Встигнути за осінь: 10 інстаграмних парків України

Встигнути за осінь: 10 інстаграмних парків України

У 2020 році Україна посіла 33-тє місце зі 190 в рейтингу "найбільш інстаграмних країн світу" від Bigseventravel, піднявшись на шість сходинок у порівнянні з минулим роком.

Україна — країна різних ландшафтів: від гір до моря, від полонин до степів. Тому не дивно, що тут так багато дивовижних і різних між собою парків. Нам є чим пишатися і є, де насолодитися природою.

Туризм.ТСН.ua склав добірку найкрасивіших і найцікавіших парків України, де вікенд можна провести не гірше, ніж за кордоном.

Король інстаграму

Український інстаграм вважається неповноцінним, якщо у вас немає фото з дендропарку "Софіївка". Це місце щороку відвідує сотні тисяч людей, а фото, створені тут виходять яскравими без фільтрів навіть у найменш талановитого фотографа.

Один з найвідоміших в Україні парків був заснований 1796 року власником міста Умані, польським магнатом Станіславом Потоцьким. Парк він подарував свої коханій дружині Софії і назвав її ім’ям. Цікаво, що парк був створений силами кріпаків у майже безлісій місцевості, розділеній річкою Кам’янкою.

На сьогодні його площа становить 179 га, і він є пам’яткою ландшафтного типу світового садово-паркового мистецтва кінця XVIII – першої половини XIX ст. Тут росте понад три тисячі різновидів місцевих і екзотичних рослин, серед яких болотний кипарис, сосна Веймутова, тюльпанове дерево, платан, ялини та інші. А також є безліч старовинних альтанок, містків, фонтанів, павільйонів і тематичних затишних куточків, які просто створені для яскравих світлин.

Час роботи: щоденно з 09.00 до 19.00.

Вартість вхідного квитка: для дорослих – 70 грн, для дітей шкільного віку – 40 грн.

Розташування: Національний дендрологічний парк "Софіївка" НАН України

вул. Київська, 12а, м. Умань, Черкаська обл.

Портрет аристократів на лоні природи

Унікальні ландшафти, дивовижної краси мости і скульптури, прекрасне озеро Тур, дух аристократизму, вишуканості і європейський шарм – все це про парк Шенборна, який розташувався в урочищі Воєводино в Закарпатті.

Побудований за астрономічним принципом, парк Шенборна у Воєводино перенесе кожного свого гостя в романтику середньовіччя. Саме тому цю казкову локацію визнали однією з найкрасивіших туристичних локацій України і включили в список п’яти парків, в яких варто обов’язково побувати. Крім того, парк Шенборна входить до десятки найромантичніших місць на Закарпатті та має особливий попит на весільні церемонії і фотосесії.

Крім рослин і Кельтського саду з календарем друїдів, в ньому є сім незвичайних ліхтарів, які символізують дні тижня і 12 мостів, що позначають знаки Зодіаку. У центрі парку розташоване красиве озеро Тур з невеликим острівцем, до якого курсує пліт. А також працює справжній кам’яний водяний млин.

Творці парку намагалися передати атмосферу Австро-Угорської імперії. Про що свідчать австрійський і угорський прапори, вивішені на головних воротах, а відвідувачів парку Шенборна зустрічають два охоронці — макети солдатів інсбрукського піхотного полку (Австрія) та дебреценського гусарського полку (Угорщина). Фаворитом активного відпочинку серед гостей парку залишається катання на конях. Фото у витонченій кареті Попелюшки завжди збирає мільйони вподобайок.

Час роботи: з 10:00 до 19:00.

Вартість вхідного квитка: для дорослих – 30 грн, діти до 12 років – безкоштовно;

Розташування: Курорт "Воєводино", Закарпаття, Перечинський район, с. Тур'я -Пасіка

Етюд в багряних тонах

Один з найстаріших дендропарків України, історія якого налічує понад 200 років. 1768 року Катерина ІІ подарувала землі, на яких зараз розташований Краснокутський дендропарк, Назару Каразіну. Це був високоосвічений полковник, знав п'ять мов. Саме його син – Іван Каразін, якого вважають першим ботаніком в Україні, заклав Краснокутський дендропарк, виділивши під нього 17 га землі. На етапі проектування парку автор використав природний рельєф та провів великі на той час меліоративні роботи: побудував тераси,  підготував два ставки з особливим кліматом, потурбувався про відведення води. Більшість його творінь збереглися досі.

