Партнерський Матеріал
  • Кількість переглядів 7252

Симптоматика похмілля варіюється від людини до людини, але головного болю вранці вам, швидше за все, не уникнути.

Похмілля — всім відомий і вкрай неприємний наслідок надмірного споживання алкоголю, яке супроводжується загальною слабкістю організму, труднощами з концентрацією, нудотою та головним болем. Симптоматика варіюється від людини до людини, однак якщо ви перевищили припустиму норму, будьте певні, що головного болю вам не уникнути. З’ясовуємо, чому це відбувається.

Чому ми відчуваємо похмілля

За даними Національного фонду головного болю США (National Headache Foundation), 92% населення в певний момент свого життя відчували головний біль від похмілля. Також, за даними вчених, етанольний компонент алкогольних напоїв майже завжди призводить до видалення з організму рідини.

Простими словами, будь-який алкогольний коктейль або напій має сечогінний ефект. Як результат – вранці ви прокидаєтеся зі зневодненням, яке провокує порушення балансу та нестачу деяких поживних речовин.

Все це впливає не тільки на шкіру, яка стає сухою і стягнутою, але й на мозок, зменшуючи кількість рідини, а також знижує кров'яний тиск та уповільнює кровообіг. Саме такі зміни, кажуть лікарі, викликають головний біль Загалом підвищують чутливість (з цієї причини у деяких людей під час похмілля болять м'язи і шкіра). Також сприяти головному болю можуть різні хімічні речовини, що містяться в алкогольних напоях.

Однак варто мати на увазі, що не всі ми схильні до головного болю після споживання алкоголю, хоча таких людей більшість. Як правило, ті, хто стикається з мігренню після споживання вина, пива, міцних алкогольних напоїв або коктейлів, намагаються пити менше або не пити взагалі, оскільки йдеться не про дуже приємні відчуття.

У дослідженні, в березні 2012 року опублікованому в Journal of Headache Pain, зазначалося, що у людей, у яких від алкоголю червоніє шкіра, з великою часткою ймовірності буде й головний біль під час похмілля. Крім того, є дані, що ті, хто страждає на мігрені, в принципі, швидше за все, будуть відчувати головний біль і після веселої алкогольної вечірки.

Чим старша людина, тим сильніше похмілля

З віком людина починає гірше переносити алкогольні напої з низки причин. Це може бути обумовлено не тільки біологічними факторами та процесом старіння як таким, але й способом життя, якого ви дотримуєтеся.

Так, у 18 років похмільний ранок – це коли вам хочеться пити, а якщо болить голова, значить, алкоголь був неякісний. У 25 – вранці у голові неначе провертають гострий ніж, нудить, думки рухаються повільно і неквапливо. У 29 – похмілля затягується на весь день, а іноді навіть і на наступний.

Одна з головних причин, через яку похмілля стає все тяжчим з віком, полягає в тому, що ви починаєте гірше переносити алкоголь. Кожен келих пива або келишок міцного напою переробляється близько двох годин (точний час можна обчислити, беручи до уваги стать, вік і вагу).

Ось як все відбувається: ферменти печінки, алкогольдегідрогенази, переробляють алкоголь на ацетальдегід. Потім інші ферменти, дегідрогенази альдегідів, роблять з них ацетат, який перетворюється на двоокис вуглецю і воду.

Коли вам 21, цей процес минає легко. Але з часом рівень необхідних ферментів падає, і організму потрібно набагато більше часу на перероблення високотоксичного ацетальдегіду. Ця речовина довше перебуває у вашому організмі, викликаючи головний біль, "сушняк", нудоту та інші знайомі всім симптоми.

Також з віком змінюється загальний склад тіла. Люди накопичують більше жиру, за рахунок якого організм стає більш сприйнятливим до дії спиртних напоїв. Жир не поглинає алкоголь, і у людини з великим відсотком жиру в організмі спирт буде гірше засвоюватися.

Крім того, з віком тіло втрачає воду – у 20 років в організмі більше води, ніж в 40. А чим менше води, тим вищою буде концентрація алкоголю в організмі після його вживання. Втім, вчені у своєму дослідженні припускають, що з віком тіло все одно продовжує відновлюватися, просто це відбувається не так швидко, як раніше.

2013 року дослідження виявило, що вік, в якому буває найбільш жахливе похмілля, становить 29 років. І не через фізичні фактори, а внаслідок одночасного впливу біології і обставин. У 29 років люди часто дотримуються алкогольних звичок, що залишилися з більш юного віку, навіть якщо похмілля стає болісним і тривалим.

Горілка чи ігристе вино?

Варто зазначити, що не всі алкогольні напої однаково впливають на похмілля – деякі вельми нещадні, а є більш щадні. Нижче рейтинг напоїв – від тих, що викликають менше наслідків, до найбільш важких.

