Режисер "Аватара" привітав "Месників" з рекордом касових зборів зворушливою листівкою. Усе про традицію, започатковану Спілбергом та Лукасом

Вже пів століття кінорежисери вітають один одного відповідно до традиції, що з'явилася після виходу "Зоряних війн".

Нещодавно стало відомо, що фільм "Месники:Завершення" зібрав у прокаті по всьому світу 2, 79 мільярда доларів. Таким чином, він став найбільш касовим фільмом у історії кінематографу. Попередній рекорд був за картиною Джеймса Кемерона "Аватар".

Вона вийшла 2009 року і десять років поспіль утримувала першість за кількістю касових зборів. Відтепер же кінострічка з 2, 7 мільярда доларів опинилася на другій сходинці.Примітно, що про те, що останнім "Месникам" вдасться побити рекорд "Аватара", повідомив ще 21 липня президент Marvel Studios Кевін Файгі. Однак тоді кінострічці необхідно було зібрати ще 500 тисяч доларів до встановлення рекорду.

Новий король касових зборів

Подія стала великим досягненням для студії – у світі фільми-рекордсмени за кількістю доходу, отриманого від продажів, дуже шануються як серед глядачів, так і серед спільноти кінорежисерів.

Так, після того, як "Месники" побили рекорд "Аватара", творець останніх – Джеймс Кемерон – звернувся до започаткованої у 1970-х роках традиції та привітав студію Marvel листівкою.Вона з'явилася на офіційній сторінці "Аватар" у Twitter.

На постері зображено протагоніста серії популярних фільмів – Залізну людину – на супутнику Пандора (саме там мешкає раса блакитношкірих гуманоїдів На'ві).

Oel Ngati Kameie, я бачу тебе, Marvel – Вітаю "Месники: Фінал" з тим, що кінострічка стала новим королем касових зборів.

Джеймс Кемерон

Ця листівка стала вже другою, яку Кемерон надіслав колегам з Marvel. Раніше "Месники" побили рекорд касових зборів ще одного його фільму - "Титаніку". З цієї нагоди у травні на сторінці кінорежисера у Facebook з'явився малюнок, що зображає А-подібний логотип "Месників", замість айсбергу, на який напоровся сумнозвісний корабель.

До Кевіна та усіх з Marvel. Айсберг потопив справжній "Титанік", а "Месники" – мій. Весь Lightstorm Entertainment вітає вас з цим досягненням. Ви довели, що кіноіндустрія не лише процвітає, а є більшою, ніж коли-небудь раніше.

Джеймс Кемерон

Довготривала традиція

Проте Джеймс Кемерон – далеко не єдиний режисер, що вітає конкурентів у подібний спосіб. Ця традиція датується ще до 1970-х років. Започаткував її режисер "Зоряних війн" Джордж Лукас та його товариш і колега Стівен Спілберг.

Усе почалося з того, що 1977 року "Зоряні війни" Джорджа Лукаса обігнали культовий фільм "Щелепи" за кількістю касових зборів. Стівен Спілберг вирішив привітати друга з цим досягненням у оригінальний спосіб.

Для цього він придбав рекламну сторінку у журналі Variety та опублікував на ній листівку, що зображала героя фільмів Джорджа Лукаса – дроїда R2-D-2, якому вдалося спіймати на гачок величезну акулу.

Любий Джордже! Минулого тижня "Зоряні війни" випередили "Щелепи" за касовими зборами. Твої надкосмічні зусилля справді окупилися. Привітання усім відвідувачам Кантини та усім Силам твоєї уяви, завдяки яким "Зоряні війни" стали по-справжньому гідними трону короля касових зборів.

Стівен Спілберг

Проте вже невдовзі Лукас відповів на люб'язність. Коли 1982 найкасовішим фільмом року став "Інопланетянин" Стівена Спілберга. З цієї нагоди автор "Зоряних війн" придбав рекламну сторінку у Variety та опублікував на ній зворушливу листівку.

На ній зображено, як Хан Соло та Люк Скайвокер  підкидують прибульця з "Інопланетянина" у повітря. Інші ж персонажі "Зоряних війн" – включно з Дартом Вейдером – святкують на задньому плані.

Любий Стівене, вітаю тебе та твого позаземного приятеля. Цього тижня "Інопланетянин" випередив "Зоряні війни" та посів перше місце за касовими зборами. Пригоди Інопланетянина  на Землі та його внесок у міжгалактичну дружбу продовжують знаходити відгук у наших серцях Нехай з тобою завжди буде Сила!

Джордж Лукас

Проте на цьому усе не завершилося. Коли оригінальна трилогія "Зоряних війн" знову вийшла у показ в 90-х і побила рекорд "Інопланетянина", Спілберг присвятив товаришеві чергову сторінку у Variety. На ній прибулець увінчує короною касових зборів R2-D2.

Любий Джордже! Дякую тобі за повернення найграндіознішої картини в історії кінематографу.

Стівен Спілберг

Як приєдналися інші студії

Джим Кемерон долучився до культової традиції Спілберга та Лукаса, коли "Титанік" побив рекорд "Зоряних війн". З цієї нагоди у Variety традиційно з'явилася вітальна листівка, на якій персонажі саги Лукаса – майстер Йода, Обі-Ван Кенобі, Дарт Сідіус, Чубака тощо -  зображені на "Титаніку", що тоне.

Вітання, Джиме!

Джордж Лукас

Згодом звичай запозичили й інші кіностудії. Так, зокрема, коли "Парк Юрського періоду" побив рекорд перших "Месників" (2012),  голова Marvel Studios Кевін Фейгі надіслав Universal листівку, на якій Кріс Пратт – що грав і у "Парку Юрського періоду" і у "Вартових галактики" сидить верхи на тиранозаврі, тримаючи у руках молот Тора – Мйольнір.

Marvel Studios вітає "Парк Юрського періоду" зі званням короля касових зборів.

Marvel Studios

А 2015 року, після виходу фільму "Зоряні війни: Пробудження Сили"  звання короля касових зборів вкотре повернулося до Lucasfilm. З цієї нагоди продюсер "Парку Юрського періоду" адресував колегам малюнок, на якому тиранозавр одягає на "шию" BB-8 медаль.

Universal Pictures, Стівен, Франк та Колін вітають "Зоряні війни: Пробудження Сили" з найбільшими касовими зборами у перші вихідні показу в галактичній історії.

Universal Pictures

Рекорд першої частини оновлених "Зоряних війн" зрештою вдалося побити 2018 року – тоді фільмом з найбільшими касовими зборами став "Месники: Війна нескінченності".

Після цього президент Lucasfim Кетлін Кеннеді надіслала Marvel Studios (примітно, що обидві компанії наразі належать Disney) вітальну листівку – на ній Рей передає світловий меч Тоні Старку – Залізній людині з популярної саги.

З далекої, далекої галактики… найславетнішим земним героям. Вітання з найбільшими касовими зборами у перші вихідні після показу!

Lucasfim

Нагадаємо, нещодавно творці картини "Месники: Завершення" еклюзивно розповіли про процес знімань фінальної частини. Вони зізналися,  у чому секрет успіху "Месників" та як знімалася заключна частина фантастичного екшену.

Екслюзивне інтерв’ю Брі Ларсон про зйомки у фільмі "Месники: Завершення" – КіноСніданок

Екслюзивне інтерв’ю Брі Ларсон про зйомки у фільмі "Месники: Завершення" – КіноСніданок

Повʼязані теми:

Наступна публікація