинськими застільними піснями і знаменитими тостами. Ніхто не має права випити келих вина, якщо по черзі перед цим не виголошений тост усіма людьми (старшими), які беруть участь у застіллі.

Традиція говорити з чаркою в руках бере початок з тих часів, коли перед їжею люди молилися. Для грузинів тост - це маленька молитва про головне в житті: про здоров'я ближніх, про померлих, матерів. В момент виголошення тосту можна сказати людині те, що не встигаєш в суєті життя. Справжній грузинський тост відрізняється щирістю.

У Грузії тости вимовляються в певній послідовності. Майстерність тосту - виголосити коротку промову, вклавши в неї велику мудрість. Довгий тост схожий на притчу. Короткий - висловлює максимально сконцентровану думку. Головна роль під час застілля відводиться тамаді. Справжній тамада ніколи не повторює тости - він придумує їх на ходу і завжди тонко відчуває, куди направити бесіду.

3. Вивчити кілька рухів грузинських танців.

Грузинські танці - дзеркало історії Грузії. Саме в танці найкраще розкривається душа грузинського народу: його темперамент, характер, уявлення про красу. У Грузії безліч народних танців. При цьому кожен з них має національний колорит регіону, в якому він з'явився, і велику любов місцевого населення.

В танцях розкривається душа грузинського народу / Фото: EastNews

Картулі - красивий, наповнений романтикою грузинський танець, який нагадує про високі відносинах між чоловіком і жінкою. Характер весільного настрою під час виконання цього танцю змушує відчувати на собі у кожного глядача цю святкову, весільну енергетику.

Хорумі - грузинський танець, який має військовий характер. Батьківщина Хорумі - Аджарія. Спочатку виконувався групою з кількох танцюристів, але, з часом видозмінився і тепер ставлять як масовий. Хорумі - танець - бій, виконання якого нагадує військове дійство. Через цей танець грузини хочуть показати справжню войовничу силу характеру народу.

4. Відвезти додому зворушливу картину в дусі Піросмані.

Грузинський художник-самоук Ніко Піросманішвілі (Піросмані) прожив складне життя. Тим не менш, його картини сповнені внутрішньої зосередженості і навіть урочистості. Це добрий, глибоко правдивий опис життя Грузії в її багатоликому розмаїтті, яке підкорює своєю безпосередністю і мистецькою самобутністю.

Герої картин Піросманішвілі - селяни, ремісники, торговці, князі, священики. Художник з любов'ю показує будні простих селян в картинах "На току", "Молотьба хліба в селі", "Пастух зі стадом баранів", "Селянка з дітьми йде за водою" і з особливою ретельністю описує бенкети, на яких люди веселяться і забувають про свої біди: "Компанія Бего", "Сімейний пікнік", "Великодній кутеж".

5. Досхочу наїстися шашликів-мцваді в колоритних ресторанах старого Тбілісі.

Грузинський шашлик відомий у всьому світі. Але мало хто знає, що м'ясо, приготоване на відкритому вогні (вірніше, на від вугіллі), у грузин називається "мцваді". Саме слово "шашлик" придумали запорізькі козаки, спотворивши кримсько-татарське "шішлик" - "щось на рожні".

Грузинський шашлик відомий у всьому світі / Фото: УНІАН

Думка про те, що шашлик грузини люблять надзвичайно гострий і пряний - помилка. У Тбілісі його роблять в основному зі свинини плюс сіль, чорний перець, цибуля і трохи грузинського сухого вина. Втім, у кожного кухаря є свій фірмовий рецепт.

До м'яса вам подадуть велику кількість свіжих овочів і зелені. Кінза, петрушка, зелена цибуля, м'ята, перець - все це додає стравам особливий смак і аромат. Обов'язково спробуйте мцваді - візитну картку грузинської кулінарії.

6. Захопитися древнім зодчеством в скельними монастирями Вардзія і Гелаті.

Вардзія - комплекс з вулицями, тунелями і сходами, що ведуть повз монастирів, храмів, фортець / Фото: turizm.ru

Вардзія знаходиться в 18 км від Ахалкалакі, в безпосередній близькості від кордону з Туреччиною. Місто було засноване в 12-13 століттях. Вардзія - це не просто хаотично вириті в прямовисній скелі печерні приміщення. Це справжній багатоповерховий комплекс з вулицями, тунелями і сходами, що ведуть повз монастирі, храми, фортеці, лазні, бібліотеки, житлові будівлі тощо.

Монастир Гелаті розташований в двох кілометрах від міста Кутаїсі, який історично є другою столицею країни. З високого пагорба, на якому стоїть монастир, відкривається мальовничий вид на округу і величні Рача-Лечхумські гори.

