Страва з іменем: карпачо – шедевр епохи Ренесансу

Страва з іменем: карпачо – шедевр епохи Ренесансу

Фото: Facebook

Страву названо на честь італійського живописця епохи Ренесансу — Вітторе Карпаччо.

Автором страви є італійський шеф-кухар Джузепе Чіпріані, який натхненно готував у власному барі Harry's, розташованому в готелі "Даніелі" у Венеції. Одного разу для однієї з постійних відвідувачок закладу, якій лікарі заборонили їсти термічно оброблене м'ясо, він приготував замариновані в спеціальному соусі (до його складу входили легкий майонез, молоко, хрін і лимонний сік) тонкі скибочки яловичини. Задоволена клієнтка, між іншим, велика любителька живопису, в розмові з Чіпріані розповіла йому про виставку Вітторе Карпаччо, яка тоді проходила у Венеції. Його картини буяли всілякими іскристими відтінками червоного і білого кольорів, як і нова страва.

Фото: Facebook

У кого з них виникла ідея назвати страву "карпачо" — невідомо досі. Але страва набула шаленої популярності. Спочатку італійська страва карпачо (carpaccio) являла собою тонко нарізані шматочки сирого м'яса, приправлені соусом з оливкової олії, оцту або лимонного соку. На сьогодні карпачо можна назвати практично будь-який тонко нарізаний продукт, що не піддавався термічній обробці.

Карпачо

Інгредієнти

телятина — 800 г вирізки

пармезан — 30 г

оливкова олія — ​​4 ст. л.

лимон — 1 шт.

перець рожевий — 0.5 ч. л.

сіль за смаком

рукола — за бажанням

Покроковий рецепт

Крок 1: м'ясо потрібно саме найсвіжіше та найякісніше, найніжніша частина, без жиру.

Крок 2: з вирізки необхідно зняти плівку і видалити всі помітні жилки або шматочки жиру. Вийде рівний довгастий циліндр. Його ми загортаємо в харчову плівку щільно і відправляємо на 30 хвилин в морозилку.

Крок 3: підмерзле м'ясо ріжемо тонкими скибочками поперек волокон.

Крок 4: викладаємо м'ясо на тарілку, скроплюємо оливковою олією, лимонним соком або бальзамічним оцтом, посипаємо чорним або рожевим перцем і сіллю. Зверху натираємо пармезан і доповнюємо всю цю пишність листочками руколи.

Крок 5: подаємо карпачо з тостами і сухим червоним або рожевим вином.