Страва з іменем: ромова баба короля Станіслава Лещинського

Страва з іменем: ромова баба короля Станіслава Лещинського

Фото: Facebook

Історію ромової баби пов'язують з ім'ям польського короля Станіслава Лещинського, який змінив рецепт традиційного в Німеччині та Австрії святкового хліба — кугельгофа.

За однією з легенд, рецепт цієї страви подарували волхви, які поверталися з Єрусалиму, де вони принесли свої дари немовляті Христу. Навіть за формою кугельгоф чимось нагадує тюрбан східного мудреця.

Але в польського короля він викликав інші асоціації. Станіслав Лещинський обожнював арабські казки "Тисяча і одна ніч" і дав назву новому десерту на честь одного з найсимпатичніших героїв — Алі-Баби.

Згідно з королівським рецептом, до здобного тіста потрібно було додати шафран, родзинки і просочити його в мадері. 1725 року дочка польського короля Марія вийшла заміж за Людовика XV. Через деякий час до неї у Францію переїхав батько, змушений зректися від польського трону. З собою Лещинський привіз особистого кондитера та рецепт ромової баби. Кондитер польського короля замість мадери запропонував додавати ром і вигадав іншу форму для десерту, що нагадує невеликий гриб.

Ромова баба за рецептом короля Станіслава Лещинського

Інгредієнти

сухі дріжджі — 2 ч. л.

вершки — 50 г

борошно — 250 г

вода — 1 літр

родзинки — 70 г

коньяк або ром — 300 г

цукати — 30 г

цукор — 2 ст. л. для тіста і 500 г для сиропу

яйця — 4 штуки

вершкове масло — 100 г

сіль

Покроковий рецепт

Крок 1: розводимо дріжджі в 50 г теплих вершків, додаємо 50 г просіяного борошна, накриваємо серветкою і ставимо в тепле місце.

Крок 2: миємо й сушимо родзинки, потім замочуємо їх у коньяку або ромі.

Крок 3: нарізаємо цукати на маленькі шматочки.

Крок 4: коли опара збільшиться в об'ємі, додаємо до неї розчинені в вершках сіль, цукор, яйця, родзинки, цукати і борошно. Замішуємо тісто, під кінець замішування додаємо розтоплене вершкове масло.

Крок 5: накриваємо тісто серветкою і ставимо в тепле місце. Коли тісто підніметься, робимо з тіста кульку, кладемо її в змащену маслом форму — так, щоб родзинки й цукати не стикалися з формою. Даємо тісту піднятися.

Крок 6: випікаємо кекс 45 хвилин у духовці, розігрітій до 180°C, перевіряючи його готовність дерев'яною шпажкою.

Крок 7: готуємо сироп. Воду з цукром доводимо до кипіння. Кожен кекс занурюємо в гарячий сироп і тримаємо в ньому,  поки з кексу не перестануть виділятися бульбашки повітря.

Крок 8: виймаємо й укладаємо баби на решітку, встановлену всередині глибокого дека, даємо зайвому сиропу стекти.

Крок 9: холодні баби заливаємо ромом, що залишився.

Крок 10: подаємо ромові баби зі збитими вершками і свіжими ягодам, найчастіше зі свіжою малиною або полуницею, прикрашаємо замоченими в ромі родзинками.

Повʼязані теми:

Наступна публікація