Пікачу, я обираю тебе. Усе, що потрібно знати про легендарних покемонів

Пікачу, я обираю тебе. Усе, що потрібно знати про легендарних покемонів

Фото: Getty Images

Поки весь світ шаленіє від Pokemon Go, ТСН.ua вирішив пригадати усе, що відомо про покемонів.

У світі божеволіють від гри для смартфонів Pokemon Go, мета якої знаходити віртуальні об'єкти у реальному світі. Додаток використовує елементи доповненої реальності: гравці шукають покемонів, захованих у своїх населених пунктах. Наразі гра доступна в США, Новій Зеландії та Австралії.

Знайти покемонів можна у найнесподіваніших місцях. Так, це можуть бути пам'ятники, цвинтар, стрип-клуб, заднє подвір'я сусіда. За два дні Pokemon Gо став найпопулярнішим додатком у американському App Store. Повідомляється, що протягом дня користувачі проводять за грою більше часу, ніж у WhatsApp, Instagram, Snapchat і Facebook Messenger.

На фоні вірусної захопленості грою, ТСН.ua вирішив пригадати, хто такі покемони, коли вони з'явилися та як здобули шалену популярність.

ХТО ТАКІ ПОКЕМОНИ?

Впреше Pokemon з'явився як пара ігр, розроблених студією Game Freak. Після цього він став другою популярною серією комп'ютерних ігр, поступившись лише відомій грі Mario. Самих покемонів створив геймдизайнер Сатосі Тадзірі у 1996 році. Сьогодні цей популярний у світі медіа-бренд належить компанії Nintendo.

Слово "покемон" є латинізованим скороченням японських "кишенькових монстрів" ("Pocket Monsters"), що мають надприродні можливості.

Окрім ігр, існують манги, аніме, книги, іграшки з покемонами, а тепер і гра Pokemon Go. Наразі нараховують 721 різновид покемонів.

Фото: Getty Images

ЩО РОБЛЯТЬ ПОКЕМОНИ?

За задумом, у вигаданому всесвіті "Покемона" існують тренери, які навчають покемонів для боїв з покемонами інших тренерів. Бій триває доти, доки один з покемонів не впаде без сил чи його тренер здасться. Бої ніколи не закінчуються смертю.

Всього існує 18 типів покемонів: вогненний, водний, трав'яний, електричний, звичайний (без особливої приналежності до стихії), той, що літає, крижаний, примарний, темний, сталевий, кам'яний, земляний, психічний (екстрасенсорні здібності), покемон-комаха, покемон-драк, отруйний, чарівний і бойовий (майстра бойових мистецтв).

Кожен з цих типів також має власні надприродні здібності. Від типу покемона залежить те, здатності якої стихії присутні у нього, а також те, проти атак якого типу він стійкий або слабкий. Так, вогненний покемон легко протистоїть атакам трав'яного чи крижаного типу противника, однак майже безсилий проти водного чи кам'яного типу.

Фото: YouTube

НАВІЩО ПОКЕМОНИ ЗМАГАЮТЬСЯ?

Після перемоги у битві покемон отримує досвід. Коли він досягає певної кількості досвіду, його рівень та характеристики підвищуються. За певних умов покемон може еволюціонувати й перетворитися на розвинену форму, сильнішу за попередню.

ДЛЯ ЧОГО ПОКЕМОНАМ ТРЕНЕРИ?

Тренери покемонів готують істот до боїв з покемонами інших тренерів. Самі тренери ніколи не беруть участь у битвах. Тренери віддають покемонам накази, які атаки чи здатності застосовувати.

Бій закінчується тоді, коли один з покемонів падає без сил або тренер здається. Хорошим тренером вважається той, хто добре дбає про своїх покемонів.

Фото: Getty Images

Тренер може отримати нового покемона, упіймавши його на волі. За допомогою свого покемона він перемагає дикого покемона, а потім кидає в нього покебол. Покебол нагадує кулю і призначений для перенесення покемонів будь-якого розміру.

Тренер отримує покемона, якщо той не вирветься з покебола. Кількість покемонів, якими можна володіти, необмежена, але з собою носити можна лише шість особин. Інші зберігаються у спеціальному сховищі, звідки їх можна взяти будь-коли. Покемонами також можна обмінюватися.

Практичної користі тренування покемонів не має, однак воно розвиває у тренері відповідальність, зібраність, співчуття, вміння планувати.

