365 рецептів і щодня - нова страва: у Полтавській області відкрили музей звареного борщу

Засновниця музею етнологиня Олена Щербань обіцяє щодня відвідувачів музею вражати новою стравою.

365 рецептів і щодня - нова страва: у Полтавській області відкрили музей звареного борщу

У селищі Опішня Полтавської області відкрили музей борщу. Серед музейних експонатів буряк квашений, капуста маринована, цибуля та часник. Засновниця музею етнологиня Олена Щербань обіцяє щодня відвідувачів музею вражати новою стравою. У неї є щонайменше 365 борщових рецептів.

Про це йдеться 20 листопада в сюжеті ТСН.19:30.

Тут у печі у жару мліють горщики, в яких борщі - один з ягням, другий – з галушками, третій - з рибою.

Олена Щербань - докторка історичних наук, етнологиня, зо два десятки років досліджує борщі. Вивчає хто та що туди кладе, чим та як туди нарізає овочі, та коли і кому його подають.

Про борщ ще пише книгу, уже проводить борщові фестивалі і ось відкрила музей борщу.

Музей звареного борщу - це автентична хата. Тут за експонати - капуста квашена та маринована, буряк свіжий та консервований, цибуля у вінку та часник у пучку. За реквізит - піч, глечики та рогачі.

Віднедавна культуру приготування борщу внесли до національного переліку культурної спадщини. Олена Щербань прагне, аби борщ потрапив і до культурної спадщини ЮНЕСКО. Бо ж в Україні, каже, борщових рецептів стільки, скільки господинь його готує. А далі згадує, що готують й чоловіки, то рецептів ще більше.

Наступна публікація

Я дозволяю TSN.UA використовувати файли cookie