Вчені пояснили, чому у домашніх кішок білі лапки

Вчені пояснили, чому у домашніх кішок білі лапки

Фото: Facebook

Правило "світлих лап" стосується ще й коней, мишей, корів тощо.

Білі "шкарпетки" на лапах у кішок є ознакою генетичної мутації, яку закріпила і розвинула людина в процесі одомашнення - з'ясували вчені з коледжу ветеринарної медицини університету Міссурі.

Про це повідомляє Livescince.

"Ця історія почалася приблизно 10 000 років тому, коли кішки і люди вирішили, що жити разом краще. Одомашнення згодом призвело до появи характерних "шкарпеток" на лапах у кішок, а також до появи інших характерних ознак в розфарбовуванні", - пояснює професор, керівник лабораторії генетики кішок в коледжі ветеринарної медицини університету Міссурі Леслі Лайонс.

Вчені точно не знають чому, але білі плями в розфарбуванні з'являються у всіх приручених тварин: коней, свиней, мишей, корів і щурів. Білі плями проявляються ще на ембріональній стадії розвитку. Клітини, що відповідають за колір хутра, спочатку з'являються як клітини нервового гребеня. Потім ці клітини повільно мігрують вниз і навколо тіла. Якщо хвилі цих клітин просунуться досить далеко, щоб зустрітися одине з одним, народиться однотонне кошеня. В іншому разі у кошеняти розвиваються білі лапки, мордочка, груди і живіт, які з часом стали характерними ознаками домашньої кішки.

Нагадуємо, що з Тауера зникла "королева круків" і це пророкує падіння Великої Британії. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація