Пристрасть до кави протирічить природі людини з еволюційної точки зору.
Учені Північно-Західного університету в Чикаго провели дослідження, під час якого виявили, що любов до гіркої кави залежить від генних мутацій.
Про це повідомляє Live Science.
У дослідженні взяли участь 400 людей. Їх опитали про те, що більше вони люблять - чай чи каву. Потім вчені дослідили мутації у генах і зіставили із відповідями учасників.
За результатами дослідження, найбільше любили каву ті, у кого є гени, пов'язані з високою чутливістю до кофеїну. Вони часто стають запеклими кавоманами й можуть випити більше чотирьох чашок кави на день. У них це відбувається на 20% частіше, ніж у тих, хто був більш сприйнятливий до гіркої речовини хініну.
"Люди, які мають підвищену здатність відчувати гіркоту кави і особливо виразний гіркий смак кофеїну, вчаться пов'язувати "хороші речі" з ним", - пояснила дослідниця Мерилін Корнеліс.
Гіркий смак для людини - це сигнал про те, що продукт може містити у собі небезпечні речовини. Тому, кажуть експерти, любов до кави із гірчинкою здається "протиприродною".
Нагадаємо, американські вчені з Університету Вашингтона заявляють, що чай в пакетиках руйнує зуби. Зокрема, концентрація фторидів в пакетиках значно вище допустимої, а це провокує флюороз - захворювання зубів, за якого на емалі з'являються світлі плями.