19 жовтня. Постать в історії. Ким була мати Тереза - святою чи інтриганкою

19 жовтня. Постать в історії. Ким була мати Тереза - святою чи інтриганкою

19 жовтня 2003 року католицька церква зарахувала матір Терезу до лику блаженних.

День беатифікації (зарахування до лику блаженних) матері Терези в Албанії відзначають як національне свято. Цю знамениту католицьку подвижницю жителі Албанії вважають національною героїнею. Іменем цієї великої жінки названі міжнародний аеропорт у столиці – Тирані і найбільша лікарня. Хоча цікаво, що 1990 року вона відвідала могилу і поклала вінок жорстокому комуністичному диктатору Енверу Ходжі – людині, яка придушувала релігію в рідній для Терези Албанії.

Але у релігійному світі мало які персонажі настільки улюблені церквою як католицька черниця відома в усьому світі як Мати Тереза. Офіційна біографія стверджує, що вона самовіддано присвятила своє життя служінню бідним з бідних верств населення в нетрях Калькутти, стражденних від злиднів та знегод. Вона була улюбленицею мільйонів і довіреним радником впливових лідерів і знаменитостей з усього світу.

Та благочестиві слова часто використовуються, щоб приховати потворні акти і замовчувати ганебні моменти історії, презентуючи їх як натхненні і благородні. Історія Терези, мабуть, яскравий приклад цього.

Тереза ​​була другом багатьох порочних диктаторів і злочинців. Її приймали з пошаною багатії і знаменитості, і водночас  прославляли як захисницю бідних. Улюблениця ЗМІ і влади, сама знаменитість в стилі кінозірок, мати Тереза ​​довгі роки була найбільш шанованою жінкою в світі. Її обсипали похвалами і нагородили Нобелівською премією миру 1979 року за її "гуманітарні праці" і "духовну наснагу".

Водночас зазвичай не повідомляли про великі суми, отримані нею від багатих жертводавців.

Її "лікарні" для бідних в Індії і в інших місцях були не більше ніж складами людей, в яких важкохворі лежали на матах, іноді по 50-60 в кімнаті, без лікарської допомоги. Їхні хвороби зазвичай не діагностували. Їжа була мізерною, а санітарні умови –  плачевними. Там майже не було кваліфікованого медперсоналу,  тільки ненавчені монашки і ченці.

Вона їздила по всьому світу, проповідуючи проти розлучень, абортів і протизаплідних засобів. На церемонії нагородження Нобелівською премією вона проголосила, що "найбільша загроза миру в усьому світі - аборти". Одного разу вона припустила, що СНІД може бути справедливим покаранням за сексуальну поведінку.

Мати Тереза ​​- прекрасний зразок релігійної знаменитості, піднятою на п'єдестал культурою еліт, "свята", що не сказала жодного слова критики проти соціальної несправедливості, близька приятелька багатих, продажних і сильних світу цього.

Але папа Іоанн Павел II після її смерті в 1997 році, не став навіть дотримуватися п'ятирічного періоду очікування, звичайного перед початком зарахування до лику блаженних. 2003 року за рекордно короткий термін Тереза ​​була оголошена блаженною –перехідний ступінь до святості. А 2007 року її канонізували, не дивлячись на те, що були виявлені її щоденники, наповнені сумнівами і муками.

Та заради справедливості, ким би вона не була – святою чи грішницею, її образ, що закріпився в колективній свідомості, надихнув на гуманітарну діяльність мільйони людей у всьому світі, і саме мати Тереза давно стала символом відчайдушного служіння.

Повʼязані теми:

Наступна публікація