Помста Ескобара: в Колумбії хочуть знищити "кокаїнових бегемотів" через загрозу екології

Помста Ескобара: в Колумбії хочуть знищити "кокаїнових бегемотів" через загрозу екології

Фото: Associated Press

Місцеві озера і річки тероризують від 80 до 100 нащадків колишніх улюбленців легендарного мафіозі Пабло Ескобара.

Вчені попереджають, що "кокаїнові бегемоти" Пабло Ескобара захоплюють болота Колумбії та стали загрозою для екосистеми країни, — можливо, розправитися з тваринами доведеться так само, як і з самим наркобароном.

Про це повідомляє New York Post.

Найвідоміший в історії наркобарон - Пабло Ескобар, зробив в цьому світі чимало зла. Жертвами Медельїнського картелю стали понад 7 тисяч осіб, а прибуток від продажу кокаїну обчислювався мільярдами доларів. Але крім прямого збитку державі і суспільству, злочинець залишив про себе ще одне нагадування - армію гіпопотамів, яких в Колумбії називають не інакше як "кокаїновими".

Історія колумбійських кокаїнових бегемотів почалася в середині 80-х років 20 сторіччя. Особистий зоопарк в резиденції наркобарона Гасієнда Напольєс став однією з примх кокаїнового лиходія. Для Ескобара привезли тварин з різних кінців світу. На величезній площі, у вольєрах і на обгороджених пасовищах, розгулювали жирафи і буйволи, страуси і носороги, кілька видів антилоп і навіть слон. Привезли на Гасієнду Напольєс і чотирьох гіпопотамів.

Фото: Associated Press

1993 року, коли наркокартель був розгромлений, тварин виловили і розмістили по зоопарках і звіринцях країни. А гіпопотамів випустили на вільні хліби - в джунглі, і забули про них. Але пройшло 25 років і гіпопотамів було вже не чотири, а від 40 до 60 особин. Вотчиною популяції гіпопотама Колумбії є заплава річки Магдалена. Але ці ссавці добре розмножуються і їхній ареал повільно, але впевнено розширюється. Незвичайний для Колумбії вид уже почав негативно діяти на екосистему - видри та ламантини поступово почали йти з річок, де жили тисячоліттями. Також прийшла ще одна біда - річки почали міліти і заростати зеленню. Харчуються ці тварини на березі, а спорожняють кишківник у воді, змінюючи її хімічний і біологічний склад. Звичні для колумбійських річок риби, ракоподібні і молюски вимирають в заболочених водоймах, або замінюються іншими, менш вибагливими видами.

Фото: Associated Press

Вчені прогнозують, що до 2024 року їхня популяція може вирости до 1,5 тисячі особин. Бегемоти становлять загрозу для дикої природи країни, оскільки їхня сеча і фекалії токсичні і можуть отруювати інші види. Еколог Девід Ечеверрі Лопес підкреслив, що уряд спробує каструвати тварин раніше, ніж вони стануть некерованими.

Однак його колеги сумніваються в успіху операції та впевнені, що у влади немає іншого виходу, крім як вбити бегемотів. "Перевезти їх можна було тридцять років тому, коли було всього чотири особини. Кастрація також могла б бути ефективною, якби чиновники надали нам необхідні ресурси на ранніх етапах проєкту, але зараз уже запізно", — підкреслює Наталі Кастальбланко-Мартінес.

Фото: Associated Press

Вона пояснила, що бегемоти порушують місцеву екосистему, через що в воді вже помітне зростання концентрації фосфатів та азоту. Також ці парнокопитні здатні розносити округою захворювання і паразитів, небезпечних для місцевої фауни і людини.

Нагадуємо, що Земля щороку втрачає від 1 до 2 відсотків своїх комах.  

Повʼязані теми:

Наступна публікація