Смачні "жайворонки" до Стрітення

Смачні "жайворонки" до Стрітення

Фото: Facebook

До цього дня здавна будо прийнято готувати із здобного тіста жайворонків для закликання весні і тепла.

Окрім релігійного значення, це свято присвячене першій зустрічі Ісуса Христа з праведником Сімеоном, воно ще й споконвіку вважалося символом зустрічі зими з весною. Тому наші предки до нього неодмінно готували символічну їжу, щоб заохотити весну швидше прийти.

У кожному стрітенському жайворонку господарки запікали особливий предмет-оракул: монетку, перстень, зерно або інші предмети з особливим значенням. Таким чином, кожен член сім’ї отримував своє персональне пророкування. А можна просто заховати під крильце лише однієї пташки монетку. Хто знайде її, той і буде вважатися "щасливчиком".

Жайворонки

Інгредієнти

борошно пшеничне – 1 склянка

вода (кип'ячена) – 1/3 склянки

мед – 2 столові ложки

олія – 3 столові ложки

розпушувач для тіста – 1/3 чайної ложки

родзинки (для прикраси) – 20 грамів

сіль

Покроковий рецепт

Крок 1: необхідно закип'ятити в чайнику воду, потім переливаємо її в миску і розчиняємо в ній дві столові ложки меду. Після чого додаємо в миску трохи солі і рослинної олії і ретельно все перемішуємо.

Крок 2: починаємо порціями всипати пшеничне борошно з розпушувачем і замішуємо еластичне тісто. Місимо не менше 10-15 хвилин, тісто має нагадувати пластилін.

Крок 3: з тіста формуємо ковбаску (товщиною приблизно 4 см) та нарізаємо її на невеликі шматочки (рівномірні).

Крок 4:  з кожного джгутика ліпимо жайворонка: зав'язуємо з нього вузлик, і з одного кінця формуємо голову, з іншого – хвостик, а за допомогою ножа малюємо пір'ячко. Розрізаємо родзинки навпіл і вставляємо його з двох боків на голові, формуючи очі.

Крок 5: деко застеляємо пергаментним папером і викладаємо на нього наших пташок. Після чого відправляємо запікатися в розігріту до 180°С духовку хвилин на 20-25 до їхньої повної готовності.

Крок 6: готові жайворонки злегка остуджуємо, перекладаємо на тарілку і подаємо з чаєм.

Повʼязані теми:

Наступна публікація