Як рятують диких тварин у світі: рушниці з транквілізаторами і екскаватори для слонів

Як рятують диких тварин у світі: рушниці з транквілізаторами і екскаватори для слонів

У США тварини чи не щотижня заходять до людських осель.

Історія з бучанським лосем навряд чи змогла трапитися у США.

Трагічне завершення історії бучанського лося примусило поцікавитися світовим досвідом із порятунку диких тварин, які опинилися в світі людей. Про це йдеться у сюжеті ТСН.19.30.

У Сполучених Штатах чи не щотижня дикі тварини від білок до левів заходять до людських осель. Найсміливіші знімають їх на камеру, перед тим, як покликати на допомогу 911.

Тут цю проблему вирішувати звикли. Процедура відпрацьована. У заблукалу тварину стріляють із рушниці, зарядженої транквілізатором, а далі - у зоопарк, на волю чи ветеринарам.

Але іноді доводиться вирішувати і складніші завдання.

Так, у Флориді з каналізації ледь дістали 19 ламантинів. Морські корови, кожна завважки в півтонни, змерзли в атлантичних водах і вирушили в подорож водогоном, але застрягли. Рятувальна бригада цілу ніч вирізала корів із металевої труби та будівельним краном переправляла в басейн, аби на світанку випустити назад - до океану, холодного, зате безпечного.

А ось у Швеції чотири роки тому через лося спиляли дерево. Тварина, сп'яніла від перезрілих яблук, заплуталася в ньому і ніяк не могла вибратися. Ці світлини облетіли весь світ.

Але нерідко буває, що тварин доводиться рятувати без жодного обладнання і техніки, ризикуючи вже власним життям.

Кенійське слоненя, що впало в колодязь, витягали як могли, навіть за хобот. Головне було - втекти раніше, ніж перелякана тварина когось потовче.

Індійським селянам, що зустрілися зі схожою проблемою, пощастило принаймні мати поруч екскаватор.

Великі рятувальні проблеми виникають не лише з великими тваринами: у Канаді довелося розбирати стіну, аби дістати звідти новонароджене білченя. Як воно там опинилося - досі загадка для всіх.

Українська міліція на Вінниччині на тому тижні всім райвідділком проводжала до ставка виводок лебедів, що заблукали в місті.

Нагадаємо, на Київщині не змогли врятувати лося, який потрапив у "міські джунглі".

Кореспондент ТСН Яна Слєсарчук

У США дикі звірі ледь не щотижня заходять до людських осель

У США дикі звірі ледь не щотижня заходять до людських осель

Повʼязані теми:

Наступна публікація