Північна шарлотка з житнього хліба з брусницею і яблуками
"Північним" складником у такій шарлотці можуть бути будь-які північні ягоди, не тільки брусниця.

До такої шарлотки пасують журавлина (як свіжа, так і морожена) або морошка (свіжа, морожена або мочена). Брусницю теж можна брати мочену, вона дає приємний пряний смак.
Шарлотка з житнього хліба з брусницею і яблуками
Інгредієнти
1 великий буханець житнього хліба
3-4 кислих яблука
400 г брусниці (будь-якої ягоди)
120 г меду
4 середніх яйця
400 мл жирного молока
4 ст. л. цукру
кориця, за бажанням
вершкове масло для форми
сметана для подавання
Покроковий рецепт
Крок 1: розігріваємо духовку до 170°С. Змащуємо маслом дно і боки глибокої форми для випічки діаметром 24 см.
Крок 2: зрізаємо кірки з хліба, м'якуш нарізаємо скибками товщиною 7-8 мм. Збиваємо яйця з цукром і молоком. Заливаємо хліб цією сумішшю у великій ємності на 10 хв.
Крок 3: очищаємо яблука від шкірки і серцевини, нарізаємо кубиками, змішуємо з брусницею і медом, приправляємо корицею.
Крок 4: викладаємо дно і боки форми хлібом злегка хлист-навхлист, притискаючи краї пальцями, щоб вийшов суцільний шар. Викладаємо половину начинки, на неї - ще шар хліба, потім ще начинку і закриваємо хлібом.
Крок 5: заливаємо шарлотку зверху молочною рідиною, що залишилася, і даємо постояти 15 хв. Потім випікаємо до готовності, приблизно 1 годину. Подаємо теплою, з холодною густою сметаною.