Українська Свята Вечеря і шоколадні колоди французів. The Guardian назвало найцікавіші різдвяні традиції світу

Українська Свята Вечеря і шоколадні колоди французів. The Guardian назвало найцікавіші різдвяні традиції світу

Ісландія ж на Різдво готує гнилого ската.

Відоме видання The Guardian написало про традиції святкування Різдва у різних країнах світу. Зокрема, у матеріалі розповіли про давні українські традиції, а також про шведські, чеські, угорські, ірландські, французькі та іспанські.

Українці готують 12 визначених страв і називають це Святою Вечерею. Молоді ж люди ходять по домівках у яскравих вишитих одежинах і несуть Віфлеємську зірку, яка символізує народження Ісуса. Часто колядування супроводжуються традиційним вертепом - це переносний театр дерев’яних ляльок.

Французи починають святкувати традиційною вечерею напередодні Різдва. На столі часто з’являються морепродукти: устриці, краби, креветки, мідії тощо. Пекарня ж швидко розпродає традиційні бучі де Ноель - солодкі шоколадні тістечка у формі колоди - це різновид рулету з бісквітного тіста, де зріз торта нагадує стовбур дерева. 

У шведів зазвичай на святковому столі з’являються  оселедець, гравлакс, фрикадельки, шинка та червона капуста. Посидівши за святковим столом, далі шведи гуляють і розважаються. Дехто їде за місто, катається на ковзанах і влаштовує невеличкі пікніки.

Святковий стіл в Ісландії дуже відрізняється від інших. На Різдво тут зазвичай подають гнилого ската і картоплю. Страва має жовтуватий колір, і дуже пахне аміаком через процес бродіння. Кажуть, чим сильніший запах, тим краще. Незважаючи на це, делікатес дуже популярний в країні.

У Норвегії Різдво називається Юль, а місцевий Дід Мороз - Юленіссе. Традиційними різдвяними стравами є хрусткі свинячі або баранячі реберця, у деяких регіонах Норвегії - тріска. У пекарнях і кондитерських готують горо, крамкакер і берлінекранс - традиційне різдвяне печиво.

На Різдво в Угорщині їдять пряний "рибальський суп". У ньому - багато шматочків прісноводної риби і гарячої паприки. Він традиційно готувався в казанах на багатті рибалками. Кожен рецепт індивідуальний. Інші класичні святкові страви включають філе коропа в паніровці, фаршировані голубці і пудинги з маком, а також бейгли - циліндри з дріжджового тіста.

Нагадаємо, посольство Великої Британії в Україні креативно привітало українців з прийдешніми Різдвом та Новим роком. Співробітники посольства зіграли на музичних інструментах та заспівали українську колядку "Добрий вечір тобі, пане господарю".  

Повʼязані теми:

Наступна публікація