Гелатський монастир протягом довгого часу був культурним і просвітницьким центром Грузії, там була навіть власна академія. Серед викладачів і випускників академії є чимало відомих філософів, учених-богословів, ораторів і перекладачів таких, як Арсен Ікалтоелі і Іоанн Петріци.

7. Підтримати здоров'я і спробувати знамениту мінеральну воду на курорті Боржомі.

Курорт Боржомі має унікальне географічне розташування - в 30 хвилинах їзди знаходиться гірськолижний курорт Бакуріані, в трьох годинах - тепле Чорне море. Сьогодні Боржомі - один з найвідоміших грузинських курортів. Природа, чисте повітря, мінеральна вода - все це дозволяє робити лікарні Боржомі найефективнішими в лікуванні різних захворювань.

Мінеральна вода "Боржомі" відома у всьому світі / Фото: EastNews

Мінеральна вода "Боржомі" відома у всьому світі. Її унікальність обумовлюється вулканічним походженням - вода зароджується на глибині більше 8 км, і, проходячи крізь пласти вулканічних гірських порід, насичується композицією з понад 60 природних мінералів.

"Боржомі" багата потрібними для організму людини елементами і є найкращим лікувально-профілактичним засобом для лікування багатьох хвороб. В ущелині існує кілька джерел і кожен з них характеризується різними властивостями. Сьогодні "Боржомі" поставляється в понад 40 країн світу.

8. Оцінити гірськолижні курорти Бакуріані та Гудаурі.

Бакуріані, найстаріший гірськолижний курорт Кавказу, веде свою сніжно-рекреаційну історію з кінця 19 століття, коли на мальовничу місцевість неподалік Боржомі звернули увагу члени російської імператорської сім'ї. Найчистіше повітря високогір'я, напоєне ароматом хвойних лісів, захоплюючі краєвиди - все обіцяло Бакуріані стати зимовою резиденцією високошляхетних осіб.

Так і сталося - більш того, для спорудження мосту вузькоколійки, що зв'язує курорт мінеральний і сніжний курорт, був запрошений визнаний майстер залізних конструкцій - мсьє Гюстав Ейфель. Сьогодні Бакуріані - не тільки центр гірськолижного спорту, але і визнаний сімейний курорт: тут можна кататися на ковзанах, санках, снігоходах, здійснювати кінні прогулянки і досліджувати околиці.

Гудаурі - візитна картка Грузії / Фото: EastNews

Гудаурі - молодий і найсучасніший зимовий курорт, візитна картка Грузії. Розташований на південному схилі Великого Кавказького хребта, серед сліпучо сяючих на сонці засніжених піків і глибоких ущелин, Гудаурі може похвалитися широкими зручними схилами різноманітної крутизни, прекрасним сніговим покривом з грудня по квітень, м'яким кліматом і, що дуже важливо, досить невисокими цінами.

9. Погуляти під покровом пальм на мальовничій набережній міста Батумі.

Столиця Аджарії і головний чорноморський курорт країни, Батумі подібний молодому вину: безтурботний, запашний, вільний і п'янкий.

Батумі - уособлення сучасної Грузії. Місто-курорт облюбували європейці і сусіди по Кавказу. Нічні клуби приймають кращих ді-джеїв планети, у готелях пропонують якісний сервіс, а в ресторанах - смачні страви національної кухні.

Батумі - головний чорноморський курорт країни / Фото: EastNews

Головний міський пляж, часто званий на західний манер Батумі-Біч - місце, де влітку яблуку ніде впасти. Тим не менш, тут хороша інфраструктура, безліч кафе і ресторанчиків, станцій водних видів спорту. Для комфортного відпочинку туристам пропонують парасольки і лежаки. Незважаючи на велику кількість відпочивальників на пляжі досить чисто.

10. Виявити сліди динозаврів в околицях Кутаїсі.

Є в околицях Кутаїсі дивовижне місце - Сатаплі. Місце популярне завдяки виявленим слідами динозаврів і неймовірно красивою печері.

Самі по собі сліди - це великий шматок скелі з вапняку. Його знайшов місцевий житель з села Банолді в 30-х роках минулого століття. Довгий час цей шматок скелі зі слідами лежав під відкритим небом. Від дощів вапняк почав руйнуватися. Згодом його огородили бортиками. І, нарешті, в 2010 році над майданчиком зі слідами динозаврів було зведено просторе приміщення з прокладеним вздовж відбитків мостом-дорогою.

Сліди, які знаходяться в цьому заповіднику, вважаються загадковими. Точно визначено, що вони відносяться до крейдового періоду і їхній вік становить приблизно 165 мільйонів років!

Повʼязані теми:

Наступна публікація