Подорожуючи світом, він зібрав і привіз на батьківщину безліч саджанців і рідкісного насіння, серед яких гінкго, канадська тополя, платан, ялиця Лоуа, сосна Веймутова, айва японська, горіх чорний. На даний момент парк налічує понад 300 видів різних рослин і входить до складу Краснокутської дослідної станції садівництва. Тут є кілька озер з лебедями і ажурними мостами, довгі алеї, засаджені віковими деревами і навіть збереглися печери Петропавлівського монастиря. Щоправда, вхід до них закрито, але можна спуститися в маленьку підземну каплицю, біля входу в яку стоять половецькі кам’яні баби.

Час роботи: з 09:00 до 20:00.

Вартість вхідного квитка: безкоштовно.

Розташування: вул. Тельмана, 10, смт Краснокутськ, Краснокутський район, Харківська область

Пейзаж епохи романтизму

Парк "Олександрія" в Білій Церкві був заснований в 1793 року гетьманом Браницьким і також названий на честь дружини – Олександри. Територія парку становить близько 200 гектарів, і колись він вважався одним із найкращих у Європі. Парк відомий своїм 25 водоймами і двома з половиною тисячами рослин, привезеними з Південної Америки, Китаю і Японії, серед яких червоний дуб, тюльпанове дерево, магнолія Кобус, рододендрон японський та інші.

В основі ландшафтної композиції лежить Велика галявина, від якої розходиться мережа алей з парковою архітектурою і скульптурою. Є колонада з цікавою акустикою – сказане пошепки слово чути на протилежному її боці. А в спеціальному саду, де вирощуються екзотичні плодові та ягідні культури, проводять екскурсії, дегустації і продають саджанці.

Час роботи: з 08:00 до 19:00.

Вартість вхідного квитка: для дорослих — 20 грн, для дітей шкільного віку – 10 грн.

Розташування: Дендропарк "Олександрія", м. Біла Церква, 13, Київська область.

Серед рукотворної краси

Парк "Буки" в Сквирському районі Київської області зовсім молодий — він був заснований 1996 року підприємцем Іваном Сусловим, який викупив близько трьох гектарів землі, на яких було звалище. Тепер на цьому місці знаходиться один з найкрасивіших в Україні парків. У першій його частині є красива дзвіниця Данила і церква Святого Євгенія. А далі розташований фонтан – той самий, що стояв колись на майдані Незалежності в Києві. Зараз він відреставрований і працює в оточенні безлічі лавок.

Далі починається територія самого парку, де є Алея казок для дітей і навіть невеличкий звіринець, населений ведмедями, оленями та іншими тваринами.

Це гарне місце для сімейного відпочинку. Тричі на тиждень є екскурсії з екскурсоводами, які розкажуть різні цікавинки: про трикутний камінь, доторкнувшись до якого слід просити про здоров'я, про жабок, про місток бажань, про синього янгола.

Час роботи: пт-нд з 08:00 до 17:00.

Вартість вхідного квитка: безкоштовно

Розташування: Київська область, Сквирський район, с. Буки

На фоні килима з лебедями

Парк Тростянець в Чернігівській області – це пам’ятник садово-паркового мистецтва середини XIX в. Він був заснований зусиллями і засобами Івана Скоропадського (онука того самого гетьмана). Для його створення на абсолютно рівній ділянці землі були насипані штучні гори (до 30 м), що нагадують Альпи, а отримані котловани перетворили на ставки. На даний момент колекція парку налічує понад 620 видів рослин, які ростуть на 200 га землі. На території частково залишилося кілька флігелів, які зараз реставруються з метою створення готелю і музею. Окрім того, тут похований сам засновник парку. А найулюбленіше місце для яскравих фото – це таємничий і романтичний Грот німф.

Взагалі, в парку багато симпатичних інсталокацій, які в золоту осінню пору набувають особливої краси.

Час роботи: з 09:00 до 17:00.

Вартість вхідного квитка: 15 грн.

Розташування: Ічнянський район, Чернігівської області, с. Тростянець, вул. Скоропадського, 1.

Біля синього-синього озера

Національний парк Синевир в Закарпатті був створений не так давно, в 1989 р., а своєю назвою зобов’язаний розташованому на його території озеру Синевир – найбільшому озеру Закарпаття, яке розташоване на висоті майже тисяча метрів над рівнем моря. Глибина озера в деяких місцях доходить до 22 м, проте вода в ньому настільки прозора, що далеко від берега видно форель. До слова, її вилов заборонений. Площа самого парку — більш ніж сорок тисяч гектарів. На цій території росте понад 900 видів рослин, близько сорока з яких занесені в Червону книгу. А в лісі можна зустріти близько 240 диких звірів. Крім цього недалеко від Синевира є Музей лісу і сплаву. На березі можна пообідати в ресторані. А по дорозі ще й сфотографуватись на одному з найвідоміших водоспадів — Шипоті.

