Яворівська забавка і Яворівський пиріг можуть поповнити нематеріальну культурну спадщину України вже цього року.
На Яворівщині цей пиріг прикрашає весільні столи, але й вдома печуть його господині кілька разів у місяць. Це справжня візитівка чарівного Яворівського краю. Його ще називають гречаним, або "восухом".
Яворівський пиріг
Інгредієнти
Тісто
250 мл молока
50 г дріжджів
1 яйце
1 дрібка солі
0,5 кг муки
Начинка
1,5 кг картоплі
300 г гречки
100−150 мл олії
2 великі цибулини
сіль та перець — до смаку.
Покроковий рецепт
Крок 1: дріжджі розчинити у теплому молоці, додати муку, сіль, яйце, замісити тісто (м'якше, ніж на вареники). Поставити в тепле місце на 15 хв.
Крок 2: підсмажити на олії дрібно порізану цибулю
Крок 3: картоплю зварити, відцідити і одразу пом’яти (як на пюре).
Крок 4: запарену гречку (залиту кип'ятком на декілька хвилин), сіль та перець перем’яти з картоплею. Додати засмажку і ще раз перем’яти.
Крок 5: тонко розкачати тісто, посередині викласти гарячу начинку, яку повністю загорнути краями тіста.
Крок 6: у змащену олією форму викласти сформований пиріг, зверху змастити збитим яйцем і проколоти у кількох місцях виделкою.
Крок 7: випікати 45−60 хв.
Крок 8: гарячий пиріг перевернути на стільницю, накрити лляним рушником, покласти дощечку і зверху щось важке, щоб не відставала скоринка.
Крок 9: витримати до 15 хв і подавати зі сметаною і сиром або з борщем