Економія, що загрожує лікарнею. На ринках з'являються несвіжі імпортні продукти

Економія, що загрожує лікарнею. На ринках з'являються несвіжі імпортні продукти

Фото: УНІАН

Якщо товар не маркований українською - це контрабанда.

На ринках України з'являється все більше імпортних продуктів харчування. Багато з них мають термін придатності, що спливає, йдеться у "Сніданку з 1+1".

Імпортні шоколад та кава ваблять покупців. Польське та італійське продають дешевше вітчизняного. Проте покупці навіть не підозрюють, що за економією приховується справжня загроза здоров'ю.

У столичному середмісті, на Подолі, біля метро розташована ятка. Три шоколадки тут можна придбати за десять гривень. Продавчиня на запитання "чому така ціна", каже, що "трошки строк". 

"Трошки строк" - це коли у шоколаду термін придатності минув ще 5 місяців тому. Ще гірша ситуація з сиром. Продукт, що має зберігатися в холодильнику лежить на сонці. Його необхідно було утилізувати ще в квітні.

Перш, ніж продавці зрозуміли, що перед ними журналісти, колеги встигли придбати польську ковбасу. Її термін придатності сплив ще місяць тому.

"Вона вже вся потікла. Отруєння і кишкова палочка – це найменше, що ви можете отримати. Потім лікування буде дорого коштувати. А навіть відшкодувати ці збитки ви не зможете, бо ви не взяли товарний чек", - каже Олег Цильвік, заступник голови правління союзу споживачів України.

Цей товар не маркований українською, а отже - контрабанда.

"У цьому випадку відповідальність несуть місцеві органи влади. Бо на їх території здійснюється господарська діяльність. Я думаю, що вони про це знають.

Подібної проблеми не було б, якби українські законотворці за прикладом Франції, Італії чи Норвегії, створили умови, за яких торгові мережі зобов’язані віддавати продукти, в яких невдовзі спливе термін придатності  - на благодійність. Тоді б люди не купували дешеві, але зіпсовані харчі.

Дешеві і зіпсовані: на ринках з'являються несвіжі імпортні продукти

Дешеві і зіпсовані: на ринках з'являються несвіжі імпортні продукти

Повʼязані теми:

Наступна публікація