  • Горілка. У ній мінімум шкідливих добавок, барвників і отруйних речовин, тому ранок після неї буде такими же чистим і ясним, як її склад.
  • Джин. Після якісного джину не буде нічого поганого, хіба що ви вип'єте 2-3 пляшки самостійно. Джин – міцний, високоградусний напій, який потрібно купувати в перевіреному місці.
  • Біле вино. На ранок після білого вина ви будете мати бадьорий та свіжий вигляд. Але, звичайно ж, не варто забувати про порції – надмірне споживання алкоголю ніколи не було добрим.
  • Коньяк. У виборі коньяку легко помилитися – щоб його зробити і витримати хоча б 2 роки (в ідеалі – 10-25 років) у дубових бочках, потрібно дороге обладнання. Нечесні виробники створюють подобу справжнього коньяку з допомогою барвників та добавок. Ефект від такого шмурдяка запам'ятається надовго, особливо якщо закушувати солоними огірками. А якщо додати поганий коньяк в гарячу каву, отруїтися цією сумішшю можна через кілька ковтків.
  • Пиво. Пиво вважається "легким" напоєм, тому багато хто переборщує зі своєю дозою. Спочатку ефект від випитого здається незначним, а коли починають змішувати пиво з вином, горілкою та іншим алкоголем, витримати це можуть не всі. У пиві є тільки вода, хміль і солод. Але якщо на етикетці вказано хімічні добавки, сиропи і відвари, завтра ви будете лежати на дивані, закривати голову подушкою і страждати.
  • Ром. Проблема рому в тому, що для його виробництва використовують багато цукру, який впливає на загальне самопочуття і сприяє мігрені, яка триватиме всю ніч і цілий день після вечірки. Щоб зменшити вплив алкоголю, вибирайте світлий, прозорий ром – в ньому менше домішок, ніж в інших різновидах.
  • Трав’яні настоянки. Чим чистіший алкоголь, тим він менш небезпечний для організму. До складу трав'яних настоянок входять ароматичні масла, екстракти трав і високоякісний етиловий спирт, тому вранці не варто розраховувати на гарне самопочуття.
  • Червоне вино. Виявляється, похмілля після нього є одним із найбільш нещадних, особливо якщо пити багато і не дуже якісне. Ви будете почуватися втомлено й пригнічено. Від вживання поганого вина наслідки минуть за три дні, від хорошого – за день.
  • Віскі. Пити віскі потрібно повільно, розтягуючи задоволення, маленькими порціями. Якщо ви надумали випити цілу пляшку самостійно або змішати віскі з іншим алкоголем, вранці вам буде дуже важко. У віскі багато домішок і масел, які погано впливають на печінку і загальний стан організму.
  • Ігристе вино. В ньому є бульбашки вуглекислого газу, що сприяють миттєвому всмоктуванню алкоголю в кров, тому ігристе вино — лідер похмільного хіт-параду. Гірше всіх зранку буде тому, хто випив ігристого більше ніж здатен витримати. Тривалий головний біль, сухість у роті, нудота, депресія, страх яскравого світла і гучних звуків– це ще не повний список того, з чим доведеться зіткнутися вранці. Допоможе міцний сон, легка, але ситна їжа і вода. Також експерти не радять змішувати ігристе з іншими напоями.

Як уникнути похмілля?

Оскільки алкоголь найчастіше провокує головний біль через зневоднення, важливо після кожного алкогольного напою випивати склянку води. Однак, наявні на сьогоднішні дані вказують на те, що зневоднення – лише одна з причин похмілля, причому не основна. Швидше за все, річ у тім, що саме ми п'ємо.

Як пояснює Річард Стівенс з британського Кільського університету, в процесі бродіння поряд з алкоголем утворюються токсичні супутні продукти, так звані конгенери, які, потрапляючи в організм, призводять до легкого отруєння. Конгенери часто надають напою темний колір – вважається, що саме тому похмілля від віскі сильніше, ніж від кришталево чистої, прозорої горілки.

Також варто пам'ятати про біологічні реакції організму на хімічні речовини в складі алкоголю і не забувати про його кореляції зі стресом. Поганий настрій перед випивкою, викликаний стресовим перевантаженням або подією, що змусила вас понервувати, може призвести до головного болю незалежно від того, який алкогольний напій ви вибираєте.

Водночас Національний фонд головного болю рекомендує дотримуватися таких порад (не факт, що вони спрацюють у ста відсотках випадків, але це допоможе вам легше пережити похмілля):

  • Пийте змішані напої, що містять фруктові або овочеві соки. Фруктоза, природний цукор з фруктів, допомагає відновити хімічний баланс організму і повернути його до нормального стану після вживання алкоголю.
  • Чергуйте алкогольні та безалкогольні напої, щоб мінімізувати споживання алкоголю. Наприклад, за обіднім столом замовте склянку води з келихом вина.
  • Перед вживанням алкоголю з'їжте дві столові ложки меду: мед також містить фруктозу і багатий на вітамін В6, який може зменшити симптоми похмілля.

  • Їжте жирну їжу перед вживанням алкоголю – вона уповільнює процес всмоктування алкоголю в кров.

  • Пийте томатний сік. Це ще одне добре джерело фруктози, яке допомагає організму швидше переробляти алкоголь.

Попри все, варто пам'ятати, що безпечної дози алкоголю не існує – це один з найбільш глобальних медичних міфів, з яким сьогодні сперечаються вчені. У будь-якому разі, вживаючи алкоголь, ви ризикуєте своїм здоров'ям

Залиште свій коментар