"Не опиніться в лікарні через меми". Як та чому фільм "Пташиний короб" став трендом у Мережі

Психологічний горор Bird Box здобув неймовірну популярність серед користувачів Мережі.

Кінострічка Bird Box, знята за однойменним дебютним романом Джоша Малермана "Пташиний короб" (Bird Box), вийшла на Netflix 21 грудня і майже одразу спричинила фурор.

Матеріал не містить спойлерів 

Лише за перший тиждень у прокаті картину переглянули понад 45 мільйонів осіб. Це стало рекордом для Netflix – фільм переглянула майже третина користувачів стрімінгового сервісу. Картина також породила надзвичайно велику кількість різноманітних мемів та дала початок віральному флешмобу, відомому як Bird Box challenge, у межах якого користувачі Мережі знімають, як вони намагаються зробити щось з зав’язаними очима.

Права на екранізацію однойменної книжки Netflix придбала ще до того, як та вийшла друком. Сценарій за нею писав автор відомого фільму "Прибуття" Ерік Хайссерер, а режисеркою стала Cюзанна Бір – авторка оскароносної картини  "Помста". Бір також є відомою за шпигунським серіалом "Нічний адміністратор", головну роль у якому виконав популярний британський актор Том Гіддлстон.

У центрі сюжету Bird Box – Земля, захоплена невідомим істотами, один погляд на яких викликає у людини нестримне бажання скоїти суїцид. Хто ці монстри – достеменно невідомо. Дізнатися про те, що вони наближаються, також практично неможливо.

Відчути їхнє наближення можуть лише пташки – вони починають дивно поводитися та намагаються втекти подалі. Герої фільму намагаються вижити у моторошному постапокаліптичному світі. Вони беруть за правило, що дивитися на вбивчих істот не можна за жодної умови, і зав’язують собі очі щоразу, коли виходять на вулицю.

А головна героїня – художниця Меллорі, роль якої виконала Сандра Буллок, – носить з собою коробку з птахами, щоб завчасно знати про наближення небезпеки.

На момент початку трагедії жінка є вагітною. Випадково доля зводить її з групою інших вцілілих – серед яких ще одна вагітна жінка, цинічний старий, ветеран війни в Іраку та інші. Саме через призму досвіду Меллорі глядач бачить, як руйнується світ та як жорстокі умови змінюють простих людей та підштовхують їх виявляти як свої найкращі, так і найгірші якості.

Фільм не може похизуватися надто оригінальним сюжетом. Одразу після виходу глядачі помітили його схожість на горор "Тихе місце", у якому людям, щоб врятуватися від монстрів, потрібно було поводитися максимально тихо, та ще на низку фільмів.

Та попри усе це,  фільм має сильну героїню, цікавих другорядних персонажів та може похизуватися напруженою атмосферою, що присутня протягом усього фільму та тримає глядача біля екрану. У картині немає страшних, створених за допомогою комп’ютерної графіки, монстрів. Скласти хоч якесь уявлення про демонів людина може лише за допомогою власної уяви. Проте саме це робить його таким моторошним.

Фільм мав нечуваний вплив на масову культуру. Після перегляду тисячі користувачів Мережі почали ділитися мемами та відео того, як вони намагаються повторити те, що герої стрічки робили кожного дня – вижити без одного зі своїх семи чуттів.

Twitter, Youtube та інші соціальні мережі переповнилися тематичними постами з хештегом #BirdBoxChallenge.

"#Birdbox: Заплющ очі або помреш

Я:..." - написала користувачка Twitter Rhea Ara Villegas@rheaaravillegas

"Bird Box (2018)

Дуглас: не пускайте незнайомців всередину, вони божевільні.

Всі: Та все добре, старий, йди в гараж.

Незнайомець: є божевільним.

Всі, окрім Дугласа:..." - пожартував користувач your local crackhead @struggleseok у пості в Twitter.

"Сандра Буллок у Bird Box щоразу, коли пташки починають співати", - написав у супроводі до кумедного відео користувач Twitter Ronny @Certified_Papi.  

"Ми усі знаємо, хто є справжнім переможцем Bird Box challenge", - написав користувач Michael‏ @mcardmex Jan 3 у супроводі до фото героя популярного серіалу Netflix "Шибайголова", сліпого адвоката Метта Мердока, який водночас є майстром бойових мистецтв і чудово орієнтується у просторі попри те, що втратив зір у дитинстві.  

"Якщо #BirdBoxChallenge є трендом, чому немає челенджу за фільмом Quiet Place ("Тихе місце"), де усі поводяться тихо?" - іронічно поцікавився адміністратор гумористичної сторінки 9GAG.

"Як я економлю гроші", - написала у супроводі до серії фото користувачка Twitter Fandy riyadi‏ @fandysatriaputr. 

Захопилися челенджом не лише прості користувачі, а й відомі блогери та компанії. Так, наприклад, відеоблогер Jake Paul спробував  з зав’язаними очима кермувати машиною, а також намагався перейти у такому стані сповнену трафіком вулицю.

Jake Paul (YouTube) / Фото: YouTube

Проте відео суперечило політиці YouTube, адже пропаганда небезпечної для життя діяльності заборонена у статуті платформи, й наразі воно недоступне для перегляду. 

Спародіював фільм також відомий комік Джиммі Феллон.

Участь у флешмобі  також взяли скейтбордисти з The Berrics. Вони намагалися виконати з зав’язаними очима різноманітні трюки.

А команда спеціалістів організації Chip Ganassi Racing, яка влаштовує швидкісні перегони,  спробувала з зав’язаними очима встановити на машину 4 колеса та заправити її паливом. Їм це не вдалося.

З огляду неймовірну популярність Bird Box challenge стримінгова платформа Netflix почала всерйоз турбуватися за здоров’я своїх глядачів.

"Не можу повірити у те, що я маю сказати це, але, будь ласка, не завдавайте собі шкоди через Bird Box challenge. Ми не знаємо, як це все розпочалося, і нам дуже приємно, що вам сподобався фільм, проте Хлопчик та Дівчинка мають лише одне новорічне бажання: щоб ви не опинилися у лікарні через меми", - йдеться у повідомленні Netflix US у Twitter.

Проте навіть це не переконало найзатятіших фанатів:

"Це не Netflix говорить, це вони. Вони намагаються змусити вас зняти пов’язку з очей. Не слухайте!" - написав у відповідь до посту Netflix користувач Zura @Helexzura.

Після грандіозного успіху кінострічки користувачі Мережі заговорили про можливий сиквел. Проте режисерка Сюзанна Бір зазначила, що про це думати ще зарано.

Нагадаємо, нещодавно Netflix опублікував трейлер нового епізоду популярного серіалу "Чорне дзеркало". Стрічка називається "Чорне дзеркало. Брандашмиг", її тривалість - півтори години. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація