27 січня 2021 року: яке сьогодні свято, прикмети та День ангела

27 січня 2021 року: яке сьогодні свято, прикмети та День ангела

Фото: УНІАН

​​​​​​​День ангела святкують: Агнія, Адам, Андрій, Аристарх, Веніамін, Давид, Іван, Ілля, Йосип, Макар, Марк, Мойсей, Ніна, Павло, Прокл, Сава, Сергій, Степан, Феодул, Ренат.

Який день

Сьогодні Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Дата встановлена  Генеральною Асамблеєю ООН 1-го листопада 2005-го року. Метою запровадження цієї сумно пам’ятної дати є активна просвітницька робота та сприяння у запобіганні можливих майбутніх актів геноциду, а так само зневаги до цінності людського життя.

Міжнародне співтовариство "беззастережно засуджує всі прояви релігійної нетерпимості, підбурювання, переслідування або насильства щодо окремих осіб або громад, зумовлені етнічним походженням або релігійними віруваннями, де б вони не мали місце", - йдеться в тексті резолюції. Майбутні покоління не повинні забувати уроків наших загальнолюдських і настільки трагічних катастроф, інакше може виникнути дуже високий ризик повторення подібних моментів у майбутньому.

Яке православне свято

За календарем 27 сiчня випадає Вiддання Богоявлення. Це останній день попразництва. Богослужіння Віддання здійснюються переважно за текстами служби першого дня свята. Вони характеризуються великою урочистістю, більшою за інші дні попразництва, але меншою за сам день свята. Цього дня віряни прагнуть відвідати храм Божий. Жорсткої заборони на працю в такі дні немає, але вважалося, що працювати слід лише після богослужіння або приватної молитви перед домашнім іконостасом.

Також цього дня віряни православної церкви вшановують пам’ять святої Ніни. Так звали царицю, яка в 4 столітті ввела в Грузії єдину віру християнство. Згідно з історичними переказами, дівчина з юних років хотіла служити Господу. Вона все життя присвятила вірі та навернула до християнства безліч своїх співвітчизників.

Які традиції на свято 

У народі це свято прозвали Ніна – обряди худоби. Друга частина назви походить з традиції доглядати цього дня за домашньою худобою. За звичаєм, тварин чистили, виносили із хліва гній, перестилали на підлозі солому. До худоби зверталися з ласкавими словами, пригощали її свіжим хлібом та овочами.

Слов’яни вірили, що в день Ніни коров’яче молоко володіє особливими магічними властивостями, воно може загасити пожежу і вилікувати опікові рани на людському тілі.

Іменини: Агнія, Адам, Андрій, Аристарх, Веніамін, Давид, Іван, Ілля, Йосип, Макар, Марк, Мойсей, Ніна, Павло, Прокл, Сава, Сергій, Степан, Феодул, Ренат.

Що не можна робити

  • Уникайте цього дня сварок та помиріться з сусідами, якщо ви живете не в злагоді.
  • Не можна виносити з дому сміття, адже можете винести своє щастя.
  • Не можна стригти волосся, адже ваш успіх буде короткочасним.

Що можна робити 27 січня

Цього дня можна займатися господарством та генеральним прибиранням будинку.

Що сталося цього дня 

1527 — відбулася битва під Ольшаницею.

1859 — Оттава оголошується столицею Канади.

1860 — вийшов друком повний "Кобзар" Тараса Шевченка.

1880 — Томас Едісон запатентував електричну лампу розжарювання.

1904 — початок російсько-японської війни.

1918 — на екрани США вийшов фільм "Тарзан з племені мавп" з Елмо Лінкольном у головній ролі.

1921 — Польща визнала незалежність Литви.

1924 — на Красній площі у Москві у спеціально спорудженому мавзолеї помістили тіло вождя Жовтневого перевороту Володимира Леніна.

1926 — у Лондоні шотландський винахідник Джон Лоджи Бейрд провів публічну демонстрацію пристрою для передавання і приймання телевізійного зображення — телевізора.

1944 — заснування нагород Української повстанської армії

1944 — урочистий артилерійський салют у Ленінграді сповістив про остаточну ліквідацію блокади міста, що тривала 872 дні.

1945 — радянські війська увійшли у концтабір Освєнцим та визволили вцілілих в’язнів. 

1967 — під час репетиції польоту на місяць загорівся американський корабель Аполлон-1. Всі члени екіпажу, — Гас Гріссом, Едвард Вайт та Роджер Чаффі загинули.

1967 — США, Велика Британія та Радянський Союз уклали міжнародний договір про принципи діяльності держав з дослідження і використання космічного простору.

1973 — у Парижі підписана хартія про припинення війни й відновлення миру у В’єтнамі.

1983 — в Японії завершено будівництво найдовшого підводного залізничного тунелю, що з’єднав острови Хонсю і Хоккайдо.

1992 — Україна встановила дипломатичні відносини з Канадою та Португалією.

1997 — Аслан Масхадов був обраний президентом Чеченської Республіки.

2000 — в Єгипті парламент ухвалив закон, що дозволяє жінці подавати на розлучення.

2009 — Кіріл, митрополит Смоленський і Калінінградський РПЦ, на помісному соборі обраний XVI патріархом Московським і всієї Русі.

2015 — в Греції склав присягу ліворадикальний уряд на чолі з Алексісом Ципрасом

Народні прикмети на 27 січня

Півні 27 січня рано заспівали – до потепління.

На Ніну іній на деревах – буде відлига.

Білі хмари на небі – морози протримаються ще довго.

Нагадаємо, що пророкують зірки 27 січня. Гороскоп для всіх знаків

Повʼязані теми:

Наступна публікація