Американський учений дізнався секрет легендарної валірійської сталі з "Гри престолів"

Американський учений дізнався секрет легендарної валірійської сталі з "Гри престолів"

Мечі з валірійської сталі відрізняються незвичайною гостротою і міцністю / Фото: ukurier.gov.ua

Мечі з валірійської сталі відрізняються незвичайною гостротою і міцністю.

Американський вчений-матеріалознавець Райан Конселл розкрив хімічні таємниці валірійської сталі - легендарного матеріалу, з якого стародавні майстри кували кращі мечі у всесвіті "Гри престолів".

Мечі з валірійської сталі відрізняються незвичайною гостротою і міцністю. За легендами, стародавні ковалі плавили метал у вогні дракона і загартовували його заклинаннями, - пише Lenta.ru

Секрет виготовлення сплаву втрачений. Конселл нагадує, що сталь - це сплав заліза з вуглецем. За словами автора саги Джорджа Мартіна, валірійська сталь темно-сіра, а на поверхні біля неї видно візерунок у вигляді хвилястих розлучень - наслідок багаторазового (до тисяч разів) перековування. Проте багаторазове загартовування, складання і проковування сталі шкодить. Крім того, для отримання вдалої сталі зовсім не потрібно перековувати її тисячі разів.

Але важливіше інше: в одній з книг саги меч з валірійської сталі перекували на два нових. Якби він насправді був зроблений з багатошарової сталі, то та б втратила свою внутрішню структуру, а меч - унікальні властивості.

Тому Конселл приходить до висновку, що валірійська сталь насправді не є сталлю. Чарівний метал більше схожий на композити на металевій матриці - сучасні суперматеріали з металу та кераміки. Наприклад, всім характеристикам валірійської сталі відповідає силікокарбід титану.

Такі матеріали вкрай складно виготовляти, і можливо це тільки на сучасному обладнанні. Валірійці ж могли отримувати їх тільки за допомогою магії, зазначає Конселл.

Нагадаємо, що раніше у Мережі з'явилися сцени, які не ввійшли в четвертий сезон "Ігри престолів"

Повʼязані теми:

Наступна публікація