Міжнародний день музеїв: які скарби має заповідник "Софія Київська"

Міжнародний день музеїв: які скарби має заповідник "Софія Київська"

Софійський собор оцінений у 148 мільярдів гривень.

У понеділок, 18 травня, святкують Всесвітній Міжнародний день музеїв. В Україні їх тисячі — це національні, державні, міські, чимало приватних. Один з найбільших це національний заповідник Софія Київська.

Які скарби він має — у сюжеті Сніданку з 1+1.

Національний заповідник "Софія Київська" містить у собі Софійський музей, музей Золоті Ворота, музей Андріївська церква, Кирилівська церква тощо. "Наші фондові колекції нараховують 90 тисяч предметів національної спадщини. Це колекція археології. Цікава колекція архітектурної графіки - це дореволюційні, довоєнні і післявоєнні часи. Є речі цікаві в архітектурі, які взагалі не існують в природі. Це знесені пам'ятки сакрального мистецтва, які постраждали у радянський час", - розповіла генеральна директорка Національного заповідника "Софія Київська".

В Україні не існує методик оцінки музейних предметів, бо на це не вистачає коштів. Якщо ж якісь предмети оцінені, то зроблено це для того, аби їх застрахувати перед тим, як виставити колекцію за кордоном.

Якщо рухомі експонати не оцінюються, то з об'єктами нерухомої спадщини ситуація краща. "Софійський собор оцінений у 148 мільярдів гривень. Він безцінний. 56 мільярдів - Кирилівська церква, 48 мільярдів Андріївська церква. Уявляєте, яким багатством володіє тільки наш заповідник", - наголошує директорка. 

Також вона розповіла, що дуже багато колекцій та музейних експонатів з України в 1920-30 роки вивезли до Росії. А потім ще під час Другої світової війни. "На жаль, у фондах закриті великі колекції (до 90% колекцій), бо не вистачає приміщень. Дуже багато є колекцій", - пояснила Неллі Куковальська. 

Всесвітній день музеїв: чого ви не знали про Національний заповідник "Софія Київська"

Всесвітній день музеїв: чого ви не знали про Національний заповідник "Софія Київська"

За її словами, в музеях за останні роки було значно більше відвідувачів. Софійський собор, наприклад, відвідують щороку пів мільйона людей. Такий інтерес музеї змогли підігріти до себе сучасними технологіями, коли певні екскурсії можна подивитись онлайн. Також заклади почали знімати презентаційні відео! 

Кореспондент Сніданку з 1+1 Олександр Чередниченко.

Повʼязані теми:

Наступна публікація