Покебол. / Фото: deviantart.com

ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ ПРО ПОКЕДЕКС?

Тренери володіють Покедексом. Це кишенькова електронна енциклопедія, де міститься інформація про покемонів .

Тільки-но тренер бачить покемона, інформація про нього потрапляє в Покедекс. Повнішу інформацію можна отримати, якщо покемон спійманий.

Фото: Getty Images

ЯК НАРОДИЛАСЯ ІДЕЯ ПОКЕМОНІВ?

Покемонів 1996 року створив геймдизайнер Сатосі Тадзірі. На його ідею вплинуло кілька його захоплень. У дитинстві він колекціонував комах. Таке хобі було доволі популярною розвагою у Японії того часу. Діти ловили живих комах, збирали їх і обмінювалися ними з друзями.

Згодом Тадзірі переїхав до Токіо, де серйозно захопився комп'ютерними іграми, багато з яких згодом вплинули на його майбутні проекти.

Так, на початку 1990-х років вийшла портативна ігрова система Game Boy. Її особливістю була можливість з'єднати дві приставки спеціальним кабелем, через який консолі обмінювалися інформацією, тому нарешті в ігри можна було грати вдвох.

Сатосі Тадзірі створив покемонів 1996 року. / Фото: likesuccess.com

За легендою, коли Тадзірі побачив, як жук заліз на дріт, йому в голову прийшла непевна думка про комп'ютерну гру, у якій потрібно було б ловити деяких твариноподібних істот, вирощувати їх і обмінюватися ними з друзями, щоб в результаті зібрати їх повну колекцію.

"Покемон" став однією з небагатьох серій комп'ютерних ігор, яка стала настільки популярною, що вийшла за межі ігор і стала невід'ємною частиною масової культури.

ІСТЕРІЯ НАВКОЛО POKEMON GO

Через 20 років після виходу першої гри з покемонами на смартфони випустили додаток Pokemon Go, який звів з розуму мільйони людей. Основне завдання гри – знаходити покемонів у своєму населеному пункті.

За даними сервісу Google Trends, за популярністю в пошукових запитах додаток обігнав порно.

Фото: Getty Images

Крім того, меморіальний музей Голокосту у Вашингтоні звернувся до відвідувачів з проханням не грати в гру Pokemon Go на своїх смартфонах на території музею. Він хоче видалити свою локацію з гри.

Через захопленість Pokemon Go люди стають менш обережними. Наприклад, повідомляється, що іноді гравці, виконуючи завдання, врізаються у стовп, падають на рівному місці чи навіть втрачають роботу через пристрасть до гри. На вулицях з'являються напівжартівливі попередження про те, що слід спочатку припаркуватися, а потім грати в додаток.

Фото: Getty Images

Британське видання Independent повідомляло, що чоловік грав у додаток під час пологів дружини і знайшов покемона біля її ліжка саме тоді, коли вона народжувала дитину. Цікаво, що жінка навіть не образилася. А світлину моменту чоловік запостив у соціальних мережах, де вона набрала понад 2,5 мільйона переглядів.

Водночас російський "Рокетбанк" повідомив, що за пійманого покемона біля банку або всередині відділення він подарує 50 рокетрублів. Для цього банкові треба відправити скріншот з полювання на покемона.

ЧИ МОЖНА ВСТАНОВИТИ ДОДАТОК В УКРАЇНІ?

Аби пограти у популярну гру в Україні, потрібно специфічно встановити гру. Будьте уважні, така установка може піддати ризику ваш телефон.

Для користувачів техніки Apple потрібно вийти з поточного Apple ID. Далі у налаштуваннях знайти "Основні" - "Мова і регіон" і змінити регіон на Австралію, Нову Зеландію або США. Затим треба знову зайти в AppStore, завантажити Pokemon Go та встановити його. Після цього можна знову змінити Apple ID на свій реальний.

Для користувачів смартфонів на платформі Android потрібно завантажити АРК-файл. Проте через величезну популярність гри в Інтернеті поширюються установчі файли, заражені вірусами, тому завантажувати АРК-файл потрібно лише з перевіреного ресурсу. Під час установки потрібно звернути увагу на 4 запити дозволу: фото- та відеознімання, пошук акаунтів на пристрої, приблизне та точне місцеперебування, зміна чи видалення даних з SD-карти.

Pokemon Go

Повʼязані теми:

Наступна публікація