Академіку Борису Патону, який навчив людей зʼєднувати будь-що і будь-де, виповнилося 95 років

Академіку Борису Патону, який навчив людей зʼєднувати будь-що і будь-де, виповнилося 95 років

Академік каже, що є ще порох у порохівницях

Родина Патонів навчила світ зварювати мости. 

Академіку Борису Патону виповнилося 95 років, із них 51 рік він - голова Академії наук України. Автор сотень наукових винаходів, учений-легенда і досі веде активний спосіб життя. Працює над новими проектами і дивує працездатністю. Зараз ювіляр проходить курс лікування, тому доступ до нього був обмеженим, - йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Учора Борис Патон із великого екрана зали інституту електрозварювання звернувся до світових експертів галузі. Невтомний академік і сам би з радістю послухав про технічні досягнення, але не пускають лікарі. Першому герою України виповнилося 95 і його ім'я знає весь науковий світ. Ті, хто не знає, щодня користуються його винаходами. Родина Патонів показала здивованому світу як зварювати мости, будувати танки міцнішими і прокладати величезні газопроводи. Патон навчив людей з'єднувати будь-що і будь-де. Контактне зварювання дало можливість працювати не тільки на землі, але під водою і в космосі.

Проте українському академіку цього замало: ще 15 років тому він зазіхнув на недосяжне. Тоді він заявив, що переконаний, що хірургія буде широко застосовувати зварювальні технології.

Сьогодні апаратура інституту Патона рятує сотні тисяч хворих. Українці перевернули хірургічну галузь догори дриґом. Навчилися зшивати легені, печінку, селезінку. Зварюють нерви, судини й артерії і навіть сітківку ока. Зварювання зменшує крововтрату у 2,5 рази.

Не стояти на місці, здається, за таким принципом працює Борис Патон. У його прицілі розробки в галузі нанотехнологій. Він ніколи не зупиняється навіть поза роботою: великий теніс, водна дошка, плавання. Завдяки спорту у 95 він має набагато молодший вигляд. Щороку до його кабінету в чергу шикуються президенти, політики, зірки і щоразу він повторює, що є ще порох у порохівницях.

3 грудня Борис Патон обіцяє вийти на роботу. Очолюваній ним академії наук теж виповнюється 95.

Нагадаємо, що нещодавно на мосту, який носить імʼя славетного академіка, "щаслива" Lada вилетіла на зустрічну і перекинулася

Кореспондент ТСН Ігор Бондаренко.

Академіку Борису Патону виповнилося 95 років

Академіку  Борису Патону виповнилося  95 років

Повʼязані теми:

Наступна публікація