Паперові відходи ділять на п'ять категорій: у японському селищі переробляють 80% сміття

Паперові відходи ділять на п'ять категорій: у японському селищі переробляють 80% сміття

Фото: Associated Press

У селищі півтори тисячі мешканців.

Невеличкому селищу Камікацу в Японії вдалося дати приклад усьому світу, як можна та потрібно жити без відходів. Тут переробляють 80% відходів, а сміття, яке потрапляє на звалища, звели до мінімуму.

Про надзвичайно вдалий  екологічний експеримент - у сюжеті Сніданку з 1+1.

У 2003 році невеличке селище Камікацу з населенням понад 1,5 тисячі осіб першими в Японії заявили, що до кінця 2020 хочуть повністю відмовитися від відходів. Відтоді сортування сміття та вторинна його переробка  стали їхнім екологічним девізом.

На їхніх вулицях тепер немає жодного сміттєвого бака. Кожна сім'я приносить відходи безпосередньо до центру переробки, де робітники ретельно перевіряють, чи не потрапила в той чи той пакет "чужа" річ. У тому ж центрі вторинної переробки над кожним контейнером висить щось на кшталт інформаційного табло, де написано, на що перетвориться саме цей вид сміття, і для чого його потрібно складати окремо від інших відходів.

Екологічний експеримент – в японському селищі Камікацу навчилися жити без відходів

Екологічний експеримент – в японському селищі Камікацу навчилися жити без відходів

Крім того, щоб жителі знали, як правильно сортувати сміття по контейнерах, у кожного є пам'ятка на цілих 27 сторінок. Там ретельно розписано, що робити з усіма його видами. Наприклад, лише паперові відходи у селищі ділять на п'ять категорій: журнали, газети, пакувальний і звичайний папір, а також картон. Окремо викидають пластикові склянки та пляшки. В окремі контейнери йдуть навіть тюбик від зубної пасти і кришечка від нього.

Хоч мешканці Камікацу всьому сміттю дати друге життя поки не можуть, але з кожним роком вони зменшують кількість непотребу, яке потрапляє на звалища.

Повʼязані теми:

Наступна публікація