35 курйозів та "ляпів", що сталися в житті сьогоднішнього іменинника і "проффесора" Януковича

35 курйозів та "ляпів", що сталися в житті сьогоднішнього іменинника і "проффесора" Януковича

Віктор Янукович з усіх президентів України відзначився найбільшою кількістю курйозів та "ляпів" / Фото: imdb.com

Екс-власнику золотого батона виповнилося 64 роки.

Свій 64-й день народження сьогодні святкуватиме в сімейному колі в Сочі колишній президент України, втікач від правосуддя і тепер уже "звичайний російський пенсіонер" Віктор Янукович. Хто саме буде за святковим столом – його молода коханка Любов Полєжай чи законна дружина Людмила Янукович, яких він також вивіз у Росію – не відомо.

Колишній префект Північного адмінокругу Москви Олег Мітволь з посиланням на власні джерела розповів, що гучного гуляння в Януковича сьогодні не буде. Також не дочекається він і масових привітань від політиків, громадських діячів та артистів, як це помпезно відбувалося щороку на кримській держдачі "Зоря".

І вже точно ніхто не подарує другого золотого батона. Нагадаємо, перший золотий батон йому подарували рівно рік тому на 63-річчя. Але коли він тікав із "Межигір'я", то забув його забрати з собою, а потім батон невідомо куди подівся.

Сьогодні в Україні Януковича згадують як кривавого месника, котрий наказав розстрілювати учасників Майдану. Проте свого часу він давав не один привід для сміху та навіть реготу. Тож пропонуємо 35 курйозів та "ляпів", що сталися в житті екс-гаранта.

1. "Яєчний замах" в Івано-Франківську в 2004 році – від яйця, яке влучило в нього, він скорчився і впав.

2. Частував Путіна і Медведєва цукерками на трибуні, але ті відмовилися.

3. Перед інавгурацією перед Януковичем закрилися двері у Верховну Раду.

4. Під час покладання квітів до Меморіалу Слави в Києві через сильний вітер з дощем на Януковича впав величезний ритуальний вінок.

5. При зустрічі кілька разів назвав Хілларі Клінтон не державним, а генеральним секретарем США.

6. Найвідоміший граматичний "ляп" - "проффесор". Слово з помилкою він написав 2004-го, коли заповнював анкету в ЦВК. В анкеті тоді було ще 11 помилок.

7. Назвав Ізраїль європейською країною.

8. "Розділив" Євразію на Азію і Євразію.

9. У 2004 році розповів, що його благословили старці на відомій у православ'ї горі Афон у Палестині. Насправді ж гора розташована в Греції.

10. У 2007-му назвав Словаччину Словенією.

11. У січні 2010-го в ході передвиборної кампанії заїхав в Балаклію Харківської області. І переплутав місто з кримської Балаклавою.

12. Восени 2009-го він відвідав кафедральний собор Різдва Пресвятої Богородиці в Миколаєві. І тричі вітав парафіян "на херсонській землі".

13. Тієї ж осені 2009-го в Кіровограді Янукович забув, де перебуває, і в прямому ефірі місцевої телекомпанії звернувся до жителів... Чернігова.

14. Узимку 2010-го назвав російського письменника Антона Чехова "великим українським поетом". Через місяць в телеефірі йому нагадали про Чехова. І Янукович знову повторив, що вважає його поетом.

15. На церемонії відкриття стадіону "Донбас Арена" він зачитав вірш радянського поета Павла Безпощадного про Донбас, назвавши автора Павлом Безсмертним.

16. У різний час він називав поетесу Анну Ахматову Анною Ахметовою. Українського письменника Гулака-Артемовського - Артемовський. А одеського письменника Ісака Бабеля переплутав з діячем німецького робочого руху Августом Бебелем.

17. 2009-го в інтерв'ю запорізької телекомпанії Янукович так прокоментував критичну ситуацію на місцевому титано-магнієвому комбінаті: "Ми будемо сурмити в усі дзвони".

18. Під час телемосту зі швейцарським Давосом Янукович розповів, що на президентському посту буде вирішувати газові питання, "щоб ми не залишилися без газу, як собака на сіні".

19. У 2004-му на теледебатах з Ющенком він запропонував проробити "короткий ракурс в історію" замість екскурсу. Янукович також обізвав Ющенка "шкодливим котом Леопольдом". Хоча у відомому мультфільмі шкодить зовсім не кіт, а миші.

20. На зустрічі з львів'янами Янукович назвав їх "кращими геноцидами країни", переплутавши слова "генофонд" і "геноцид". Після підказки він додав: "Так, і генофонд теж".

21. Янукович не зміг правильно вимовити прізвище колишнього президента ФРН Ріхарда фон Вайцзеккера і назвав його "фон Вайце ... фон Вай-цер-бергом". А директора Світового банку в Україні Мартіна Райзера назвав "паном Лайзер".

22. Якось в телеефірі він переплутав свою тодішню вірну соратницю Ганну Герман з Інною Богословською, по батькові якої "Германівна".

23. У 2006-му правовірний Янукович сплутав дати закінчення і початку Великого посту. А 17 квітня 2009-го о 17:00 Віктор Федорович поховав Сина Божого: "Сьогодні будемо ще далі сумувати. О 17-й годині - поховання Ісуса Христа".

24. Будучи кандидатом у президенти, він проголосив: "Моє завдання - створення стратегії України до 2010 року". Заявив він це 29 січня 2010 року.

25. У вересні 2012 року, під час зустрічі з чиновниками в Одеській області, Янукович заявив, що з неугодних політиків-провінціалів, які "вважають себе політиками національного рівня" у Києві "робить відбивні".

26. Під час зустрічі з президентом США Бараком Обамою Віктор Федорович винайшов новий хімічний елемент - "низкообагащенный Иран".

27. Янукович виявився неабияким експертом у швидкісному транспорті. Корейцям навіть на думку не спало, що швидкісні потяги "Самсунг" можуть не те, що існувати, а й виготовлятися в Україні.

28. На зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним Янукович пообіцяв: ""Будем стремиться к сокращению политического диалога". Після цього він пустився у досить тривалі роздуми, а потім виправився: "Нет, к сохранению!".

29. У 2012 році завдяки Януковичу в Україні з'явилась нова традиція - "Глазами потрогать, руками посмотреть".

30. А свого часу в ефірі "Свободи слова" повідомив: "Я прийняв рішення для себе - поступитися своїми інтересами. І я скажу, у мене інтерес завжди був один - щоб країна була сильною, і народ жив заможно".

31. "Я вважаю, що Україна - наш стратегічний партнер", - сказав Янукович на прес-конференції в Ростові-на-Дону після втечі в Росію. Він обмовився, маючи на увазі Росію.

32. Під час прес-конференції в Ростові-на-Дону Віктор Янукович зламав ручку, коли вибачався перед українцями.

33. Напередодні Нового 2011 року Янукович пояснював, чому прибрали наметове містечко незгодних. Після п'яти секунд роздумів, він не зміг пригадати українське слово "ялинка" і сказав, що на Майдані встановлять новорічну "йолку".

34. Одного разу, звертаючись до мешканців Кременчука, сказав: "Шановні кресенчуцці".

35. Не зміг вимовити гасло промокампанії України, яка демонструвалась на світових телеканалах - "Увімкни Україну!". "Цей слоган - увікни..., увікни..., - вікнить для себе Україну – це слоган промокампанії нашої держави до Євро-2012", - заявив Янукович. Читав він свій виступ з папірця.

Джерела: volynnews.com, gazeta.ua, tsn.ua.

Повʼязані теми:

Наступна публікація