Час роботи: щоденно

Вартість вхідного квитка: для дорослих – 25 грн, для школярів та студентів – 10 грн.

Розташування: c. Синевир-Острики, Міжгірський район, Закарпатська область.

Одного разу у казці

Неподалік від Києва є справжня середньовічна фортифікаційна споруда, що стоїть на гранітній скелі в оточенні величезного озера, двох водоспадів, мальовничої річки і густих хвойних лісів. Називається місце – замок Радомисль. На величезній території, що прилягає до замку, розташований ландшафтний парк, яким можна довго і з цікавістю гуляти. Це окремий природний комплекс, створений за принципом мінімального втручання людини в природне середовище. Тут є скелі і підземні гранітні породи, що виходять на поверхню, кілька підземних джерел питної води. Безліч рослин, серед яких рідкісні сорти ірису, водяні лілії, англійські паркові троянди, магнолії і навіть занесений до Червоної книги водяний горіх. А також тут вільно розгулюють бобри, річкові видри, норки, водяні щури і безліч птахів. Територія парку, як і будівля замку, прикрашена оригінальними скульптурами XVII-XIX ст.

У замку можна подивитися унікальний музей української ікони, що складається з близько 5000 предметів християнського мистецтва XVII-XX ст. Відвідати старовинну папірню, яка перебувала в замку від 1612 року і виготовляла папір для друкарні Києво-Печерської лаври.

Час роботи: пн-ср — вихідний, чт-нд — з 09:00 до 18:00.

Вартість вхідного квитка: для дорослого – 150 грн, для дітей – 60 грн.

Розташування: Житомирська область, м. Радомишль, вул. Плетенецька, 15

Панські забавки

Національний історико-культурний заповідник Качанівка, що розташувався на берегах річки Смош, є єдиним в Україні палацово-парковим комплексом, що зберігся в повному обсязі. Він об’єднує пам’ятник садово-паркового мистецтва Качанівський парк, закладений  1777 року, і палац.

Парк розташований на двох ярусах. На верхньому — невелика частина з геометричним плануванням біля палацу, що складається з алеї каштанів від палацу до церкви, партеру, скверу та майданчики. А в нижній частині розташувався один з найбільших пейзажних парків не тільки в Україні, але і в Європі. Він виник на основі природного лісу і нараховує понад 80 порід дерев і кущів, що ростуть на території 560 га. Крім усіляких хвойних тут є й екзотичні рослини, наприклад, бархат амурський, птелея і катальпа. Також в парку є різні старовинні мости, романтичні руїни на березі Великого ставу і численні мальовничі алеї і доріжки, загальна довжина яких становить 60 км.

Час роботи: з 08:00 до 17:00, понеділок вихідний.

Вартість вхідного квитка: для одного дорослого відвідувача, учня і студента — 20 грн.

Розташування: Чернігівська обл., Ічнянський р-н, с.Качанівка, вул. Глінки,1

Коні, бізони і ковила

Асканія-Нова – це знаменитий заповідник, проте кожен може відвідати землю,  якої жодного разу за всю історію існування не торкався плуг, помилуватися морем ковили і подивитися на диких тварин у вільному доступі. Асканія була заснована 1828 року герцогом Фрідріхом Ангальт-Кетенським, представником німецької династії Асканієм і спочатку була вівчарської колонією. Її площа 33 тисячі гектарів, більша частина площі засаджена ковилою. У густих заростях мешкає 7 видів земноводних, 18 ссавців і 270 птахів. А також зростає близько 480 видів рослин.

Тут спокійно можна зустріти табун бізонів, сайгаків, коней Пржевальського, туркменських куланів, верблюдів чи яскравих павичів. А влітку — зебр, антилоп і буйволів. На території є зоопарк і дендрологічний парк зі штучними озерами. Для завзятих інстаграмників є спеціальний тур — фотосафарі.

Час роботи: з 08:00 до 17:00.

Вартість вхідного квитка: для дорослих — 65 грн, дитячий — 45 грн

Розташування: Херсонська область, Чаплинський район, смт Асканія-Нова, вул. Паркова 15

Повʼязані теми:

Наступна публікація