На Вінниччині вчитель змушений жити в школі, бо виділене йому житло не опалюється

На Вінниччині вчитель змушений жити в школі, бо виділене йому житло не опалюється

Ситуація із житлом – це типова проблема для сільських вчителів.

Перезимувати в бібліотеці. На Вінниччині молодий вчитель історії живе у книгозбірні, йдеться в ТСН.12.00.

Коли його брали на роботу в сільську школу,  як нетутешньому, обіцяли службове житло. Але натомість поселили у старій хаті, в якій немає опалення. Коли прийшли морози, вчитель із речами змушений був переселитися. Він спить серед підручників та художньої літератури. Це 25-річний вчитель історії Михайло Розкошенко. Вже кілька тижнів  живе у шкільній бібліотеці. Їжу готує на столі, де видають книжки. Каже, до таких умов уже призвичаївся. Серед книжкових полиць навіть влаштовує лазневі дні. 

Михайло закінчив педуніверситет із відзнакою та аспірантуру. У Вінниці каже, вакансій для нього не знайшлось, тож погодився поїхати у село. 

«Запропонували Калинівський район, Пиків. Чому б не спробувати, спробував і так тут опинився», - розповідає Михайло.

Історик вчителює у Пиківській школі від першого вересня. Спочатку винаймав старий будинок без опалення. Коли почалися морози, директор запропонував переїхати до книгозбірні.

На Вінниччині молодий вчитель історії живе у книгозбірні

На Вінниччині молодий вчитель історії живе у книгозбірні

«Найшли йому ліжка, матраси, все що потрібно. Поки він в цих умовах», - каже директор школи Петро Волосенко.

Це типова проблема  сільських  вчителів, кажуть у райвідділі освіти. З півтисячі педагогів майже половина доїжджають на роботу у інші населені пункти, бо ніде жити.

«В селі не так просто знайти житло. Забезпечення житлом вчителів - це не завдання органів влади, цю проблему вирішувати на рівні громади», - каже начальник відділу освіти Сергій Ференець.

Сільський же голова пригадує, що хотіли облаштувати помешкання  у занедбаному приміщенні колишнього рибгоспу. Але грошей на ремонт не було.

«З нового року в бюджет закладемо гроші, там зробимо ремонт, поставимо вікна, двері, пошпаклюємо», - каже сільский голова Федір Козак.

А директор школи навіть готовий поселити вчителя в одному з класів.

«В нас немає кому читати. В сільських школах проблема стоїть, що немає вчителів. І ніхто не хоче йти на таку зарплату. Ми зробимо все, щоб він залишився в нашому селі. Дівчата жартують, кажуть, його треба женити», - розповідає директор школи .

Історик поки ані женитись, ані звільнятись не збирається. Жартує, здобуває не лише вчительський досвід, а й незвичний побутовий.

Повʼязані теми:

Наступна публікація